Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πρόδρομος σε Ηγεσία: Γιατί δεν διερευνάτε τους τραμπουκισμούς;

Offsite Team -
10.03.2023

Πρόδρομος σε Ηγεσία: Γιατί δεν διερευνάτε τους τραμπουκισμούς;

Επιστολή Πρόδρομου σε Αβέρωφ, Χάρη και στους 3 Αντιπροέδρους

Ο τέως Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου απέστειλε επιστολή την Παρασκευή 10/1 προς την Ηγεσία του ΔΗΣΥ ζητώντας εξηγήσεις για όσα διαδραματίστηκαν στην κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος μετά την αποτυχία της Α’ Κυριακής των εκλογών, σημειώνοντας πως ενώ πέρασε ένας μήνας από το περιστατικό, εντούτοις το ζήτημα δεν έχει τύχει καμία διερεύνησης

Όπως έγινε ευρέως γνωστό, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας υπήρξε αναστάτωση καθώς άτομα φέρονται να προπηλάκισαν τον Πρόδρομο Προδρόμου, ενώ στην επιστολή του προς την Ηγεσία του ΔΗΣΥ ο Πρόδρομος Προδρόμου διερωτάται τι θα γινόταν εάν – όπως αναμενόταν – στην συνεδρίαση είχε προσέλθει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Δείτε βίντεο από την επίθεση: 

Ο κ. Προδρόμου στην επιστολή του αναφέρει πως τα όσα διαδραματίστηκαν αποτελούν στίγμα για τη λειτουργία του κόμματος, τονίζοντας πως αυτά θεωρεί πως έγιναν σε μια απόπειρα εξαναγκασμού για να υποστηρίξει το κόμμα την υποψηφιότητα του ΑΚΕΛ. 

Ο τέως Υπουργός Παιδείας σημειώνει πως σε περίπτωση που δεν γίνει ένας ειλικρινής και καθοριστικός πολιτιστικός επαναπροσδιορισμός στη βάση αρχών, πολιτικών ιδεών και αξιών, θα σημαδέψει το κόμμα στη συνέχεια. 

Διαβάστε αυτούσια την επιστολή: 

Προφανώς επρόκειτο για ενορχηστρωμένη προσπάθεια, αφού τα πρόσωπα αυτά ούτε προβλεπόταν να παρευρίσκονται ούτε και προσήλθαν «αυθόρμητα», αλλά μεταφέρθηκαν εκεί στη βάση σχεδιασμού. 

Ως εκ τούτου θεωρώ ως καθήκον της ηγεσίας του κόμματος να διερευνήσει τα γεγονότα, να διαπιστώσει ποιος ή ποιοι μπορεί να ευθύνονται για τέτοιες μεθοδεύσεις και, βεβαίως, να βρει τρόπους που να εξασφαλίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί ποτέ ξανά. 

Υπάρχει ως προς τούτο μια συλλογική ευθύνη της ηγεσίας. 

Προσωπικά θεωρώ μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικό να διερευνηθεί το τι και γιατί έγινε, από τη στιγμή που συναγωνιστές/τριες που διεκδικούν σήμερα τις θέσεις της ηγεσίας του κόμματος, ήταν εκεί στα έδρανα της ηγεσίας και συμμετείχαν σε εκείνη τη συνεδρίαση που θεωρώ ότι αμαυρώθηκε από αυτές τις πρακτικές και τα επεισόδια που είχαν συγκεκριμένη πολιτική στόχευση. 

Για να είναι πειστική μια οποιαδήποτε διαβεβαίωση ότι κάτι τέτοιο είναι απολύτως ξένο προς την παράταξή μας και δεν πρόκειται να γίνει ποτέ ξανά ανεκτό, προϋποτίθεται ότι θα έχει γίνει διερεύνηση και θα γνωστοποιηθεί το ποιοι και γιατί ενέχονται σε τέτοιες πρακτικές. Διαφορετικά ίσως να μην είναι αρκετή μια ρητορική διακήρυξη. 

Θέλω να πιστεύω ότι, ανεξάρτητα από την αυριανή εκλογή προέδρου του κόμματος και οδεύοντας προς τη συμπλήρωση της θητείας της σημερινής ηγεσίας και την εκλογή νέας ηγεσίας, θα δοθούν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα τα οποία ουδόλως αφορούν μόνο συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά ίσως την ίδια τη φυσιογνωμία και την πολιτική κατεύθυνση του κόμματος. 

Με εκτίμηση 

Π.Γ. Προδρόμου 

------------

Πρόεδρο ΔΗΣΥ, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου 

Αναπληρωτή Πρόεδρο ΔΗΣΥ, κ. Χάρη Γεωργιάδη 

Αντιπροέδρους ΔΗΣΥ, κα Αννίτα Δημητρίου, κ. Ευθύμιο Δίπλαρο, κ. Γιώργο Γεωργίου 

Λευκωσία, 10 Μαρτίου 2023 

Αγαπητοί συναγωνιστές, αγαπητή συναγωνίστρια, 

Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο είχα πρόσφατα την ευκαιρία να συζητήσω και με τον Πρόεδρο του κόμματος κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. 

Αναφέρομαι στα από πάσης απόψεως απαράδεκτα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στην κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου, την Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2023. 

Γίναμε όλοι μάρτυρες μιας οργανωμένης οχλαγωγίας και μιας ενορχηστρωμένης, δηλαδή μεθοδευμένης, απόπειρας εκφοβισμού -με προπηλακισμούς, απειλές, ανήθικους χαρακτηρισμούς και κοινές ύβρεις, με στόχο την επιλογή μιας πολιτικής επιλογής. Αυτή η απολύτως ανεπίτρεπτη όσο και απολίτιστη συμπεριφορά που επέδειξε στο χώρο και καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης μια ομάδα αρκετών δεκάδων προσώπων, αποτελεί αναμφίβολα ένα στίγμα όσον αφορά τη λειτουργία του κόμματος, την ελευθερία λόγου, το σεβασμό των προσώπων και εντέλει τις ίδιες τις δημοκρατικές διαδικασίες. 

Θα πρέπει να προσθέσω ότι τα έκτροπα εκείνα και το ατόπημα έχουν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα αφ' ης στιγμής αναμενόταν στη συνεδρίαση να παρευρισκόταν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ειλικρινά δεν τολμώ να σκεφτώ τι σκηνές θα είχαν διαδραματισθεί και ποιες προεκτάσεις μπορεί να έπαιρναν εάν, όπως αναμενόταν, είχε προσέλθει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνεδρίαση. 

Προσωπικά θεωρώ και ως πρόσθετο «πολιτικό στίγμα» ότι όλα αυτά έγιναν σε μια απόπειρα εξαναγκασμού του σώματος να πάρει απόφαση υποστήριξης του υποψηφίου του ΑΚΕΛ για την προεδρία της χώρας -κάτι που πιστεύω θα σημαδεύει πολιτικά το κόμμα στη συνέχεια, εάν δεν γίνει ένας ειλικρινής και καθοριστικός πολιτικός επαναπροσδιορισμός στη βάση αρχών, πολιτικών ιδεών και αξιών. 

Θέλω να επισημάνω με την ευκαιρία τη στάση του Πρόεδρου του κόμματος, ο οποίος απέτρεψε την παραμονή αυτών των προσώπων μέσα στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε το Πολιτικό Γραφείο και κατέβαλε προσωπικά προσπάθεια να αποτρέψει τέτοιες συμπεριφορές επιτόπου- κάτι που όμως δεν απέτρεψε τις θλιβερές εκδηλώσεις κοινού «τραμπουκισμού» σε μερικά μέτρα απόσταση από το χώρο όπου το Πολιτικό Γραφείο εκαλείτο να πάρει μίαν απόφαση υψίστης σημασίας. Ενώ φαίνεται να υπήρξε και θλιβερό περιστατικό χειροδικίας εις βάρος παρευρισκόμενου δημοσιογράφου. Καταγράφεται ακόμα η υπεύθυνη ενέργεια του Προέδρου κ. Α. Νεοφύτου να καταδικάσει και να καταγγείλει εκείνες τις σκηνές βαρβαρότητας. 

Παρά ταύτα, μου προκαλεί πραγματικά εντύπωση ότι σχεδόν ένα μήνα αργότερα και ενώ το κόμμα προχωρά σε εσωτερικές εκλογικές διαδικασίες το όλο ζήτημα δεν έχει τύχει καμίας διερεύνησης. 

Home