Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ψήφο κατά βούληση και αντιπολίτευση αποφάσισε ο ΔΗΣΥ

Offsite Team -
07.02.2023

Ψήφο κατά βούληση και αντιπολίτευση αποφάσισε ο ΔΗΣΥ

Εντάσεις, αποδοκιμασίες, καρφιά προς Νίκο στην 7ωρη συνεδρία - Εκλογές 11/3 για νέα ηγεσία - Επαναδιεκδικεί ο Αβέρωφ

Ψήφο κατά συνείδηση αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ μετά από μία πολύωρη συνεδρία που άρχισε στις 6:00 το απόγευμα της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε γύρω στην 1:15 τα μεσάνυχτα. 

Την πρόταση για ψήφο κατά συνείδηση κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με κείμενο που συμφωνήθηκε και με τον ΠτΔ Νίκο Αναστασιάδη.

Στη ψηφοφορία τέθηκαν τρεις προτάσεις. Η ψήφος κατά συνείδηση που έλαβε την πλειοψηφία, η στήριξη Ανδρέα Μαυρογιάννη που έλαβε 6 ψήφους και η στήριξη Νίκου Χριστοδουλίδη που έλαβε 2 ψήφους.

Εκλογές στον ΔΗΣΥ στις 11 Μαρτίου

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εξήγγειλε τη διεξαγωγή Παγκύπριου Εκλογικού Συνεδρίου του ΔΗΣΥ στις 11 Μαρτίου, για εκλογή νέας ηγεσίας του κόμματος και ανέφερε ότι θα ζητήσει ανανέωση της εντολής. Στην τοποθέτηση του ο Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι δεν θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος. 

Διαβάστε πιο κάτω την ανακοίνωση/απόφαση του ΔΗΣΥ και όλα όσα έγιναν στην μαραθώνια συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου. Δείτε επίσης βίντεο από τις στιγμές έντασης. 

(1:10) Η ανακοίνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, τιμώντας τις αρχές και αξίες που τον καθιέρωσαν σαν την πιο σταθερή και αξιόπιστη πολιτική δύναμη της πατρίδας μας και μετά και το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, αξιολόγησε τις δυο υποψηφιότητες που βρίσκονται ενώπιον των πολιτών και αποφάσισε τα ακόλουθα:

A) Τη μη συμμετοχή του Δημοκρατικού Συναγερμού σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα προκύψει από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Ο ΔΗΣΥ, σεβόμενος πλήρως την ετυμηγορία του λαού, αναλαμβάνει την ευθύνη του ως η υπεύθυνη και δημιουργική αντιπολίτευση του τόπου. Πορεύεται αυτόνομος, υπερασπίζεται τις αρχές του και προασπίζει τις κατακτήσεις και τις προοπτικές του λαού μας.

Αταλάντευτες προτεραιότητές μας είναι η λύση του Κυπριακού προβλήματος, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας, η εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων με κράτη της περιοχής και με τις ΗΠΑ, η ισχυρή οικονομία και δημοσιονομική πειθαρχία, η αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, η προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, η εφαρμογή του σχεδίου Κύπρος_ το Αύριο, η εξασφάλιση της αξιοπρέπειας του κάθε πολίτη και η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του συνόλου του λαού.

Β) Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι πολιτική παράταξη αποτελούμενη από ελεύθερους ανθρώπους, των οποίων σέβεται και αναγνωρίζει την ελεύθερη βούληση, άποψη και κρίση.

Από την ώρα που η πρόταση διακυβέρνησης του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν βρίσκεται πλέον ενώπιον των πολιτών και η παράταξη από την 1η Μαρτίου θα είναι η μεγάλη και υπεύθυνη δύναμη της αντιπολίτευσης, καλούμε τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να ζυγίσουν τις επιλογές που έχουν μπροστά τους και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κατά συνείδηση, θέτοντας πάντα ως απόλυτη προτεραιότητα το καλώς νοούμενο συμφέρον της πατρίδας.

Η σημερινή κατά πλειοψηφία απόφαση που λαμβάνεται ως προνοούν οι καταστατικές μας διατάξεις, στέλνει το μήνυμα της αποφασιστικότητας της παράταξης να λειτουργεί πάντοτε προς όφελος της Κύπρου και των πολιτών της. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα του Προέδρου και του συνόλου της ηγεσίας του κόμματος για ενδυνάμωση της ενότητας και του πρωταγωνιστικού ρόλου που καλείται ο Δημοκρατικός Συναγερμός να διαδραματίσει στα πολιτικά δρώμενα της πατρίδας μας, έχοντας ως στέρεο υπόβαθρο την διακήρυξη αρχών του, το ιδεολογικό του μανιφέστο, καθώς και τις πολιτικές του.

(01:05) Ψήφο κατά βούληση στον Β' Γύρο των εκλογών και αντιπολίτευση αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ μετά από μαραθώνια συνεδρία που ξεπέρασε τις 7 ώρες. Ψηφίστηκε ουσιαστικά η κοινή πρόταση και το κείμενο συναντίληψης που συμφωνήθηκε μετακύ Αβέρωφ και Αναστασιάδη.  6 μέλη ψήφισαν υπέρ της πρότασης Φαίδωνα για στήριξη σε Μαυρογιάννη και 2 ψήφισαν υπέρ πρότασης για στήριξη Χριστοδουλίδη. 

(00:45) Τελευταίος στο βήμα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δεν χάσαμε αυτές τις εκλογές, κερδίσαμε την ταυτότητα μας. Όταν έβαζα υποψηφιοτητα γνώριζα και τους Ιούδες και τους αποστάτες. Έχω άποψη, δεν θα ψηφίσω λευκό. Δίνουμε τον αγώνα για μια ενωμένη πατρίδα και δυνατη οικονομία. Μην ασχολείστε με τους διασπαστές»

(00:30)  Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης στην τοποθέτηση του μεταξύ άλλων ανέφερε: ''Πρέπει να μείνουμε μακριά και από την μία υποψηφιότητα και από την άλλη - ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν εμφανίστηκε από το πουθενά. Εμείς τον αναδείξαμε και τον προσκαλούσαμε. Για 5 χρόνια ήταν ο guest star στις διάφορες συνάξεις του ΔΗΣΥ και κορδώναμε κιόλας. Και τώρα; Τον βρήκαμε μπροστά μας.''

 

(22:30) Είναι σε εξέλιξη ακόμα τοποθετήσεις από μέλη του Πολιτικού Γραφείου. Στο τέλος θα διαβαστεί το κείμενο κοινής συναντίληψης που συμφωνήθηκε μεταξύ Αναστασιάδη και Αβέρωφ το οποίο εισηγείται ψήφο κατά βούληση και θα τεθεί σε ψηφοφορία. 

Στο κείμενο μεταξύ αλλων θα αναφέρει ότι ο ΔΗΣΥ παραμένει υπεύθυνη αντιπολίτευση και δεσμευμένος στο Πρόγραμμα Αναστασιάδη για την Κύπρο του Αύριο. 

Εκτιμάται ότι παρά τις διαφορετικές απόψεις που ακούστηκαν, η εισήγηση πιθανόν να ψηφιστεί και ομόφωνα.

(22:00)  Πετρίδης: Είμαστε ενωμένοι και ξεκάθαροι: Όχι στον αποστάτη 

Ο Υπουργός Οικονομκών Κωνσταντίνος Πετρίδης στην τοποθέτηση του στο Πολιτικό Γραφείο ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ως προς την Οικονομία δεν είναι όντως περισσότερο επικίνδυνοι από το ΑΚΕΛ αλλά είναι περισσότερο οπορτουνιστές από το ΑΚΕΛ - Ο Συναγερμικός δεν θέλει υπόδειξη. Ξέρει και πότε θα κάνει υπέρβαση και πότε όχι. Εγώ θα κάνω την υπέρβαση μου»

(21:45)  Πρόδρομος: Ωραίο το χρώμα το κόκκινο δεν λέω αλλά όχι σε πολιτικές 

Ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος θυμίζουμε νωρίτερα αποδοκιμάστηκε από Συναγερμικούς, ήταν μία από τις ελάχιστες φωνές που τάχθηκε υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη. Στην τοποθέτησή μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε να νοηθεί ότι θα στηρίξουμε αυτούς που έχουν τα κόκκινα πανό έτοιμα και που μας ονομάζουν φασίστες από το πρωί ως την νύχτα. Είδαμε τις πολιτικές τους και ξέρουμε τα αποτελέσματα τους. Οι κόκκινες πολιτικές έχουν επιφέρει τα πάνδεινα σε όλη την ΕΕ και όχι μόνο στην Κύπρο».

(21:00): Κλειδώνει η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως άρχισε να σχηματίζεται ισχυρή πλειοψηφία για απόφαση «Κατά Βούληση», όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο

(20:40): Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπήρξε σχεδόν καμία τοποθέτηση για στήριξη Νίκου Χριστοδουλίδη, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν πολλές τοποθετήσεις υπέρ Α. Μαυρογιάννη

(20:25): Ένταση στο Πολιτικό Γραφείο ΔΗΣΥ - Αποδοκιμασίες κατά Προδρόμου προέκυψαν από Συναγερμικούς κατά την είσοδο του πρώτου στην αίθουσα του Πολιτικού Γραφείου. Υπενθυμίζεται ότι ο Π. Προδρόμου ήταν το πρώτο στέλεχος της Κυβέρνησης που εξέφρασε τη θέση για στήριξη από ΔΗΣΥ του Ν Χριστοδουλίδη

Δείτε βίντεο: 

(20:15): Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, αναγνώστηκε μήνυμα του Νίκου Αναστασιάδη ότι βρίσκεται σε κοινή συνεννόηση με Αβέρωφ Νεοφυτού για ψήφο κατά συνείδηση, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που θέλουν να τοποθετηθούν.

.......

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα η κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ όπου θα ληφθούν αποφάσεις για την θέση που θα πάρει το κόμμα στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών.

Όπως αναφέραμε και σε πρωινό ρεπορτάζ το σενάριο που κερδίζει έδαφος είναι η κατά βούληση ψήφος, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης δεν θα παραστεί τελικά στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ.

>>> Διαβάστε επίσης: Φώναξαν «όχι» στους αποστάτες – Χειροκρότησαν Αβέρωφ (βίντεο) <<<

Τελευταία ενημέρωση: Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, αναγνώστηκε μήνυμα του Νίκου Αναστασιάδη ότι βρίσκεται σε κοινή συνεννόηση με Αβέρωφ Νεοφυτού για ψήφο κατά συνείδηση, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που θέλουν να τοποθετηθούν. 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εξήγγειλε τη διεξαγωγή Παγκύπριου Εκλογικού Συνεδρίου του ΔΗΣΥ στις 11 Μαρτίου, για εκλογή νέας ηγεσίας του κόμματος και ανέφερε ότι θα ζητήσει ανανέωση της εντολής.

Μιλώντας ενώπιον των 300 περίπου μελών του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου τους ευχαρίστησε για τον «δύσκολο αλλά υπέροχο αγώνα που δώσαμε, για τα πιστεύω, τις αρχές και τις αξίες μας, για μια ενωμένη Κύπρο, για μια δυνατή οικονομία και για αξιοπρεπείς πολίτες».

«Κι όταν λέμε για αξιοπρέπεια, Η αξιοπρέπεια φαίνεται και στην πράξη με τον τρόπου που αποδέχεσαι ακόμα και την ήττα. Αξιοπρεπείς ακόμα κι αν το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε», πρόσθεσε.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ακόμα ότι λειτουργεί θεσμικά με απόλυτο σεβασμό στις διατάξεις του καταστατικού, αλλά και με πολιτική ευθιξία.

«Για αυτούς τους δύο λόγους και με βάση το άρθρο 17/4 του καταστατικού μας, συγκαλώ παγκύπρια εκλογική συνέλευση στις 11 Μαρτίου για εκλογή ηγεσίας και δηλώνω στο σώμα και στα μέλη του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι θα ξαναζητήσω ανανέωση εντολής», ανέφερε.

Ο κ. Νεοφύτου εισερχόμενος στο συνεδριακό κέντρο έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από μέλη του κόμματος, κάποιοι από τους οποίους φώναζαν «είμαστε μαζί σου», «όχι στους αποστάτες» και άλλα συνθήματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν παρέστη τελικά στη Συνέλευση του Πολιτικού Γραφείου, όπως ήταν αρχικά οι πληροφορίες.

Η συνέλευση συνεχίζεται κεκλεισμένων των θυρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, Αναγνώστηκε μήνυμα του Νίκου Αναστασιάδη ότι βρίσκεται σε κοινή συνεννόηση με Αβέρωφ Νεοφυτού για ψήφο κατά συνείδηση, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που θέλουν να τοποθετηθούν. 

Δείτε την ομιλία Αβέρωφ Νεοφύτου:

Αυτούσια η ομιλία: 

"Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να σας ευχαριστήσω για τον δύσκολο αλλά υπέροχο που δώσαμε για τα πιστεύω, τις αρχές και τις αξίες μας. Για μια ενωμένη Κύπρο, για μια δυνατή και ελεύθερη οικονομία, και για αξιοπρεπείς πολίτες. Κι όταν λέμε για αξιοπρέπεια, αξιοπρέπεια φαίνεται και στην πράξη με τον τρόπο που αποδέχεσαι ακόμη και την ήττα. Και εμείς παραμένουμε αξιοπρεπείς ακόμη και αν το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θα θέλαμε. 

Θέλω κλείνοντας τα δυο λόγια που θέλω να πω. Με ξέρετε τόσα χρόνια. Λειτουργώ θεσμικά, με απόλυτο σεβασμό στις διατάξεις του καταστατικού αλλά και με πολιτική ευθιξία. Γι’ αυτούς τους δυο λόγους και με βάση το άρθρο 17.4 του καταστατικού μας, συγκαλώ Παγκύπρια εκλογική συνέλευση στις 11 Μαρτίου για εκλογή Προέδρου. Και δηλώνω στο Σώμα και στα μέλη του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι θα ξανά ζητήσω από τον υπέροχο κόσμο ανανέωση της εντολής". 

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

10

7

Μάλιστα, την στιγμή που ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ακούστηκε και το γνωστό σύνθημα «Σεισμός σεισμός, Συναγερμός».

Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες λίγο πριν τη συνεδρίαση είχαν σχηματιστεί «πηγαδάκια» έξω από την αίθουσα.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης 

vrefdwdadd

evrefqdd

ωσψαδςδαςδςαδαδ

ωρεαςδαδ

ωσαψδςαδα

ωαεδςαδςαδ

ωρψφαεδαςδαδ

σωρφ;αδςδςδα

ωσψαδδαςδαςδαδ

Home