Ανησυχίες από Φυσιοθεραπευτές για ένταξη στο ΓεΣΥ-Περιμένουν ΟΑΥ

Ανησυχίες από Φυσιοθεραπευτές για ένταξη στο ΓεΣΥ-Περιμένουν ΟΑΥ

Τι προβλέπεται μέχρι στιγμής - Τι λέει ο Πρόεδρος των φυσιοθεραπευτών

Της Αγάθης Χατζηκωστή

Προβληματισμοί και ανησυχίες κυριαρχούν στους ειδικούς που αναμένουν την ένταξη τους στο ΓεΣΥ με την ολοκλήρωση της Β΄φάσης με τους φυσιοθεραπευτές να κάνουν λόγο για καθυστερήσεις από πλευράς ΟΑΥ και μη επαρκή διαβούλευση μέχρι στιγμής. 

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο μας ρεπορτάζ τους επόμενους μήνες αναμένεται η ένταξη

Στις 19 Οκτωβρίου

  • η φροντίδα υγείας από άλλους επαγγελματίες υγείας (κλινικούς διαιτολόγους, εργοθεραπευτές, λογοπαθολόγους, φυσιοθεραπευτές και κλινικούς ψυχολόγους), 
  • νοσηλευτές και μαίες, 
  • οι οδοντιάτροι, 
  • η ανακουφιστική φροντίδα υγείας και 
  • η ιατρική αποκατάσταση.

Την 1η Σεπτεμβρίου 

  • τα Τμήματα Ατυχημάτων & Επειγόντων Περιστατικών, 
  • οι υπηρεσίες ασθενοφόρων

Προβληματισμοί και ανησυχίες από φυσικοθεραπευτές 

Σύμφωνα με δηλώσεις στην Offsite του Προέδρου των Φυσιοθεραπευτών, Χρήστου Μπάρδη, μέχρι στιγμής υπήρξε μόνο μια συνάντηση με τον ΟΑΥ για την ένταξη τους στο ΓεΣΥ, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμούς στους ειδικούς. “Έχουμε κάνει μια συνάντηση με τον ΟΑΥ όπου μας ανακοινώθηκε το ύψος του προϋπολογισμού και της αμοιβής. Δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική συζήτηση για να πούμε τις απόψεις μας και να διαπραγματευτούμε. Μας ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις και δεν έγινε καμία διαβούλευση. Μας έχει ειπωθεί ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει η ένταξη μας στη Β φάση και είμαστε στα μέσα Αυγούστου και δεν έχει γίνει διαβούλευση, είχαμε μια ημερομηνία αλλά αναβλήθηκε. Δεν υπάρχει χρόνος για να δούμε τα δεδομένα, για να συζητήσουμε και θέματα όπως για το πως θα αποτραπούν οι καταχρήσεις. Έχουμε την εμπειρία μετά από ένα χρόνο εφαρμογής του σχεδίου με τις καταχρήσεις, δεν πρέπει να επαναλάβουμε το ίδιο λάθος”. 

Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη ούτε το καθεστώς υπηρεσιών των φυσιοθεραπευτών. “Υπήρξε κάποια συζήτηση αλλά ήταν μόνο η αρχική. Εμείς έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση που την καταθέσαμε στον ΟΑΥ, αλλά δεν την έχουμε συζητήσει. Ο Οργανισμός έχει δηλώσει δημόσια και στη Βουλή ότι προτίθεται να καλύψει αυτούς που έχουν ανάγκη δηλαδή τους χρόνιους ασθενείς και τα παιδιά με κινητικά προβλήματα. Η θέση μας είναι ότι αυτοί οι ασθενείς έχουν ανάγκη από περισσότερες φυσιοθεραπείες, όμως όλοι οι ασθενείς έχουν ανάγκη. Πρέπει να φροντίσουμε τις ανάγκες όλων των ασθενών και όχι μιας μερίδας του κόσμου. Οι βασικές αρχές του ΓεΣΥ είναι η καθολικότητα και η ίση μεταχείριση των ασφαλισμένων, δεν γίνεται να αφαιρέσουμε τις βασικές αρχές στο σχεδιασμό της φυσικοθεραπείας. Οι χρόνιοι ασθενείς θα έχουν σαφώς περισσότερες συνεδρίες από ότι οι ασθενείς με πιο απλά προβλήματα. Ωστόσο, οι κανονισμοί δεν έχουν συζητηθεί με τον ΟΑΥ. Το θεωρούμε παράλογο το να μην έχουμε κληθεί όλο αυτό το διάστημα για να συνεισφέρουμε την άποψη μας”. 

Θέση για έναρξη στις 19 οκτωβρίου 

Όπως ανέφερε ο κ. Μπαρδής: “Δεν μας έχει ανακοινωθεί ακόμη η ημερομηνία.. Εμείς θα θέλαμε προτού ξεκινήσει η Β φάση να υπάρχει επαρκής προετοιμασία. Αν ο ΟΑΥ έχει κάνει την προετοιμασία και αισθάνεται άνετα να προχωρήσει χωρίς τη δική μας συμβολή εκείνος παίρνει την ευθύνη. Εμείς έχουμε προτάσεις και πως θα κάνουμε οικονομία στο σύστημα και πως θα εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο. Η φυσιοθεραπεία παγκοσμίως προωθείται γιατί είναι ασφαλής μέθοδος σε πάρα πολλές παθήσεις και επιπρόσθετα εξοικονομεί πολλά χρήματα. Το βασικό είναι να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και διαβούλευση ανεξάρτητα με το πότε θα ξεκινήσει η Β φάση.Το σημαντικό είναι να υπάρξει καλός σχεδιασμός για να μην γίνουν καταχρήσεις και ο κόσμος να μην έχει λιγότερες παροχές απ’ όσες πρέπει να έχει”.

Προϋπολογισμός 

"Πιστεύουμε ότι ο προϋπολογισμός που μας έχει ανακοινωθεί δεν είναι επαρκής. Στο πλαίσιο του σφαιρικού προϋπολογισμού όταν αυτός δεν είναι επαρκής πρώτα μειώνεται η αμοιβή των παρόχων και στη συνέχεια μειώνονται οι παροχές στους ασθενείς. Πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα αμοιβόμαστε με 7,50 Ευρώ και θα πέσει πολύ η αμοιβή όπως έγινε και με τους υπόλοιπους γιατρούς. Επιπλέον, έτσι θα αρχίσουν να μειώνονται οι παροχές στον κόσμο. Ως εκ τούτου, ο ασθενής θα στραφεί σε άλλες θεραπείες οι οποίες δε θα είναι τόσο αποτελεσματικές, θα κοστίζουν πολύ περισσότερο και δε θα είναι ούτε αποτελεσματικές. Θα χάνουν όλοι στο τέλος”. 

Home