Ανοίγουν τα χαρτιά τους τα κόμματα για μεταρρύθμιση ΤΑ

Στα βαθιά της συζήτησης των νομοσχεδίων για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης αναμένεται κατά την σημερινή της συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για τις 08:00 η επιτροπή εσωτερικών της Βουλής. 

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής  έγινε κατορθωτή η ουσιαστική ολοκλήρωση της κατ’ άρθρον συζήτησης των νομοσχεδίων περί Δήμων και περί Κοινοτήτων, ενώ σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η κατ’ άρθρο συζήτηση που εκκρεμεί και αφορά στον περί Επαρχιακών Συμπλεγμάτων νόμο.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Στόχος των μελών της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής είναι μετά και από την ολοκλήρωση της κατ’ άρθρον συζήτησης του τρίτου νομοσχεδίου για τα επαρχιακά συμπλέγματα  να ξεκινήσουν σήμερα την συζήτηση «επίμαχα» -όπως τα έχουν ονομάσει- ζητήματα, που παραμένουν ανοικτά και να εξεύρουν τις αναγκαίες συναινέσεις, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η προσπάθεια μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και να οδηγηθούν τα νομοσχέδια  στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.

Μάλιστα αναμένεται ότι κατά την σημερινή συζήτηση κόμματα θα καταθέσουν τις πρώτες διαφωνίες τους για συγκεκριμένα ζητήματα ενώπιον και του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος θα παραστεί σήμερα στην επιτροπή. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Τα αγκάθια για την μεταρρύθμιση

Τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά στην Επιτροπή Εσωτερικών όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ αφορούν κατά κύριο λόγο τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων, στις συνενώσεις και συμπλεγματοποιήσεις, καθώς και τον αριθμό των νέων Δήμων, με τον Γενικό Διευθυντή του υπουργείου Εσωτερικών μάλιστα να αναφέρει ενώπιον της επιτροπής ότι η θέση του υπουργείου παραμένει στους 17 Δήμους, παρά το γεγονός ότι η επιτροπή Εσωτερικών με την προηγούμενη σύνθεση της είχε τροποποιήσει το νομοσχέδιο σε 20 Δήμους.

Παράλληλα στα ανοικτά ζητήματα μεταξύ άλλων βρίσκεται και το θέμα της διαχείρησης των παραλίων, όπως επίσης και ο αριθμός των Αντιδημάρχων και πόσους θα πρέπει να έχει η κάθε νέα οντότητα που θα δημιουργηθεί και κατά πόσο αυτοί θα  εκλέγονται από τον λαό ή από τους Δημοτικούς Συμβούλους του κάθε διαμερίσματος.

Θεμα συζήτησης αποτελεί και ποια θα πρέπει να είναι τα καθήκοντα των Αντιδημάρχων στο Δημοτικό τους Διαμέρισμα και αν θα πρέπει να τους ανατίθενται συγκεκριμένα καθηκοντα από τους Δημάρχους για να μην λειτουργουν ως εν δυνάμει Δήμαρχοι, αλλά και ο τρόπος εκλογής τους. 

Ανοικτό είναι και το θέμα των σχολικών εφορειών οι οποίες όπως αναδείξαμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ στην βάση του νομοσχεδίου παραμένουν ως έχουν σήμερα μέχρι και το 2029 και στην συνεχεία οι αρμοδιότητες τους μεταφέρονται κάτω από τους Δήμους, θέμα που φέρνει αντιδράσεις αφού υπάρχει και η άποψη ότι πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν όπως σήμερα.  

Την ίδια ώρα από πλευράς της Ένωσης Κοινοτήτων τίθεται και για προβληματισμό και το γεγονός ότι 54 κοινότητες τελικά με πληθυσμό πέραν των 100 χιλιάδων δεν θα συμπλεγματοποιηθούν αφού θα ενωθούν με νέους Δήμους, κάτι που φέρνει προβληματισμό ως προ το ότι τελικά θα γίνει συμπλεγματοποίηση μικρών κοινοτήτων χωρίς μεγάλους πληθυσμούς.