Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τελευταίες Εκλογές για Σχολικούς Εφόρους - Τι αλλάζει από το 2029

Γιωργος Μιχαηλίδης
- 04.09.2023

Τελευταίες Εκλογές για Σχολικούς Εφόρους - Τι αλλάζει από το 2029

Η Επίτροπος Νομοθεσίας ετοιμάζει σχετικό νομοσχέδιο - Λεπτομέρειες

Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φέρνει τη σύσταση νέων Δήμων μέσω συνενώσεων και ταυτόχρονα τη μείωσή τους σε 20 από το 2024. Η μεταρρύθμιση όμως θα φέρει δραστικές αλλαγές και στις Σχολικές Εφορειες. Ωστόσο, τις αλλαγές αυτές θα τις δούμε το 2029.

Το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας «έπεσε» ήδη με τα «μούτρα στη δουλειά» ώστε να ετοιμάσει το νομοσχέδιο για τη νέα τάξη πραγμάτων στις Σχολικές Εφορείες.

>>>>Διαβάστε εδώ τα θέματα Τοπκής Αυτοδιοίκησης<<<<<

Εργάζεται ομάδα εργασίας

Από την πλευρά της κυβέρνησης εργάζεται εδώ και καιρό ομάδα εργασίας που συστάθηκε με αποκλειστικό σκοπό την σύνταξη του απαραίτητου νομοσχεδίου, ρυθμίζοντας έγκαιρα το ζήτημα προτού τεθεί σε ισχύ ο νέος περί Δήμων Νόμος του 2022, αλλά και αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις όποιες αλλαγές θα επιφέρει ο Νόμος αυτός.

Μια από τις ουσιαστικές αλλαγές που θα επέλθει είναι ότι από το 2029 θα καταργηθούν οι Σχολικές Εφορείες. Σημειώνεται ότι οι εκλογές για Σχολικές Εφορείες το 2024 θα είναι οι τελευταίες που θα γίνουν μετά τη νέα εξέλιξη. Με βάση το νέο νόμο που ετοιμάζεται, οι αρμοδιότητες των Σχολικών Εφορειών θα αναληφθούν από τις νεοσυσταθείσες δημοτικές επιτροπές σχολικών υποδομών και κτιρίων.

Τι ακριβώς θα γίνει

Βάσει του νέου νόμου, σε κάθε Δημο που θα αποτελεί πλέον αποτέλεσμα συνένωσης, θα συστήνεται Σχολική Επιτροπή Υποδομών και Κτιρίων αποτελούμενη από 9 μέλη του δημοτικού συμβουλίου και ειδικότερα, τον δήμαρχο ως πρόεδρο και άλλα οκτώ  μέλη του δημοτικού συμβουλίου, τα οποία επιλέγονται από το δημοτικό συμβούλιο με σχετική απόφασή του.

Κάθε Επιτροπή Σχολικών Υποδομών και Κτιρίων αναλαμβάνει, πλέον την οικονομική διαχείριση των σχολείων του δήμου που βρίσκονται εντός των δημοτικών του ορίων, εποπτεύει το βοηθητικό προσωπικό που διορίζει ο δήμος, συνεργάζεται με τις διευθύνσεις των σχολείων και τις συμβουλευτικές επιτροπές σχολείων. 

Θα εντάσσονται στη Δημοτική Υπηρεσία

Το προσωπικό των σχολικών εφορειών θα εντάσσεται πλέον στη δημοτική υπηρεσία του νέου Δήμου. Επίσης όλα τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού που ανήκουν στις σημερινές σχολικές εφορίες θα περιέλθουν στην κατοχή του Δήμου, ο οποίος τα διαχειρίζεται για σκοπούς αποκλειστικής εξυπηρέτησης των σχολικών μονάδων που εμπίπτουν στα δημοτικά όριά του. 

>>>>Διαβάστε επίσης: Οι 12 Δήμοι που θα εξαφανιστούν το 2024<<<<

Υποχρεώσεις και δικαιώματα

Ανάλογες ρυθμίσεις θα γίνουν και με την ακίνητη περιουσία που κατέχουν οι σχολικές εφορείες. Η ακίνητη περιουσία εγγράφεται στο όνομα του Προέδρου της σχολικής εφορείας για λογαριασμό του σχολείου. Επίσης, οι σχολικές εφορείες συνάπτουν συμβάσεις, έχουν σε εκκρεμότητα υποθέσεις ακόμα και δικαστικές, έχουν οικονομικές εκκρεμότητες κλπ. Αυτό αποτελεί μόνο ένα μέρος των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των  υφιστάμενων σχολικών εφορειών.

Θα πρέπει λοιπόν να δημιουργηθούν διάδοχες οντότητες των σχολικών εφορειών, οι οποίες  θα συνάδουν με την δημιουργία των νέων δήμων και οι οποίες θα αναλάβουν το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των υφιστάμενων σχολικών εφορειών. 

>>>>Διαβνάστε επίσης: Μπαίνουν και οι σχολικές εφορείες στον μύλο της μεταρρύθμισης<<<<

Λουίζα: Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση - Αυτός είναι ο στόχος

Η Επίτροπος Νομοθεσίας  Λουίζα Ζαννέτου Χριστοδουλίδου ανέφερε στην Offsite News ότι «μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα από την έναρξη ισχύος του περί Δήμων Νόμου (2024) μέχρι την ημερομηνία ανάληψης αρμοδιοτήτων από τις δημοτικές επιτροπές σχολικών υποδομών και κτιρίων των δήμων (2029), απαιτώντας την εξεύρεση νομοθετικής λύσης ώστε να ρυθμιστεί ο τρόπος λειτουργίας των σχολικών εφορειών που φαίνεται εκ πρώτης όψεως να συνενώνονται και αυτές, λόγω της συνένωσης των υφιστάμενων δήμων βάσει του νέου περί Δήμων Νόμου.

Δηλαδή αυτά τα πέντε χρόνια από το 2024 έως το 2029, θα πρέπει ο νόμος των σχολικών εφορειών που θα καταργηθεί το 2029, να μπορέσει να ισχύει σε συνάρτηση με τον νέο περί Δήμων Νόμο. Παράλληλα,,οι ισυνενωθείσες σχολικές εφορείες να μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο τους, της διαχείρισης των σχολείων».

Χρήζει τροποποίησης

Η κ. Λουίζα Ζαννέτου Χριστοδουλίδου ανέφερε ότι «ο  περί Σχολικών Εφορειών Νόμος του 1997 χρήζει άμεσης τροποποίησης κατά τρόπο που να ρυθμίζει όλα τα θέματα που θα ανακύψουν με την επερχόμενη συνένωση των δήμων και τη συνένωση των σχολικών εφορειών. 

Σήμερα οι σχολικές εφορείες διαθέτουν μεταξύ άλλων, προσωπικό, κινητή και ακίνητη περιουσία καθώς και αριθμό υποχρεώσεων.

 Σύμφωνα με την κ. Ζαννέτου - Χριστοδουλίδου  «ο περί Σχολικών Εφορειών Νόμο του 1997 που ισχύει σήμερα, κινητή ή ακίνητη περιουσία που ανήκει σε οποιοδήποτε σχολείο δημοτικής ή μέσης εκπαίδευσης περιέρχεται στην κατοχή και εξουσία της οικείας σχολικής εφορείας»

Με τη συγγραφή του νομοσχεδίου θα οδγηθεί  για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία. Ακολούθως, θα συζητηθει στο Υπουργικό Συμβούλιο για να καταλήξει στη Βουλή για ψήφιση.

Γιώργος Μιχαηλίδης

 

Home