Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κυπριακό: Πότε πάμε για συμφωνία στους όρους αναφοράς;

του Γιώργου Καυκαλιά
- 17.12.2018

Κυπριακό: Πότε πάμε για συμφωνία στους όρους αναφοράς;

Thumbnail
Πάει για τον επόμενο χρόνο η συμφωνία επί των όρων αναφοράς. Όλα τα δεδομένα

Η πολυαναμενόμενη άφιξη της Τζέιν Χολ Λουτ στο νησί μας για την συνομολόγηση των όρων αναφοράς που θα σηματοδοτούν την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι εδώ και κάποια 24ωρα γεγονός.

Το πρωί της Κυριακής η κας Λουτ ανέβηκε στον Λόφο του Προεδρικού, όπου είχε μια δίωρη πρώτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σήμερα στις 10:00 το πρωί θα έχει στα κατεχόμενα συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο θα έχει εκ νέου συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη, σε μια διπλωματία με τη μορφή του "πήγαινε-έλα".

Ωστόσο, αυτό που μένει αδιευκρίνιστο μέχρι αυτή τη στιγμή, είναι κατά πόσο οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει σε τόσο βαθμό που να δικαιολογείται μια συνάντηση Λουτ-Αναστασιάδη-Ακιντζί.

Τα δεδομένα

Όπως έχει τονίσει και κατά τις χθεσινές του δηλώσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η κα Λουτ δεν έχει φέρει κανένα έτοιμο προσχέδιο μαζί της, όσο αφορά στη διαδικασία ή στους όρους αναφοράς.

Θα πρέπει να αναφερθεί πως η κα Λουτ αντιμετωπίζει τη διαδικασία αυτή με πολύ διαφορετικό τρόπο από ότι άτομα που κλήθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη να χειριστούν παρόμοιες διαδικασίες που θα έφταναν σε επανέναρξη διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Πολύ μεθοδική, με πολύ στοχευμένες κινήσεις, χωρίς δημόσιες δηλώσεις και προκλήσεις προς οποιαδήποτε πλευρά. Μια συμπεριφορά που δείχνει άνθρωπο που δεν έχει καμιά ανάγκη για δημοσιότητα ή αποδοχή, αλλά και άτομο προσηλωμένο στο στόχο που δεν είναι άλλος από το να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των πλευρών.

Η κάθε πλευρά έχει τα δικά της "θέλω" σχετικά με τους όρους αναφοράς και αυτό είναι που μπαίνει κάτω και καταγράφεται στις συναντήσεις της κας Λουτ, έτσι ώστε να δει πως μπορούν να συνδυαστούν τα "θέλω" αυτά.

"Είμαστε στην αρχή αυτής της διαδικασίας συνομολόγησης των όρων αναφοράς" τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόδρομος Προδρόμου, ενώ παρέπεμψε για ενδεχόμενη συμφωνία σε μεταγενέστερο στάδιο, πιθανόν εντός του επόμενου μήνα, σε κάποιο σημείο. 

Όπως ο ίδιος είπε, για να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να διατηρηθεί το πλαίσιο παραμέτρων που είχε προτείνει ο Γκουτέρες-τα έξι σημεία δηλαδή, ενώ χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντικό να παραμείνει στο προσκήνιο σε όλη αυτή τη διαδικασία, η αναφορά Γκουτέρες στο ότι "το ζήτημα της ασφάλειας αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα για την επίλυση του Κυπριακού". "Αν υπάρξει μια τέτοια κατεύθυνση τότε θα νιώσουμε και εμείς πιο ασφαλείς", τόνισε με νόημα.

Επεσήμανε άλλωστε ότι η τουρκική πλευρά δεν δείχνει ιδιαίτερη προθυμία για άμεση επανέναρξη και μεταθέτουν σε μεταγενέστερο στάδιο την όποια επανέναρξη διαπραγματεύσεων. 

Θα πρέπει, τόνισε, η ουσία και το περιεχόμενο να είναι τέτοιο που να καθιστά αποτελεσματική την όποια διαπραγμάτευση. Θα πρέπει να υπάρχει η βεβαιότητα ότι η διαπραγμάτευση θα είναι λυσιτελής. 

Εξαιρετικά σημαντική είναι και η αναφορά σε σχέση με τη συζήτηση που γίνεται για όρους αναφοράς οι οποίοι θα είναι στην ουσία στρατηγική συμφωνία.

Ο κ.Προδρόμου μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, επεσήμανε πως δεν θα πρέπει να μας φοβίζουν οι λέξεις και ότι αν συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς θα υπάρχει μια κατεύθυνση. Αποτελεί στην ουσία συνώνυμο του πλαισίου Γκουτέρες, το οποίο αν γινόταν αποδεκτό τότε, θα αποτελούσε το κλειδί για τη λύση αλλά δεν ήταν η λύση, καθώς θα υπήρχαν ακόμα πράγματα που θα έπρεπε να γίνουν. Σίγουρα όμως, δεν θα είναι η λύση του Κυπριακού, αλλά το κλειδί, επεσήμανε.

Home