Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

E. Γιολίτη: «Ας μην στοχοποιούμε γραφεία που φέρνουν επενδυτές»

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 04.10.2020

E. Γιολίτη: «Ας μην στοχοποιούμε γραφεία που φέρνουν επενδυτές»

Thumbnail
Υπουργός Δικαιοσύνης στην Offsite: «Δεν φοβάμαι, αλλά επιζητώ τις ευθύνες»

Δεν φοβάται, αλλά επιζητεί τις ευθύνες. Ο λόγος για την Υπουργό  Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυ Γιολίτη η οποία από τις 29 Ιουνίου όταν και διορίστηκε «έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά» για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτού του βαρυσήμαντου Υπουργείου.

Στη συνέντευξη που παραχωρεί στην Offsite, η κα Γιολίτη, αναλύει τις βασικές της προτεραιότητες που είναι τέσσερις με κυριότερες τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και την επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία. Αναλύει τη θέλησή της για επικράτηση του κράτους δικαίου στην Κύπρο.

ΓΙΟΛΙΤΗ4

Η Υπουργός δεν διστάζει να μιλήσει για τις πολιτογραφήσεις εν μέσω ερευνών αναλύοντας  τον ρόλο που έχει να διαδραματίσει το Υπουργείο της. Δεν αρνείται να απαντήσει στην αντιπολίτευση για «εμπλοκή ακόμα και του Γραφείου της στις «Χρυσές Βίζες» λέγοντας: «Ας μην στοχοποιούμε γραφεία που τρέχουν να φέρουν επενδύσεις και επενδυτές στην Κύπρο». 

Ακρογωνιαίος λίθος στην πολιτική της είναι η Αστυνομία. Η Υπουργός συνεργάζεται στενά με τον Αρχηγό Στέλιο Παπαθεοδώρου, κατέβηκε στη βάση γνώρισε και μίλησε με τους απλούς αστυνομικούς και δηλώνει με ποιον τρόπο  θέλει την Αστυνομία να λειτουργεί.

Για το τροχαίο πρόβλημα η Υπουργός είναι έντονα ευαισθητοποιημένη και το θέτει στις βασικές της προτεραιότητες. Στη συνέντευξη εξηγεί τις πολιτικές αντιμετώπισης των θανατηφόρων και τους σχεδιασμούς που υλοποιούνται. 

Η Υπουργός προέρχεται από το χώρο της Δικαιοσύνης γι’αυτό οι θέσεις της είναι βαρύνουσες. Όπως αναφέρει: «Δεν νοείται εκσυγχρονισμός της δικαιοσύνης χωρίς καταλλήλους και επαρκείς χώρους για δικαστές, δικηγόρους και κοινό». Αποκαλύπτει τι θα γίνει με  το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας και τα άλλα έργα που προωθούνται στο χώρο της Δικαιοσύνης. Αναφορικά με την εισαγωγή της τεχνολογίας στο χώρο της Δικαιοσύνης, η κα Γιολίτη εξηγεί τα βήματα που ακολουθούνται και τη σύμβαση που υπογράφηκε και υλοποιείται με το Υφυπουργείο Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. 

Ως άριστη γνώστης του νομοθετικού πλαισίου ενισχύει την άποψη της Επιτρόπου Νομοθεσίας Λουϊζας Ζαννέτου - Χριστοδουλίδου ότι υπάρχουν νόμοι στην Κύπρο από την περίοδο της Αγγλοκρατίας. Ταυτοχρόνως, τονίζει ότι απαιτείται η ενίσχυση του θεσμού της Επιτρόπου Νομοθεσίας. Σαφέστατα η Υπουργός Δικαιοσύνης έχει άποψη για το μεταναστευτικό μιλά για τον ρόλο της Αστυνομίας και εξηγεί τους τρόπους αντιμετώπισης στην Κύπρο.

Η κα Γιολίτη θεωρεί ότι η αυστηροποίηση των ποινών κατά των τροχαίων σαφώς αποτελεί ένα εργαλείο αντιμετώπισης του προβλήματος, όμως υπάρχουν πολλά άλλα που πρέπει να γίνουν. Το σωφρονιστικό σύστημα και ο εκσυγχρονισμός του είναι στα σχέδια της Υπουργού. Οι κατάδικοι αποτελούν κεντρικό σημείο της πολιτικής της αναγνωρίζοντας το τεράστιο και μέγιστο πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις Φυλακές. Παράλληλα, εξηγεί τι θα πράξει η Ad Hoc Επιτροπή που συστάθηκε.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης στην Offsite: 

 

Οι προτεραιότητες

Ερ: Ποιες είναι οι βασικές σας προτεραιότητες σχεδόν τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας;

Aπ.: «Οι προτεραιότητες μου είναι οι εξής – (i) η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης διαρθρωτικά και διαδικαστικά επιτυγχάνοντας τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις όλων των εμπλεκομένων μερών ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα το συμφέρον των πολιτών και διαδίκων (ii) η καλλιέργεια οδικής συνείδησης και ο συνεπακόλουθος περιορισμός του αριθμού των θυμάτων σε θανατηφόρα τροχαία (iii) η δημιουργία ενδιάμεσων δομών ώστε να μπορέσουν οι κρατούμενοι που αποφυλακίζονται να ορθοποδήσουν για να ενταχθούν ξανά ομαλά και παραγωγικά στην κοινωνία Στόχος η προώθηση ενός σχεδίου κινήτρων για την απασχόληση, με βάση το οποίο  οι εργοδότες θα αποκτήσουν κίνητρο για την πρόσληψη πρώην κρατουμένων (iv) η ολιστική προσέγγιση στην ενδοοικογενειακή βία και την έμφυλη βία ώστε να μειώσουμε δραστικά τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών στην οικογένεια».

Eρ: Σε πολλές αναφορές σας κάνετε λόγο για επικράτηση του κράτους δικαίου, νιώθετε ότι αυτό δεν εφαρμόζεται και σε ποιους τομείς;

Aπ: «Δεν αμφισβητεί κανείς ότι η Κύπρος είναι κράτος δικαίου. Το γεγονός ότι κατά καιρούς υπάρχει κριτική, πολλές φορές μάλιστα σκληρή, σε θεσμούς ή καταστάσεις, οφείλεται ακριβώς στο ότι υπάρχει και λειτουργεί το δημοκρατικό δικαίωμα του ελέγχου των θεσμών από τον κάθε πολίτη. Πιστεύω ότι το κάθε πολιτειακό όργανο και οι φορείς του, ο καθένας από την πλευρά του, προσπαθεί ν’ ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών, να βελτιώνεται και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιείται. Με τον ίδιο τρόπο και το Υπουργείο οφείλει να διασφαλίσει πως βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη μια διάφανη, υπεύθυνη, δημοκρατική και πλουραλιστική διαδικασία για τη θέσπιση νόμων, που προστατεύει την διάκριση των εξουσιών και την ισότητα έναντι του νόμου».

 

Τα Χρυσά Διαβατήρια και τα Γραφεία

Eρ: Η Κύπρος βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» με το θέμα των πολιτογραφήσεων. Η Αστυνομία κάνει την έρευνά της. Ποια είναι η θέση της Υπουργού Δικαιοσύνης. Θα αναλάβετε κάποιες πρωτοβουλίες;

Aπ: «Είναι όπως γνωρίζετε σε εξέλιξη διαδικασίες από την τετραμελή επιτροπή διερεύνησης που όρισε ο Γενικός Εισαγγελέας και την τριμελή επιτροπή αποστέρησης όπου συμμετέχει και το Υπουργείο Δικαιοσύνης για το θέμα των πολιτογραφήσεων. Δεν θα ήθελα με κανένα τρόπο να παρέμβω στις διαδικασίες. Η Κυβέρνηση έδειξε την αποφασιστικότητα και τη θέληση της να αντιμετωπίσει τα όποια κενά παρατηρήθηκαν ζητώντας από τον Γενικό Εισαγγελέα να διορίσει επιτροπή που θα διερευνήσει όλα τα θέματα το οποίο και έπραξε. Θα πρέπει όλοι μας να αναμένουμε τα πορίσματα των ερευνών».

Eρ: Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι το μισό Υπουργικό ήταν άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενο με τις Χρυσές Βίζες, μεταξύ των οποίων και το γραφείο σας. Τι έχετε να πείτε; 

Aπ: «Είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες διερεύνησης. Να τις σεβαστούμε. Αναμένοντας το πόρισμα των επιτροπών να έχουμε στο νου πως οι επενδύσεις μέσω των πολιτογραφήσεων έδωσαν στην χώρα μας, σε περίοδο ύφεσης, μια σημαντική ένεση ρευστότητας. Πολλές κυπριακές επιχειρήσεις βασίζονται σε αυτές για να επιβιώσουν, και δεν αναφέρομαι μόνο σε δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία και γραφεία ανάπτυξης γης/κατασκευαστές, αναφέρομαι σε οικοδόμους, υδραυλικούς, αλουμινιτζίδες, καταστηματάρχες, και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στηρίζονται για τις καθημερινές τους πωλήσεις στο πλαίσιο που δημιούργησαν αυτοί οι ξένους επενδυτές. Ας μην στοχοποιούμε γραφεία που τρέχουν να φέρουν επενδύσεις και επενδυτές στην Κύπρο. Την επιχειρηματικότητα και ευρηματικότητα των Κυπρίων που διαχρονικά μας «έσωζε» ας την στηρίζουμε».

 

«Έτσι θέλω την Αστυνομία»

Ερ: Από τις 29 Ιουνίου που παραλάβατε τα «κλειδιά» του Υπουργείου επισκεφθήκατε σχεδόν όλα τα Τμήματα και Υπηρεσίες της Αστυνομίας και κατεβήκατε» στη βάση μιλώντας με τους απλούς αστυνομικούς. Ποια προβλήματα καταγράψατε και που θα δώσετε έμφαση;

Aπ: «Με ότι καταπιάνομαι θέλω να έχω ιδίαν άποψη.  Και την αποκόμισα πηγαίνοντας σε όλη την Κύπρο και μιλώντας στους απλούς αστυνομικούς αλλά και τους πολίτες που εξυπηρετούν. Η Αστυνομία Κύπρου επιτελεί το πιο σημαντικό έργο στην Κύπρο σήμερα. Είναι η πρώτη γραμμή υπεράσπισης των παιδιών μας σε όλα τα μέτωπα, το έγκλημα, τα ναρκωτικά, την οδική ασφάλεια, την εξάπλωση της πανδημίας. Εξαρτόμαστε όλοι από την δίκη τους ασπίδα προστασίας για να ζούμε σε ασφάλεια. 

Το έργο τους είναι μεγάλο και ενέχει κινδύνους που πολλοί δεν αντιλαμβανόμαστε. Οι προτεραιότητες μας είναι οι ίδιες. Να πηγαίνουν τα παιδιά μας βόλτα στο κέντρο της πόλης, της κάθε πόλης και οι γονείς να είμαστε χωρίς έγνοια. Τα πάρκα να είναι εστίες οξυγόνου και όχι παράνομων συναλλαγών. Τα σπίτια, οι δρόμοι, οι γειτονιές μας να είναι ασφαλείς.

ΑΔΕ ΠΑΦΟΥ

Εγώ καταγράφω τα εργαλεία που η Αστυνομία χρειάζεται για να μας προσφέρει αυτή την έννομη τάξη και ασφάλεια που αναζητούμε. Θα τους τα εξασφαλίσω. Θα δώσω έμφαση στην εντονότερη παρουσία της Αστυνομίας στα κέντρα των πόλεων. Θα επικεντρωθώ στην δημιουργία περιφερειακών σταθμών στα ορεινά που να εξυπηρετούν αποτελεσματικότερα τους κατοίκους.

Θα δημιουργήσω βελτιωμένους μηχανισμούς ελέγχου που να ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο διαφθοράς αλλά και θα ακολουθούν βέλτιστες διεθνείς πρακτικές όπως είναι η προώθηση σχεδίου εναλλαξιμότητας για όλα τα ανώτερα στελέχη της Αστυνομίας τα οποία λαμβάνουν προαγωγή ή/και έχουν υπηρετήσει στη θέση  τους για χρονικό διάστημα πέραν των 5 ετών. Πρέπει όλοι να στηρίζουμε την Αστυνομία και να κατανοούμε πως είναι δίπλα μας και όχι απέναντί μας.» 

 

Δικαιοσύνη και Τεχνολογία - Διαγωνισμός για το Δικαστήριο Λευκωσίας 

Eρ: Είστε σε συνεννόηση με το Υφυπουργείο Καινοτομίας για να αγγίξει έστω και λίγο η τεχνολογία τον χώρο των Δικαστηρίων; 

Aπ: «H εισαγωγή της τεχνολογίας στο χώρο των δικαστηρίων με σκοπό την επίσπευση των διαδικασιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών και επαγγελματιών αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνσή αυτή έχει γίνει με την πρόσφατη υπογραφή Σύμβασης από το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής του Υφυπουργείου Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής με ιδιώτη ανάδοχο για αγορά δικαιώματος χρήσης διαδικτυακού πληροφοριακού συστήματος Διοίκησης Δικαστηρίων και εκπαίδευση του προσωπικού.  Η υλοποίηση της σύμβασης έχει ξεκινήσει και το σύστημα αναμένεται να είναι έτοιμο για πλήρη χρήση σε περίπου  20 μήνες. Επειδή όμως απαιτείται πολύς χρόνος μέχρι την πλήρη εφαρμογή του συστήματος, αποφασίστηκε όπως, στο μεταξύ, εφαρμοστεί μια ενδιάμεση λύση, έργο που επίσης τελεί υπό την ετοιμασία και τον συντονισμό του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Αφορά τη δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος για την καταχώρηση εγγράφων και Ενόρκων Δηλώσεων, συμβάλλοντας έτσι άμεσα στο χρόνιο πρόβλημα των καθυστερήσεων που παρατηρούνται. Είναι επιτακτική η ανάγκη της χρήσης, από όλους τους εμπλεκόμενους στη Δικαιοσύνη, της τεχνολογίας, που έρχεται ως η λύση στα αλλεπάλληλα προβλήματα που καταγράφονται καθημερινά και αντιμετωπίζουν όλοι όσοι εμπλέκονται στις δικαστικές διαδικασίες. Η ηλεκτρονική Δικαιοσύνη θα ενισχύσει αναμφίβολα την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα του δικαστικού μας συστήματος».

Eρ: Προέρχεστε από το χώρο της Δικαιοσύνης. Σαφώς το θέμα των κτιριακών εγκαταστάσεων σχεδόν σε όλα τα Δικαστήρια σας απασχολεί. Με ποιον τρόπο θα επιλυθεί και σε πόσο χρονικό διάστημα;

Aπ: «Δεν νοείται εκσυγχρονισμός της δικαιοσύνης χωρίς καταλλήλους και επαρκείς χώρους για δικαστές, δικηγόρους και κοινό. Πρόσφατα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες διαμόρφωσης του κτιρίου στο «Φιλοξένια» το οποίο προορίζεται για τις ανάγκες του προτεινόμενου Εφετείου και Εμπορικού Δικαστηρίου.  Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και πολλά άλλα έργα όπως η κατασκευή του νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου που αναμένεται να ολοκληρωθεί το Ιούνιο του 2021, η αναπαλαίωση του κτιρίου του παλαιού Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο θα στεγάσει το Διοικητικό Δικαστήριο και αναμένεται να παραδοθεί  μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αναδιαμορφώσεις και βελτιώσεις στο κτίριο που στεγάζει προσωρινά το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας, και άλλα μικρότερα βελτιωτικά έργα. Προχωρεί επίσης η διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού για την διαμόρφωσή του κτιρίου «Αστρα» για μόνιμη στέγαση του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, ενώ τροχοδρομήθηκε και η διαδικασία για την ανέγερση νέου κτιρίου για το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας  το οποίο μάλιστα θα σχεδιαστεί με προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ώστε να έχει τον εμβληματικό χαρακτήρα που του αρμόζει».

 

Πανευρωπαϊκό πρόβλημα το Μεταναστευτικό

Eρ: Το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που απασχολεί ένα άλλο Υπουργείο, ωστόσο σίγουρα απασχολεί μέσω της Αστυνομίας και το δικό σας. Θα θέλαμε να μας αναλύσετε την πολιτική που θα ακολουθήσετε.

Aπ: «Αρμόδιο Υπουργείο για την μεταναστευτική πολιτική είναι το Υπουργείο Εσωτερικών. Η Αστυνομία έχει το ρόλο του εκτελεστικού οργάνου δηλαδή την εφαρμογή των όσων προνοεί η νομοθεσία καθ’ υπόδειξη του Υπουργού Εσωτερικών. Προς τον σκοπό αυτό έχει συσταθεί πρόσφατα στο Αρχηγείο Αστυνομίας Ομάδα Πρόληψης Παράτυπης Μετανάστευσης, με στόχο την ενίσχυση των υφιστάμενων μηχανισμών ελέγχου της Αστυνομίας. Μας απασχολεί όλους η αύξηση των μεταναστευτικών ροών και ειδικότερα η αύξηση του αριθμού των αιτητών ασύλου. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται λόγω των αυξημένων ροών επιβάλλεται να καταστούν πολύ πιο αποτελεσματικοί οι μηχανισμοί εξέτασης και διαχείρισης αιτήσεων ασύλου. Η τροποποίηση του Συντάγματος που αποσκοπεί στην σύντμηση του χρόνου προσφυγής του αιτητή ασύλου ώστε και ο αιτητής και το κράτος να γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους είναι μια αλλαγή στην σωστή κατεύθυνση.

Στην Κύπρο αντιμετωπίζουμε ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, μην ξεχνάμε πως η Κύπρος είναι το σύνορο της Ευρώπης προς την Ανατολή. Είναι σημαντικό εκείνες οι χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες από άλλες γεωγραφικά να μπορούν να βασιστούν στην αλληλεγγύη ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου, που δίνει στις χώρες άφιξης την ευθύνη για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου με νέο Σύμφωνο που εγκαθιδρύει ένα σύστημα φιλοξενίας σε όλα τα κράτη μέλη ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε κράτους είναι επιτακτική ανάγκη για μια σύγχρονη και δίκαιη Ευρωπαϊκή Ένωση».

 

Έχουμε νόμους από την Αγγλοκρατία

Eρ: Σε πρόσφατη συνέντευξή της στην Offsite, η Επίτροπος Νομοθεσίας τόνισε ότι υπάρχουν νόμοι στην Κύπρο που θεσπίστηκαν το 1960. Το Υπουργείο με ποιον τρόπο θα δράσει για εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου;

Aπ: «Υπάρχουν πράγματι παλιές νομοθεσίες που είναι από το 1960. Όμως αρκετές από αυτές έχουν τύχει κατά καιρούς σημαντικών και εκτεταμένων τροποποιήσεων, με αποτέλεσμα σήμερα να εξακολουθούν να υπηρετούν ως προς το αντικείμενο που ρυθμίζουν. 

Πέραν τούτου, στα πλαίσια της εναρμόνισης του δικαίου με το κοινοτικό κεκτημένο, τόσο παλαιότερα για σκοπούς ένταξης, αλλά και μετά την ένταξη, προωθούνται οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις ή και τροποποιήσεις σε υφιστάμενες νομοθεσίες, έχοντας ως αποτέλεσμα τον εκσυγχρονισμό, σε μεγάλη έκταση, του κυπριακού δικαίου τα τελευταία 16 χρόνια. 

ΓΙΟΛΙΤΗ -ΖΑΝΝΕΤΟΥ

Η παρακολούθηση των κλάδων του δικαίου που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου, και ειδικότερα των νομοθεσιών γύρω από την απονομή της δικαιοσύνης, το ποινικό δίκαιο, την αποτελεσματική καταστολή του εγκλήματος, την πρόληψη της παραβατικής συμπεριφοράς, νομοθετημάτων για τη μεταχείριση αδικοπραγούντων, την ποινική μεταχείριση με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι συνεχής. Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι το δίκαιο που τελεί κάτω από τις αρμοδιότητες του Υπουργείου θα συνεχίσει να τελεί υπό μελέτη, με σκοπό να προβούμε σε όλες εκείνες τις τροποποιήσεις και αναθεωρήσεις που θα εκσυγχρονίζουν το δίκαιο και ταυτόχρονα θα ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες και τις προσδοκίες του πολίτη.

Ο θεσμός της Επιτρόπου Νομοθεσίας θα πρέπει να ενισχυθεί και να στελεχωθεί επαρκώς ώστε να προσομοιάσει το Law Commission του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχουμε σημαντικές νομοθεσίες οι οποίες βασίζονται στο Αγγλικό δίκαιο πριν την ανεξαρτησία της Κύπρου που χρήζουν άμεσης αναθεώρησης». 

 

«Αναμένω την ad hoc Επιτροπή για Φυλακές»

Eρ: Γνωρίζουμε ότι ήδη  επισκεφθήκατε δυο φορές τις Κεντρικές Φυλακές. Είδατε δια ζώσης τα προβλήματα. Άραγε, το μείζον θέμα είναι μόνο ο υπερπληθυσμός;. H Ad Hoc Επιτροπή τι πόρισμα θα εκδώσει  και πότε;

Απ: «Oι Φυλακές και το σωφρονιστικό σύστημα ευρύτερα συνιστούν πολύ σημαντικό κομμάτι των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι επισκέψεις μου στις Φυλακές και η συνεχής συνεργασία με τη Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών,  σηματοδοτούν τη στήριξη του ανθρωποκεντρικού έργου που επιτελείται στις Φυλακές, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον μου για περαιτέρω ενίσχυση της αναμορφωτικής προσπάθειας των κρατουμένων.  Οι κρατούμενοι, παρά τη φυλάκιση τους έχουν δικαίωμα σε μια δεύτερη ευκαιρία, την οποία οφείλουμε να τους δώσουμε. 

ΓΙΟΛΙΤΗ - ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο υπερπληθυσμός είναι ένα σημαντικό διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Φυλακές και επηρεάζει την ποιότητα των συνθηκών κράτησης. Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού είναι πολυδιάστατο και ως εκ τούτου πολυδιάστατη είναι και η λύση του. Είναι γι’ αυτό που για την επίλυση του έχει συσταθεί  ad hoc Επιτροπή από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένω ότι μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις για αντιμετώπιση του. Πάντως, μια συνεκτική επίλυση του προβλήματος πρέπει να συμπεριλάβει την υιοθέτηση και ενίσχυση  εναλλακτικών κυρώσεων αντί της ποινής της φυλάκισης καθώς και την εξέταση εναλλακτικών τρόπων έκτισης ποινών και επιτήρησης κρατουμένων.

Επίσης, είναι σημαντικό να εξεταστούν εναλλακτικοί τρόποι μεταχείρισης, στήριξης  ή θεραπείας ειδικών κατηγοριών αδικοπραγούντων όπως οι ανήλικοι, οι νεαροί  και οι ουσιο-εξαρτώμενοι αλλά και τα ζητήματα χειρισμού  των μεταναστών που εκτίουν ποινές φυλάκισης, δεδομένου ότι ο μισός πληθυσμός των φυλακισμένων είναι αλλοδαποί».

 

Το τροχαίο πρόβλημα και οι πολιτικές

Ερ: Το τροχαίο πρόβλημα σας απασχολεί έντονα. Η αυστηροποίηση των ποινών και οι κάμερες της τροχαίας είναι «πανάκεια» ή χρειάζονται και άλλα μέτρα;

Aπ: «Η ασφάλεια των χρηστών του οδικού δικτύου στο σύνολο τους, είτε ως οδηγών είτε ως πεζών, είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και προωθούνται διάφορες δράσεις με σκοπό τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο εκσυγχρονισμός  των ποινών, καθώς η επιβολή αποτρεπτικών ποινών δεν είναι μόνο θέμα σεβασμού και εφαρμογής των νόμων, αλλά είναι απαραίτητη κοινωνική ανάγκη, ενόψει του σοβαρού και ανησυχητικού ρυθμού με τον οποίο συμβαίνουν τροχαίες συγκρούσεις και χάνονται ανθρώπινες ζωές. Με την υιοθέτηση πιο αυστηρών ποινών και καλύτερης αστυνόμευσης και με την εγκατάσταση του συστήματος φωτο-επισήμανσης, θα έχουμε πλέον στη διάθεση μας περισσότερα εργαλεία για συμμόρφωση των ασυνείδητων οδηγών και να επιφέρουμε την αλλαγή που επιθυμούμε. 

ατομα με αναπηρια

Πέραν της αύξησης όμως των ποινών, οι οποίες θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι δεν στοχεύουν στην τιμωρία αλλά στη συνολική προσπάθεια που καταβάλλει η πολιτεία για διαμόρφωση σωστών και συνειδητοποιημένων αυριανών οδηγών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης προχώρησε στην υλοποίηση και άλλων μέτρων που θα βοηθήσουν  στην εμπέδωση μιας ορθής οδικής συνείδησης και σε αυτά περιλαμβάνονται

  • H δημιουργία Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών,
  • Η αύξηση της αστυνόμευσης και των ελέγχων για την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών και αλκοόλ.
  • Τη διεξαγωγή ενημερωτικών και διαφωτιστικών εκστρατειών, οι οποίες ήδη τρέχουν αυτή την περίοδο και προγραμματίζονται και άλλες με τη νέα χρονιά.

Επιπλέον σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων θα ληφθούν μέτρα για την βελτίωση του οδικού δικτύου και των οχημάτων που κυκλοφορούν σε αυτό και σε συνεργασία με τις Δημοτικές αρχές μελετώνται λύσεις και δράσεις για το πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης. Επιπρόσθετα, το νέο Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας για την περίοδο 2021-2030 το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα από το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στις προσπάθειες μας για βελτίωση της οδικής ασφάλειας καθώς περιλαμβάνει 28  επιμέρους πολιτικές  και  158  στοχευμένες  δράσεις, κατανεμημένες σε κάθε αρχή και υπηρεσία που εμπλέκεται στο θέμα». 

 

«Αυτή είμαι»

Eρ: Καταληκτικά, λίγα λόγια για  την Έμιλυ Γιολίτη και τη μέχρι στιγμής πορεία της.

Aπ: «Αγαπώ την οικογένεια μου και τους φίλους μου. Εργάζομαι πολλές ώρες και αυτές τις ώρες μου λείπουν και πιστεύω τους λείπω.  Προσπαθώ να αναπληρώνω τον χρόνο με την ποιότητα των στιγμών που περνούμε μαζί. Αναγνωρίζω και αισθάνομαι το βάρος της ευθύνης του Υπουργείου και θέλω εντίμως να αλλάξω τα πράγματα προς το καλύτερο.

εμιλυ

Ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο και πιστεύω πραγματικά πως ο κάθε ένας από μας από την θέση που είναι ταγμένος μπορεί να κάνει την διαφορά, μικρή ή μεγάλη δεν έχει σημασία. Δεν φοβάμαι τις ευθύνες. Αντιθέτως τις επιζητώ. Μου δίνουν στόχο και ορμή στην καθημερινότητα μου. Τέλος είναι και τα βιβλία μου. Ο τρόπος που αποφορτίζομαι και γαληνεύει το μυαλό μου».

Home