Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Νίκος: Εξήγγειλε την μέρα των γενεθλίων του ΔΗΚΟ

Offsite Team -
13.05.2022

Νίκος: Εξήγγειλε την μέρα των γενεθλίων του ΔΗΚΟ

Η εξαγγελία, τα οράματα και μια δέσμευση - Οι αντιδράσεις

Σε μια αναμενόμενη κίνηση η οποία προγραμματιζόταν εδώ και καιρό και συγκεκριμένα από τον περασμένο Ιανουάριο μετά και την παραίτηση του από το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε το πρωί της Πέμπτης 12 Μαϊου ο Νίκος Χριστοδουλίδης

>>> Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις για τις Προεδρικές 2023

Μέσα από ένα 25λεπτο μήνυμα του ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα πραγματοποίησε επαφές σε όλη την ελεύθερη Κύπρο τονίζοντας ότι με πλήρη συναίσθηση της τεράστιας ευθύνης, με σεβασμό στην ιστορική πορεία του κυπριακού ελληνισμού, με καθαρούς στόχους για το ευρωπαϊκό μέλλον της Κύπρου ανακοίνωσε την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μάλιστα ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να πάνε οι πολίτες ενωμένοι προς τις εκλογές, σε μια συνενωτική πορεία ανανέωσης, προοπτικής και ελπίδας. 

Από την χθεσινή εξαγγελία μάλιστα εξάγονται και τα πρώτα συμπεράσματα και αντιδράσεις με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να αναλύει το όραμα του αλλά και να προχωρεί και σε μια δέσμευση η οποία είχε ως αποδεκτές τα κόμματα του Κέντρου και ιδιαιτέρως το ΔΗΚΟ.  

Συγκεκριμένα ο κύριος Χριστοδουλίδης δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος δεν έχει την πρόθεση αλλά και ούτε θέλει να ιδρύσει κόμμα κάτι που θεωρείται από πολιτικούς κύκλους ως ένα μήνυμα κυρίως σε ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, κόμματα όπου στο παρελθόν έβλεπαν με σκεπτικισμό την στήριξη του φοβούμενα ότι θα υπάρξει επανάληψη του σεναρίου του 2013 όπου τότε ο Γιώργος Λιλλήκας ένα χρόνο μετά τις Προεδρικές είχε προχωρήσει στην δημιουργία της Συμμαχίας Πολιτών. 

Σημειώνεται πάντως ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης προχώρησε σε εξαγγελία την γενέθλια μέρα του ΔΗΚΟ καθώς το κόμμα του κέντρου συμπλήρωσε χθες τα 46 χρόνια του, χωρίς για την ώρα πάντως να είναι σίγουρο ότι ο ίδιος μέσα από αυτή την κίνηση ήθελε να στείλει κάποια συγκεκριμένα μηνύματα προς την ηγεσία και τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ. 

Το δεδομένο πάντως είναι ότι  Νικόλας Παπαδόπουλος είχε το προηγούμενο διάστημα συναντήσεις με τον Νίκο Χριστοδουλίδη κάτι που ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ  ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται να γνώριζε και για την χθεσινή εξαγγελία αφού επανειλημμένα τόνισε ότι το ΔΗΚΟ ανέμενε την επίσημη υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη για να μπει σε διάλογο μαζί του. 

Μάλιστα το γεγονός ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν προχώρησε και στην ανακοίνωση του προγράμματος του αναφέροντας ότι ομάδες ειδικών επιστημόνων, τεχνοκρατών, ακαδημαϊκών και επαγγελματιών το  επεξεργάζονται να έχει να κάνει και με μια άτυπη συμφωνία με τα κόμματα που πιθανότα θα τον στηρίξουν για να μπορέσουν και αυτά να το εμβολιάσουν με δικές τους θέσεις. 

Η αντίδραση από ΔΗΣΥ

Μετά και την εξαγγελία Χριστοδουλίδη υπήρξε επίσημη αντίδραση από τον ΔΗΣΥ με τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος μέσω δήλωσης του να αναφέρει ότι ο κύριος Χριστοδουλίδης αποφάσισε να σταθεί απέναντι στην παράταξη που τον ανέδειξε και απέναντι στην οικογένεια που τον εμπιστεύτηκε.

Όπως τόνισε ο Δημήτρης Δημητρίου ο Νίκος Χριστοδουλίδης μεταπηδά και επισήμως στην αντιπολίτευση και τέκεται ενάντια στην κυβέρνηση που τον τίμησε, συμπορευόμενος με όσους λυσσαλέα την πολεμούν. Σύμφωνα με τον κύριο Δημητρίου ο Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησε για μισή ώρα και το μόνο που ακούσαμε ήταν μια υπεραγορά ευχών και συνθημάτων. Δεν βρήκε μια λέξη να πει για το έργο της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Παράλληλα κάνει λόγο για συμφωνία Χριστοδουλίδη - Νίκο για να μην προχωρήσει ο τέως ΥΠΕΞ σε δημιουργία κόμματος. 

Την ίδια ώρα ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει εγκαταλείψει εδω και μηνες την συλλογικη προσπάθεια.  Αναφέροντας ότι είναι η ώρα να εξηγησει, ως υποψήφιος πλέον της αντιπολίτευσης,  γιατι θελει να ανατρέψει τη σωστή πορεία της χώρας.

Νέα στήριξη από Αναστασιάδη σε Νίκο

Νέα παρέμβαση για τις Προεδρικές έκανε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά και την εξαγγελία Νίκου Χριστοδουλίδη τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει θετικά ή αρνητικά αποφάσεις είτε κομμάτων είτε προσωπικοτήτων που ενδιαφέρονται για την Προεδρία της Δημοκρατία.

>>> Αναστασιάδης: Στηρίζω Αβέρωφ και δεν συζητώ άλλο

Παράλληλα τόνισε ότι ως ενεργός πολίτης και επί σειρά ετών ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Συναγερμού έχει δημόσια εκφράσει την πλήρη υποστήριξη του προς την υποψηφιότητα του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, προέδρου του ΔΗΣΥ, αναγνωρίζοντας τόσο τις ηγετικές του ικανότητες όσο και την ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας της ιστορικής παράταξης. 

Επανέλαβε τέλος πως διαφυλάσσοντας τον θεσμικό του ρολό θα αποφύγει εμπλοκή σε δημόσιες αντιπαραθέσεις προεκλογικού χαρακτήρα.

Τέλος  με ανακοίνωση δύο γραμμών το ΑΚΕΛ σχολίασε και αυτό την εξαγγελία του Νίκου Χριστοδουλίδη για τις Προεδρικές Εκλογές.

Όπως σημείωσε η αναμενόμενη εξαγγελία του κ. Χριστοδουλίδη όσο και η αντίδραση του ΔΗΣΥ σ' αυτή επιβεβαιώνουν ότι Χριστοδουλίδης και Νεοφύτου είναι οι δύο όψεις της συναγερμικής κυβέρνησης που για δέκα χρόνια ταλαιπωρεί τη χώρα και τον λαό.

Home