Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αλλάζουν όλα στα διαζύγια - 4 νομοσχέδια σήμερα στην Επ. Νομικών

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
07.09.2022

Αλλάζουν όλα στα διαζύγια - 4 νομοσχέδια σήμερα στην Επ. Νομικών

Πακέτο οκτώ νομοσχεδίων εκσυγχρονίζει το οικογενειακό δίκαιο - Στο επίκεντρο οι σχέσεις γονέων

Tου Γιώργου Μιχαηλίδη

Με πρωτοβουλία της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Στέφης Δράκου και της Επιτροπής Νομικών επανεκκινεί  σήμερα Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου 2022 η  συζήτηση τεσσάρων νομοσχεδίων που αφορούν την αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου. Στο πλαίσιο της συνεδρίας η Υπουργός θα παρουσιάσει τα νομοσχέδια στην Επιτροπή.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Ο εκσυγχρονισμός του οικογενειακού δικαίου εδράζεται σε οκτώ συνολικά νομοσχέδια αλλά η συζήτηση στη Βουλή θα επικεντρωθεί σε τέσσερα που αφορούν κατά κυρίαρχο λόγο στις σχέσεις των γονέων και συζύγων μεταξύ τους. Χαρακτηριστικά, θα συζητηθούν τα εξής νομοσχέδια:

Πρώτο: O Περί της Δωδέκατης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος του 2015. Δεύτερο: O Περί Απόπειρας Συνδιαλλαγής και Πνευματικής Λύσης του Γάμου. Τρίτο: O Περί Γάμου Τροποποιητικός Νόμος του 2018 και ο Περί Οικογενειακών Δικαστηρίων Τροποποιητικός Νόμος του 2018. 

Αναφορικά με την Περί της Δωδέκατης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμο του 2015, τροποποιείται το Άρθρο 111 του Συντάγματος ώστε η δίκη για διαζύγιο να γίνεται από ένα δικαστή αντί για τρεις. Το νομοσχέδιο που τιτλοφορείται ο Περί Γάμου αφορά τα εξής:

Eισάγεται  για πρώτη φορά στο νομικό μας σύστημα το συναινετικό διαζύγιο κατόπιν συμφωνίας των συζύγων, η οποία θα αποτελεί τη βάση για τη λύση του γάμου. 

>>>>Διαβάστε επίσης: Αλλάζουν τα πάντα με τα διαζύγια στην Κύπρο<<<<

Τα κριτήρια έκδοσης συναινετικού διαζυγίου θα είναι:  ‘Oταν οι σχέσεις των συζύγων έχουν κλονιστεί τόσο ισχυρά για λόγο που αφορά και στους δύο συζύγους ώστε να είναι αφόρητη η εξακολούθηση του γάμου. O γάμος  να έχει διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες και σε περίπτωση που υπάρχουν ανήλικα παιδιά θα πρέπει να προσκομίζεται έγγραφη συμφωνία των συζύγων που να ρυθμίζει την επιμέλεια των τέκνων και την επικοινωνία με αυτά. 

Ο χρόνος διάστασης για το αμάχητο τεκμήριο κλονισμού των σχέσεων μεταξύ των συζύγων περιορίζεται από τέσσερα στα δύο χρόνια και οι μικρές διακοπές που έγιναν ως προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων περιορίζονται στους τέσσερις μήνες αντί στους έξι μήνες.

Στο Νόμο Περί Οικογενειακών Δικαστηρίων σκοπός είναι η ρύθμιση της σύνθεσης των Οικογενειακών Δικαστηρίων. Στόχος οι δικαστές να έχουν προσόντα του προέδρου επαρχιακού δικαστή και του επαρχιακού δικαστή αντίστοιχα, σύμφωνα με τον περί Δικαστηρίων Νόμο, και να διορίζονται από το Ανώτατο Δικαστήριο. 

Home