Ανακαλείται και στην Κύπρο γνωστό φάρμακο για το στομάχι

Ανακαλείται και στην Κύπρο γνωστό φάρμακο για το στομάχι

Εντοπίστηκε συστατικό πιθανό ανθρώπινο καρκινογόνο

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση πως στο γνωστό φάρμακο για το στομάχι Zantac και άλλα σχετικά φάρμακα, ίσως περιέχεται ένα πιθανό ανθρώπινο καρκινογόνο συστατικό. 

v

Η εταιρεία Sandoz (θυγατρική της Novartis) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σταματά «προληπτικά» τη διανομή των γενόσημων εκδόσεων του Zantac μέχρι να διερευνηθεί από τις αρμόδιες Αρχές αν ένα συστατικό του (ρανιτιδίνη) είναι δυνητικώς καρκινογόνο.

Να σημειώσουμε πως την είδηση μετέδωσε η Brief την Πέμπτη. 

«Ο εσωτερικός έλεγχος συνεχίζεται προς συλλογή περισσοτέρων στοιχείων», ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Novartis στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με πηγές της Offsite από το Υπ. Υγείας εντός της ημέρας θα υπάρξει ανακοίνωση για ανάκληση του Zantac και άλλων φαρμάκων που περιέχουν την υπό εξέταση επικίνδυνη ουσία και στην Κύπρο. 

Όπως προαναφέραμε, πρόκειται για φάρμακα που περιέχουν την δραστική ουσία ρανιτιδίνη όπως το Zantac. Εντοπίστηκε ένα παραπροϊόν σε αρκετές παρτίδες προϊόντων το οποίο προκύπτει κατά την σύνθεση της δραστικές πρώτης ύλης. Η ουσία αυτή θεωρείται πιθανό ανθρώπινο καρκινογόνο. Αυτή τη στιγμή αξιολογείται η ουσία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Οργανισμού φαρμάκων και του αμερικάνικου οργανισμού φαρμάκων κατά πόσο διατρέχουν οποιονδήποτε κίνδυνο οι ασθενείς που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα. Μόλις ολοκληρωθεί η ανασκόπηση θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση. Προληπτικά όμως παγκόσμια τα φάρμακα που περιέχουν την ουσία αυτή ανακαλούνται/δεσμεύονται και στην Κύπρο.

Όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είχε ανακοινώσει ότι βρέθηκαν δείγματα ρανιτιδίνης (ranitidine) που περιείχαν μια μολυντική ουσία, η οποία ονομάζεται Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (N-nitrosodimethylamine, ή αλλιώς NDMA). Αυτή είναι η ίδια χημική ουσία που βρέθηκε σε φάρμακα για την αρτηριακή πίεση πέρυσι, προκαλώντας πολυάριθμες ανακλήσεις αυτών των φαρμάκων.

Η NDMA ταξινομείται ως ουσία «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο», επειδή έρευνες έχουν δείξει ότι προκαλεί καρκίνο σε ζώα. Οι χημικές αυτές συνθέσεις αποτελούν υποπροϊόν ορισμένων βιομηχανικών διεργασιών και χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν στην παραγωγή καυσίμου πυραύλων, σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ. Γενικά, εντοπίζεται σε χαμηλά επίπεδα στο πόσιμο νερό και σε ορισμένες τροφές, όπως κάποιοι τύπου κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων.  

Home