Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι 4 μεγάλες κρίσεις της δεύτερης θητείας Αναστασιάδη

Του Στέλιου Στυλιανού
- 04.05.2019

Οι 4 μεγάλες κρίσεις της δεύτερης θητείας Αναστασιάδη

Thumbnail
Πορεία σε ναρκοπέδιο οι πρώτοι 15 μήνες – Ποιοι Υπουργοί βρέθηκαν στο στόχαστρο και γιατί 

Με πορεία σε…ναρκοπέδιο μοιάζει η δεύτερη θητεία του Νίκου Αναστασιάδη με τη μια κρίση να διαδέχεται την άλλη. Σε μόλις 15 μήνες, σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις Υπουργοί της νέας κυβέρνησης βρέθηκαν στη δίνη σοβαρών κρίσεων συγκεντρώνοντας, όχι μόνο τα πυρά της αντιπολίτευσης αλλά και «φίλια» πυρά.  

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος παραιτήθηκε την Πέμπτη επικαλούμενος λόγους «πολιτικής ευθιξίας» μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκαλεί η υπόθεση  που συγκλονίζει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες την Κύπρο με τον καθ’ ομολογία μανιακό δολοφόνο.

Δεν ήταν πάντως η πρώτη φορά που ο κ. Νικολάου βρέθηκε στο μέσο μιας σφοδρής σύγκρουσης. Υπενθυμίζεται ότι ο υπό παραίτηση Υπουργός τους τελευταίους μήνες ήταν «κόκκινο πανί» για τους οργανωμένους(κυρίως) φιλάθλους  για την κάρτα φιλάθλου. 

Η περίπτωση πάντως του Ιωνά Νικολάου δεν ήταν η εξαίρεση του κανόνα. Νεοδιορισθέντες υπουργοί αλλά και υπουργοί που συνεχίζουν από την προηγούμενη διακυβέρνηση, απασχόλησαν την επικαιρότητα είτε λόγω λαθών στα Υπουργεία των οποίων ηγούνται είτε ακόμα και λόγω διαξιφισμών που υπήρξαν.

Το θερμό καλοκαίρι της Παιδείας

Ο πρώτος Υπουργός της δεύτερης θητείας Αναστασιάδη που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα ήταν ο υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης. Λίγους μόνο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Χαμπιαούρης βρέθηκε σε μια συνεχή κόντρα με τους εκπαιδευτικούς, αφού πολλοί από αυτούς τον θεωρούν μέχρι σήμερα υπαίτιο για τα όσα συμβαίνουν στραβά στο χώρο της εκπαίδευσης. 

Μάλιστα, κάποιες από τις αποφάσεις του προκάλεσαν εκνευρισμό στις τάξεις των εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα το περασμένο καλοκαίρι να αποφασίσουν να κόψουν κάθε επαφή με το υπουργείο Παιδείας, ζητώντας επιτακτικά και την απομάκρυνση του από το πηδάλιο του Υπουργείου.

Η κρίση της Παιδείας, η οποία δεν εκτονώθηκε ακόμη, είναι η μεγαλύτερη που έχει εκδηλωθεί εδώ και δεκαετίας στον ευαίσθητο αυτό χώρο.

 Το πόρισμα που άναψε φωτιές 

Με το τέλος της πρώτης θητείας Αναστασιάδη, ο Χάρης Γεωργιάδης είχε εκφράσει την επιθυμία να μην συνεχίσει στο πηδάλιο του  υπουργείο Οικονομικών. Μετά από διαβούλευση με τον Πρόεδρο, αποδέχθηκε να συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε λίγο μετά το Μάρτιο του 2013 και με την οικονομία να μπαίνει σε θετική τροχιά. Ελάχιστοι μπόρεσαν να προβλέψουν όσα θα ακολουθούσαν.

Το κλείσιμο του Συνεργατισμού και η πώληση του καλού κομματιού της τράπεζας στην Ελληνική, προκάλεσε δριμείες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τον Χάρη Γεωργιάδη να δέχεται, σχεδόν καθημερινά, πυρ ομαδόν. Τότε μάλιστα ο Χάρης Γεωργιάδης είχε δηλώσει ότι η παραίτηση του βρίσκεται ενώπιον του ΠτΔ. 

Οι φωνές ωστόσο δεν κόπασαν, αλλά έγιναν πολύ πιο έντονες μετά τη δημοσίευση του πορίσματος για την κατάρρευση του Συνεργατισμού και τις ευθύνες που απέδιδε η Ερευνητική Επιτροπή στον ίδιο τον Υπουργό προσωπικά.

Εν μέσω πολλών πυρών και έχοντας την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης και προσωπικά του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Χάρης Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στο πηδάλιο του υπουργείου Οικονομικών μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο για να ολοκληρωθεί η ομαλή μετάβαση της κυπριακής οικονομίας και να προχωρήσει το κυβερνητικό έργο. 

  

Ενημερώθηκε για την γεώτρηση ο Λακκοτρύπης

Ο φάκελος του χαλλουμιού 

Στο μάτι του κυκλώνα, στη δεύτερη του μάλιστα θητεία,  βρέθηκε αναπάντεχα και ο υπουργός Ενέργειας και Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης. Ο Υπουργός που απολάμβανε υψηλής δημοτικότητας, διαχειριζόμενος το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο, δέχτηκε έντονη κριτική  για το θέμα της απώλειας του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα ο κύριος Λακκοτρύπης έχει διατάξει εσωτερική έρευνα, την στιγμή που πολιτικά κόμματα ζητούσαν εξηγήσεις, χωρίς να λείπουν και οι φωνές για παραίτηση του ιδίου ως πολιτικού προϊστάμενου.

Home