Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αυτές είναι οι ηλεκτρονικές συσκευές που θα έχουν ίδιο φορτιστή

Offsite Team -
24.06.2022 - 12:39

Αυτές είναι οι ηλεκτρονικές συσκευές που θα έχουν ίδιο φορτιστή

Το Ευρωκοινοβούλιο βγάζει από τη ζωή μας ένα σωρό φορτιστές και καλώδια - Τι ακριβώς θα αλλάξει και από πότε - Δείτε ποιες  συσκευές θα έχουν τον ίδιο φορτιστή - Εξοικονόμηση από περιττές αγορές φορτιστών

 

Ετοιμάζεσαι για ταξίδι… Στις μέρες μας πλέον, πολύ ψηλά στη λίστα με τα απαραίτητα που πρέπει να βάλεις στη βαλίτσα σου είναι οι διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές. Κινητό, tablet, laptop, ακουστικά, φωτογραφική, video games για τα παιδιά κ.α. Φυσικά θα πρέπει να βάλεις και τους διάφορους φορτιστές όλων αυτών! Άλλο φορτιστή για κινητό, άλλο για tablet, άλλο για laptop, και διάφορους άλλους για τα ένα σωρό άλλα gadget… Και αν ξεχάσεις κάποιο φορτιστή πίσω, όταν τον χρειαστείς έρχεται η καταστροφή! Όλοι έχουμε στο σπίτι ένα κουτί με δεκάδες φορτιστές και συχνά δεν έχουμε ιδέα ποιος ανήκει σε ποια συσκευή.

f

Πέραν του πρακτικού ζητήματος ότι είναι παράλογο να κουβαλάς ένα σωρό φορτιστές, είναι και θέμα ρύπανσης του περιβάλλοντος. Σε μια εποχή που τόσο οι πολιτικές των κρατών, όσο και οι συνήθειες των πολιτών στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την βελτίωση της περιβαλλοντικής συνείδησης, το να έχει κάθε σπίτι 20-30 φορτιστές για διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές, δεν είναι και η πλέον… πράσινη πρακτική. 

Άλλη μια πρωτοβουλία από το Ευρωκοινοβούλιο

Και κάπου εδώ έρχεται το Ευρωκοινοβούλιο να βάλει μια τάξη και να δώσει λύση σε ακόμα ένα πρακτικό και ουσιαστικό θέμα της καθημερινότητας των ευρωπαίων πολιτών βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα της ζωής τους, αλλά και να βοηθήσει στην αλλαγή συνηθειών με στόχο και την προστασία του περιβάλλοντος με την σημαντική μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων. 

Στις 7 Ιουνίου, το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ συμφώνησαν ότι μέχρι το φθινόπωρο του 2024, η USB type-C θα αποτελεί την κοινή θύρα φόρτισης στην ΕΕ για όλα τα κινητά, τις ταμπλέτες, τις κάμερες και άλλες συσκευές. Με ποιο απλά λόγια θα έχουμε μόνο ένα φορτιστή για ένα σωρό συσκευές. 

ο

Πιο συγκεκριμένα θα έχουμε ένα κοινό φορτιστή και ίδιο καλώδιο ανεξάρτητα με την εταιρεία κατασκευής (μάρκα) για τις πιο κάτω συσκευές:

  • κινητά τηλέφωνα
  • Tablets
  • ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης («e-readers»)
  • ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές
  • κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών χειρός (video games)
  • ακουστικά όλων των ειδών 
  • φορητά ηχεία που είναι επαναφορτιζόμενα μέσω καλωδίου

Κοινός φορτιστής και για laptops, mouse, πληκτρολόγια, GPS

Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για να ισχύσει η ρύθμιση αυτή και για όλους τους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές (laptops). Οι εταιρείες θα πρέπει να προσαρμοστούν στους κανόνες αυτούς εντός 40 μηνών από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας.

Πέραν από τα laptops, στη νομοθεσία βρίσκονται και θα ενσωματωθούν σύντομα και οι ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης, τα ακουστικά ‘ψείρες’, τα πληκτρολόγια και τα ποντίκια υπολογιστή και οι φορητές συσκευές πλοήγησης (‘GPS’).

Έτσι, με την πλήρη εφαρμογή της απόφασης, σχεδόν για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές καθημερινής χρήσης θα υπάρχει ένας και μόνο φορτιστής. Απλό, πρακτικό, πιο οικονομικό και… πράσινο.

Εξαιρέσεις θα ισχύουν μόνο για συσκευές που είναι πολύ μικρές για να διαθέτουν τέτοια θύρα, όπως είναι τα έξυπνα ρολόγια, οι συσκευές παρακολούθησης της υγείας και ορισμένες συσκευές αθλητικού εξοπλισμού.

Μια σημαντική παράμετρος επίσης είναι ότι η ταχύτητα φόρτισης θα είναι επίσης εναρμονισμένη για συσκευές που υποστηρίζουν την τεχνολογία αυτή, επιτρέποντας στους χρήστες να φορτίζουν τις συσκευές τους με την ίδια ταχύτητα με οποιονδήποτε συμβατό φορτιστή.

Η συμφωνία που προωθείται προνοεί επίσης ότι θα υπάρχουν οι κατάλληλες σημάνσεις στα προϊόντα ότι είναι θα είναι συμβατά με τον συγκεκριμένο φορτιστή ενώ θα μπορούν να αγοράσουν ένα νέο προϊόν με ή χωρίς φορτιστή. 

Εξοικονόμηση 250 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως από τους πολίτες!

Με τη νέα αυτή ρύθμιση, οι καταναλωτές,  θα εξοικονομούν έως 250 εκ. ευρώ ετησίως από περιττές αγορές φορτιστών που συνήθως μετά από λίγες μέρες καταλήγουν στα σκουπίδια. Οι φορτιστές που είτε πετιούνται στα σκουπίδια, είτε δεν χρησιμοποιούνται ποτέ, εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν περίπου 11.000 έως 13.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων ετησίως.  Με τον κοινό φορτιστή εκτιμάται ότι θα μειωθεί η ποσότητα των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού κατά σχεδόν 1000 τόνους ετησίως.

Σύντομα λοιπόν έρχεται στη ζωή μας μια πολύ σημαντική ρύθμιση που κάνει πιο απλή την καθημερινότητα μας. Άλλη μια αλλαγή με τη σφραγίδα του Ευρωκοινοβουλίου που έχει μοναδικό γνώμονα την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της ΕΕ. Διαβάστε ΕΔΩ επίσης τι θα ισχύει με τα αυτοκίνητα από το 2035 και τις σημαντικές αλλαγές που έρχονται. 

Home