Το παρασκήνιο σε Προεδρικό και Πινδάρου μετά την παραίτηση Ιωνά

Το παρασκήνιο σε Προεδρικό και Πινδάρου μετά την παραίτηση Ιωνά

proedriko pindarou
Ποιά ονόματα ακούστηκαν, γιατί είναι ενοχλημένη η Κυβέρνηση και τι λένε στον ΔΗΣΥ

Κρίση στην Κυβέρνηση προκάλεσε η δράση του καθ’ ομολογία δολοφόνου επτά ανθρώπων, 35χρονου ίλαρχου της Εθνικής Φρουράς.

Η παραίτηση Ιωνά Νικολάου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε το αποκλειστικό ρεπορτάζ της Offsite, ενώ σήμερα ξεκαθαρίζει και το μέλλον του Αρχηγού της Αστυνομίας, Ζαχαρία Χρυσοστόμου. 

Ο Ιωνάς Νικολάου έφυγε «πυροβολώντας» από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς άφησε αιχμές τόσο για τους χειρισμούς της Αστυνομίας, όπως και για την «άδικη», όπως την χαρακτήρισε, κριτική της κοινωνίας προς τον ίδιο και την Κυβέρνηση.

Σημαντικό επίσης και το γεγονός ότι ο κ. Νικολάου δήλωσε πως θα αποταθεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, ζητώντας το διορισμό ανεξάρτητης επιτροπής ανακριτών.

Αναμφίβολα πάντως, η Κυβέρνηση βρίσκεται ίσως στην κρισιμότερη περίοδο της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Μετά το θερμό καλοκαίρι στην Παιδεία και την ένταση μεταξύ Υπουργού Παιδείας και των εκπαιδευτικών, το λουκέτο στο Συνεργατισμό και το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων κατά του υπουργού Οικονομικών, η απρόσμενη τροπή με τις δολοφονίες του 35χρονου «Ορέστη», δημιούργησαν ένα ασφυκτικό κλοιό πιέσεων προς το κυβερνητικό στρατόπεδο, στο παρά πέντε μάλιστα των Ευρωεκλογών

Ανασχηματισμός ή αντικατάσταση του Υπουργού;

Στο παρόν στάδιο, η αναμενόμενη παραίτηση Ιωνά Νικολάου, ενός εκ των πιο στενών συνεργατών του Προέδρου Αναστασιάδη, δημιουργεί ένα επιπρόσθετο πονοκέφαλο και πλέον παραμένει να διαφανεί ποιος θα είναι ο «εκλεκτός» του Προέδρου για την καυτή καρέκλα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο ίδιος ο ΠτΔ ξεκαθάρισε σε χθεσινές του δηλώσεις πως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ευρύτερο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, αλλά μόνο σε αντικατάσταση του παραιτηθέντα Υπουργού.   

Πηγές από το Κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ, αναφέρουν στην Offsite, πως είναι χρυσή ευκαιρία για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να προχωρήσει σε ευρύτερο ανασχηματισμό, και να στείλει «το μήνυμα της επανεκκίνησης» ενόψει και των ευρωεκλογών. Σύμφωνα με την Πινδάρου, η έντονη κριτική για την υπόθεση με τις στυγερές δολοφονίες, δημιούργησε αρνητικό κλίμα γύρω από το κόμμα, κάτι που ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου θέλει να ανατρέψει.

Την ίδια ώρα, Κυβερνητική πηγή, δεν άφησε ασχολιάστες και τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ Γιώργου Γεωργίου. Μιλώντας στην Offsite, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Γεωργίου ως «χτύπημα κάτω από τη μέση», καθώς άφησε πλήρως εκτεθειμένο τόσο τον Υπουργό όσο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης.

Η φημολογία αντικατάστασης

Σχετικά πάντως με την αντικατάσταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, η Κυβέρνηση κρατά καλά κλειστά τα χαρτιά της, αν και οι πρώτες πληροφορίες φωτογραφίζουν το πρόσωπο του Υπουργού Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη. Η εν λόγω φημολογία στηρίζεται κυρίως στο γεγονός πως ο κ. Αγγελίδης ως δικηγόρος έχει το νομικό υπόβαθρο και είναι καλός γνώστης των περί δικαιοσύνης ζητημάτων.

Παρόλα αυτά, ανώτατες Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στην Offsite πως δεν τίθεται θέμα μετακίνησης του Υπουργού Άμυνας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναγνωρίζει το θετικό έργο του κ. Αγγελίδη στο Υπουργείο του, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και σημαντικές συνεργασίες με Γαλλία και ΗΠΑ.

Προσθέτουν δε, ότι η παραμονή Αγγελίδη είναι σημαντική καθώς υπάρχει σε ανάπτυξη, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, σχεδιασμός για θέματα ασφαλείας και άμυνας στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών και δεν θα ήταν δόκιμο σε αυτή τη φάση να υπάρξει μια τέτοια μετακίνηση. 

Ούτε όμως και η φημολογία για πιθανό διορισμό του αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ, Γιώργου Γεωργίου, ως Υπουργού Δικαιοσύνης, φαίνεται να κερδίζει έδαφος. 

Το μόνο βέβαιο είναι ότι μέχρι να αποχωρήσει ο Ιωνάς Νικολάου, θα καταθέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου το σύνολο των Νομοσχεδίων μεταρρύθμισης του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, όπως του είχε συναφώς ζητήσει χθες ο Πρόεδρος.

Home