Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κυπριακό: Στασιμότητα το 2020 - Τι αναμένεται το 2021

Του Στέλιου Στυλιανού
- 03.01.2021

Κυπριακό: Στασιμότητα το 2020 - Τι αναμένεται το 2021

Thumbnail
Η εκλογή Τατάρ, οι προκλήσεις στα Βαρώσια και τα επόμενα βήματα

Χρονιά στασιμότητας ήταν για το Κυπριακό το 2020 καθώς μετά την τριμερή του Βερολίνου τον Νοέμβριο του 2019 δεν υπήρξαν ουσιαστικές εξελίξεις εξαιτίας και των «εκλογών» στην Τουρκοκυπριακή πλευρά. 

Μάλιστα οι «εκλογές» που ήταν προγραμματισμένες για το Απρίλιο του 2020 πραγματοποιήθηκαν τελικά εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού τον περασμένο Οκτώβριο, με την εκλογή στην ηγεσία της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας του Ερσίν Τατάρ.

Μετά και την εκλογή Τατάρ το Κυπριακό εισήλθε σε μια νέα τάξη πραγμάτων καθώς κατά την πολιτική του διαδρομή αλλά και προεκλογικά εξέφραζε την σκληρή γραμμή για την λύση του Κυπριακού, σε αντίθεση με τον Μουσταφά Ακιντζί που εμφανιζόταν πιο μετριοπαθής.

Καθόλου τυχαία δεν είναι άλλωστε και η πολιτική κωδικοποίηση των δύο όπου ο μεν Ερσίν Τατάρ θεωρείτο ο υποψήφιος που εξέφραζε την λύση διχοτόμησης και ο δε Μουσταφά Ακιντζί που εξέφραζε την λύση επανένωσης με ΔΔΟ. Θέση την οποία συνεχίζει να εκφράζει άλλωστε σε όλες τις δημόσιες δηλώσεις ως υπέρμαχος της λύσης δύο Κρατών προχωρώντας μάλιστα με την εντολή Ερντογάν σε άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων. 

Παρά τις όποιες θέσεις έχουν εκφραστεί το τελευταίο διάστημα από πλευράς Τουρκίας και του εδώ εγκάθετου της Ερσίν Τατάρ, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συνεχίζει τις προσπάθειες για διεξαγωγή αρχές του νέου έτους μιας άτυπης διαδικαστικής διάσκεψης 5+1 για το Κυπριακό.

Με στόχο την καλύτερη προετοιμασία για την άτυπη Πενταμερή αναμένεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου να επισκεφθεί και πάλι την Κύπρο η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, για επαφές με τις δυο πλευρές. Επίσης σύμφωνα με την ανεπίσημη πληροφόρηση που υπάρχει είναι πιθανόν η κ. Λουτ να ξαναεπισκεφθεί και την Τουρκία.

Στο μεταξύ, οι εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών αναμένεται ότι θα υποβληθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών γύρω στις 10 Ιανουαρίου.  

Παραμένουν στα όσα συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο;

Υπενθυμίζεται ότι η  προοπτική για πενταμερή διάσκεψη δημιουργήθηκε στο Βερολίνο όταν στις 25/11/2019 Αναστασιάδης και Ακιντζί επαναβεβαίωσαν την δέσμευση τους στην Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις προηγούμενες συγκλίσεις και στο πλαίσιο έξι σημείων που παρουσίασε ο ΓΓ του ΟΗΕ στις 30 Ιουνίου 2017 στο Κραν Μοντάνα με στόχο την επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας που θα ανοίξει το δρόμο για μια συνολική διευθέτηση.

Παράλληλα  Αντόνιο Γκουτέρες στην συνάντηση του Βερολίνου καθόρισε το θέμα της ισότητας η οποία καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, περιλαμβανομένης της παραγράφου 4 του ψηφίσματος 716 του 1991. Τέλος επαναβεβαίωσε το πλαίσιο της λύσης ως ΔΔΟ.

Έτσι το επόμενο διάστημα αναμένεται να διαφανεί ποια θα είναι τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, και κατά πόσο η Τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι του διαλόγου υπαναχωρήσει στα συμφωνηθέντα κάτι που αν συμβεί θα δημιουργήσει νέες περιπέτειες στο Κυπριακό.

Home