Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αλεξάνδρα, Χρύσης και Μαρίνα στις Βρυξέλλες

Offsite Team
- 26.10.2022

Αλεξάνδρα, Χρύσης και Μαρίνα στις Βρυξέλλες

Συμμετείχαν σε Διακοινοβουλευτική Συνάντηση της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων

Οι βουλευτές κα Μαρίνα Νικολάου, κ. Χρύσης Παντελίδης και κα Αλεξάνδρα Ατταλίδου, μέλη της αντιπροσωπίας της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, συμμετείχαν χθες σε Διακοινοβουλευτική Συνάντηση της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων (AFCO) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) με θέμα τα συμπεράσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μέλλον της Ευρώπης & ο ρόλος της νεολαίας - Προτάσεις και μέτρα

Σε παρέμβασή της, η κα Νικολάου σημείωσε ότι η Διάσκεψη ανέδειξε την ανάγκη για ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την εξασφάλιση θέσεων εργασίας, καθώς και την ποιοτική υγειονομική περίθαλψη. Στηλίτευσε επίσης την έλλειψη έμπρακτης αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό ζήτημα ειδικότερα προς τα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής υποδοχής και υπογράμμισε την ανάγκη κατάργησης του ισχύοντος Κανονισμού του Δουβλίνου. Αναφερόμενη στο σχετικό ψήφισμα του ΕΚ για αναθεώρηση των Συνθηκών της ΕΕ, ιδιαίτερα στην πρόταση για περιορισμό της χρήσης της ομοφωνίας σε επίπεδο Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η κα Νικολάου εξέφρασε την άποψη ότι αυτή ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τα μικρότερα κράτη-μέλη και τόνισε πως μια τέτοια εξέλιξη είναι σαφέστατα αντίθετη με τη θεμελιώδη αρχή της ισότητας των κρατών μελών της Ένωσης.  Σημείωσε, τέλος, ότι πρέπει να ενισχυθεί ουσιαστικά ο ρόλος του ΕΚ, ως του μόνου δημοκρατικά εκλεγμένου θεσμικού οργάνου της Ένωσης.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Παντελίδης σημείωσε ότι η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη, που να λειτουργεί με καλύτερα αντανακλαστικά, με αυξημένη ταχύτητα και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Η αυτονομία σε διεθνές πεδίο είναι αναγκαία, ανέφερε, ώστε όλα τα κράτη-μέλη της και κυρίως τα μικρά, να προστατεύονται από την ίδια την Ένωση, απέναντι στις εξωτερικές απειλές από τρίτες χώρες με απολυταρχικές ηγεσίες, αναθεωρητικές εξάρσεις και επεκτατικές διαθέσεις, όπως η Ρωσία και η Τουρκία. Κατά συνέπεια, σημείωσε, μετά την οικονομική και νομισματική Ένωση, πρέπει να ολοκληρωθεί η Ένωση ασφάλειας και ενέργειας. Υπό το φως των προτάσεων της Διάσκεψης και στη σκιά των τραγικών εξελίξεων του 2022, η σύγκληση μιας Συνέλευσης, είναι ουσιαστικά μονόδρομος, ωστόσο αυτή πρέπει να γίνει υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Όπως ανέφερε ο κ. Παντελίδης, σε αυτή τη Συνέλευση, ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων πρέπει να είναι τουλάχιστον ισότιμος με τον ρόλο του ΕΚ, καθότι, τόσο τα εθνικά κοινοβούλια, όσο και το ΕΚ, αντλούν άμεση νομιμοποίηση από τους ευρωπαίους πολίτες. Καταλήγοντας, ο κ. Παντελίδης τόνισε ότι τα κυριότερα θέματα τα οποία θα πρέπει να εξετάσει πρωτίστως η Συντακτική Συνέλευση είναι η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, θέματα ασφάλειας, άμυνας και προστασίας των πολιτών της, καθώς επίσης και η ενεργειακή ασφάλεια.

Η κα Ατταλίδου σημείωσε σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση ότι κρίνεται επιβεβλημένη η σύγκληση Συνέλευσης για την αναθεώρηση των Συνθηκών της ΕΕ, με στόχο να υλοποιηθούν οι προτάσεις της Διάσκεψης, οι οποίες αποτελούν την έκφραση των πολιτών για το Μέλλον της Ευρώπης. Η Συνέλευση, υπογράμμισε, σήμερα που ο λαϊκισμός και η ενίσχυση της ακροδεξιάς υποσκάπτουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, πρέπει να αγγίξει όλες τις θεσμικές και συνταγματικές πτυχές της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της μεθόδου λήψης αποφάσεων, έχοντας ως στόχο την εμβάθυνση και την ενοποίηση. Όπως ανέφερε η κα Ατταλίδου, το εθνικό συμφέρον ταυτίζεται με το ευρωπαϊκό και, συνακόλουθα, οι αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται με γνώμονα την αποφυγή αντιδράσεων από συγκεκριμένες κυβερνήσεις. Η ενεργειακή αυτονόμηση της ΕΕ, τόνισε παράλληλα, είναι αναγκαία για την απεξάρτησή της από τρίτες χώρες με τις οποίες οι σχέσεις καθίστανται προβληματικές, όπως η Ρωσία. Η κα Ατταλίδου αναφέρθηκε, τέλος, στην ανάγκη αναθεώρησης του τρόπου ανάδειξης του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσα από εκλογές, καθώς και στη θέσπιση «διεθνικής λίστας» στις εκλογές για ανάδειξη των μελών του ΕΚ.

Home