Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Αφορμή βοήθα» η καταγωγή της Τζούλι Μπίσοπ για τον Τατάρ

Στέλιος Στυλιανού 
- 08.11.2023

«Αφορμή βοήθα» η καταγωγή της Τζούλι Μπίσοπ για τον Τατάρ

Ούτε χθες διεξήχθησαν εργασίες στην Πύλα - Αναμένει τα Ηνωμένα Έθνη η Κυβέρνηση

Την μια μετά την άλλη αφορμή ψάχνει η τουρκική πλευρά έτσι ώστε να δημιουργήσει στασιμότητα στις όποιες ενέργειες γίνονται και πιθανώς θα δημιουργήσουν κινητικότητα στο Κυπριακό.

>>> Διαβάστε επίσης: Οκτώ θέματα στην ατζέντα του πρώτου Κοινού Υπουργικού Ελλάδας- Κύπρου

Από την μια βλέπουμε τον Ερσίν Τατάρ να ζητά από τον Γενικό Γραμματέα τον διορισμό Απεσταλμένου ο οποίος να μην κατάγεται ούτε από χώρα της Κοινοπολιτείας ούτε από χώρα της ΕΕ ενώ από την άλλη βλέπουμε και αντιδράσεις στην Πύλα με τις κατοχικές αρχές να υποστηρίζουν ότι οι Ελληνοκύπριοι προχωρούν σε παραβιάσεις. 

Συγκεκριμένα όσον αφορά το θέμα του Απεσταλμένου  ζήτησε όπως αποκλειστούν πρόσωπα που προέρχονται από την ΕΕ και την Κοινοπολιτεία θέτοντας έτσι εκτός συζήτησης την Τζούλι Μπίσοπ, το όνομα της οποίας ήταν αυτό που έβαλε στο τραπέζι ο ΓΓ ΟΗΕ και κατάγεται από την Αυστραλία η οποία είναι χώρα της Κοινοπολιτείας. 

Πάντως σχολιάζοντας την στάση αυτή της Τουρκικής πλευράς διπλωματική πηγή σημείωσε στην ιστοσελίδα μας ότι ουσιαστικά μέσα από αυτή την στάση αποκλείει τον διορισμό απεσταλμένων από περισσότερες από 80 χώρες(56 χώρες στην Κοινοπολιτεία και 27 στην ΕΕ). 

Μάλιστα όπως σημειώνει η ίδια πηγή στην ιστορία του Κυπριακού υπήρξε και συνεχίζει να υπάρχει εμπλοκή προσωπικοτήτων από χώρες της Κοινοπολιτείας.  

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων Αυστραλός ήτα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ ενώ γιια αποστολή καλών υπηρεσιών είχε ένα σύντομο πέρασμα το 2006 ο  Ιμπραχίμ Γκαμπάρι ο οποίος καταγόταν από την Νιγηρία και ήταν ήδη αξιωματούχος της Γραμματείας των ΗΕ. Εμπλοκή είχε επίσης και ο Βρετανός Πρεντεργκαστ μετά το 2004 που και εκείνος ήταν ήδη ΒΓΓ ΗΕ. 

Την ίδια ώρα ως επικεφαλής της UNFICYP στην Κύπρο από χώρες της Κοινοπολιτείας υπηρέτησαν στην Κύπρο η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ με καταγωγή από τον Καναδά και η Άνν Χέρκους με καταγωγή από την Νέα Ζηλανδία το 1999. Σημειώνεται ότι Καναδός είναι και ο σημερινός Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης, Κόλιν Στιούαρτ. 

Αναμένουν τα Ηνωμένα Έθνη για Πύλα

Στο μεταξύ για το θέμα που προέκυψε την Δευτέρα στην Πύλα και τις αντιδράσεις που υπήρξαν από πλευράς των κατοχικών δυνάμεων η Ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει ότι το επόμενο διάστημα θα δοθεί εντολή από πλευράς Ηνωμένων Εθνών για να επαναρχίσουν οι εργασίες καθώς δεν υπήρξε καμία παραβίαση της συναντίληψης που υπογράφηκε στις 9 Οκτωβρίου από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Εθνών. 

Μάλιστα όπως τονίζεται οι εργασίες δεν σταμάτησαν μόνο από τους Ελληνοκύπριους αλλά και από τους Τούρκους για την κατασκευή του δρόμου Πύλας - Άρσους με τις πρόνοιες της συναντίληψης δεν επιδέχονται καμία παρερμηνεία.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Κυβέρνηση είναι σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη τα οποία ζήτησαν χθες μια μικρή παύση των εργασιών από όλες τις πλευρές, ούτως ώστε να μπορεί να υπάρξει μια διπλωματική διέξοδος. 

Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση αναμένει από τα Ηνωμένα Έθνη να συντονίσουν και θα εφαρμόσουν τις πρόνοιες της συναντίληψης την οποία τα ίδια υπέγραψαν μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία έτσι ώστε να συνεχιστεί η οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή.

Όπως σημειώνεται μάλιστα δεν μπορεί να προχωρήσει ο δρόμος Πύλας - Άρσους εάν δεν συνεχιστούν οι υπόλοιπες πρόνοιες της συναντίληψης η οποία υπογράφηκε στις 9 Οκτωβρίου. 

Στέλιος Στυλιανού 

0
Home