Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΕΣ: Νέος Αττίλας η εργαλειοποίηση μεταναστευτικού από Τουρκία

Offsite Team -
07.10.2022

ΥΠΕΣ: Νέος Αττίλας η εργαλειοποίηση μεταναστευτικού από Τουρκία

Υποδοχή των αρμόδιων Υπουργών για θέματα μετανάστευσης και ασύλου των MED5 σε Σύνοδο στην περιοχή του Ακάμα

Ως «ένα χειρότερο και πιο επικίνδυνο Αττίλα» χαρακτήρισε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, τη συστηματική διοχέτευση παράτυπων μεταναστών προς τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, μέσω της πράσινης γραμμής, παρουσιάζοντας την έκθεση φωτογραφίας για την πράσινη γραμμή "On the line", στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου MED 5 για το μεταναστευτικό. Σημείωσε, δε, ότι το φαινόμενο συνιστά υβριδική απειλή, τόσο για την Κύπρο, όσο και για ολόκληρη την ΕΕ.

Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής, στο ξενοδοχείο Anassa, στην επαρχία Πάφου, παρουσιάζει συλλογή εικόνων από το φωτογραφικό αρχείο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), σε μια προσπάθεια να αναδείξει «τη νοητή γραμμή που συνδέει τη μεγάλη πληγή της Κύπρου - την τουρκική εισβολή - με τη σύγχρονη πληγή, το μεταναστευτικό», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΓΤΠ.

>>> Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΣ και ΠτΒ: Ανάγκη για αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό

Τα εγκαίνια τέλεσε η Πρόεδρος της Βουλής και Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Αννίτα Δημητρίου, η οποία υπογράμμισε τη σοβαρότητα των προκλήσεων που γεννά το μεταναστευτικό πρόβλημα και κατ' επέκταση την ανάγκη για επίδειξη αλληλεγγύης και ενότητας για την αντιμετώπισή τους. Ανέφερε, δε, ότι η Κύπρος καλείται να διαχειριστεί και την ανθρωπιστική πτυχή του μεταναστευτικού, αλλά και την πτυχή της υβριδικής απειλής από την Τουρκία, με την εργαλειοποίηση της μεταναστευτικής κρίσης.

σρδτφυηγξκξ

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε στη συνέχεια να ξεναγήσει τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο. Οι παρευρισκόμενοι Υπουργοί και διπλωματικοί ακόλουθοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία της διαίρεσης του νησιούμ ενώ ζήτησαν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο η πράσινη γραμμή συνιστά το σημείο από το οποίο τους τελευταίους μήνες περνά στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία το μεγαλύτερο ποσοστό παράτυπων μεταναστών.

χρτψυωξβκνμ,

«Η έκθεση αυτή απεικονίζει με παραστατικό τρόπο το δράμα που η πατρίδα μας βίωσε στις 20 Ιουλίου του 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο καταλαμβάνοντας το 37% του εδάφους της και εκτοπίζοντας από τα σπίτια τους 200.000 Ελληνοκύπριους», σημείωσε από πλευράς του ο Υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι σήμερα, μετά τον εποικισμό της κατεχόμενης Κύπρου, «η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία σκοπό έχει την δημογραφική αλλοίωση και αλλοτρίωση και των ελεγχόμενων από την Δημοκρατία περιοχών».

σφηβρφδσχβ

Τόνισε, δε, ότι η κατάσταση αυτή συνιστά μια υβριδική απειλή σε βάρος τόσο της Κύπρου όσο και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απευθυνόμενος προς τους συνέδρους σημείωσε ότι για το λόγο αυτή είναι απαραίτητη η συνδρομή των κρατών-μελών της ΕΕ για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

ς4ε5ρ6τθυγιηξκμλ

σ5εδτρφυγθξυηκ

ΚΥΠΕ

Home