Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αυτοί είναι οι τρόποι που αντιμετωπίζεται μια πετρελαιοκηλίδα

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 01.09.2021

Αυτοί είναι οι τρόποι που αντιμετωπίζεται μια πετρελαιοκηλίδα

Το Σχέδιο Δράσης που εκπόνησε η Κυπριακή Δημοκρατία/ Hot spot σε περιβαλλοντικά ατυχήματα η Αν. Μεσόγειος

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Aπό το απόγευμα της Δευτέρας 30 Αυγούστου 2021 μονοπωλεί την κυπριακή ειδησεογραφία το θέμα με την εμφάνιση πετρελαιοκηλίδας που προκλήθηκε από  διαρροή σε  εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στο Baniyas της Συρίας και άγγιξε τις κυπριακές ακτές και το ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν στενά την πορεία της πετρελαιοκηλίδας με την ενημέρωση που προέκυπτε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, να αναφέρει ότι δεν αναμένεται, με βάση τις ενδείξεις, «να έχουμε σοβαρό πρόβλημα, ιδιαίτερα στις ελεύθερες περιοχές,». Πρόκειται για μια ήπιας μορφής ρύπανση. Ωστόσο, τα πάντα είναι ρευστά και όλα εξαρτώνται από τα θαλάσσια ρεύματα.

Το απόγευμα της Τρίτης ο Ελληνοκύπριος συμπρόεδρος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Μιχάλης Λοϊζίδης, δήλωσε ότι η πετρελαιοκηλίδα φαίνεται τελικά να απομακρύνεται από την Κύπρο. Ο κ. Λοϊζίδης, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ανέφερε ότι η πετρελαιοκηλίδα πέρασε κοντά από τον Απόστολο Ανδρέα προσθέτοντας ότι αναμένει σύντομα ενημέρωση.  

>>>>Διαβάστε επίσης: Πετρελαιοκηλίδα: Φαίνεται να απομακρύνεται από την Κύπρο<<<<

Σύμφωνα με την ακτομηχανικό με ειδικότητα στην κλιματική κρίση Δρ Ξένια Λοϊζίδου, πρόκειται για μια «γυαλάδα πετρελαίου» ή oil sheen, όπως ονομάζεται και είναι εντελώς επιφανειακό το στρώμα της ρύπανσης.  Δεν πρόκειται δηλαδή για μαζούτ η αργό πετρέλαιο, το οποίο θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα. Η συνήθης πρακτική για την αντιμετώπιση τούτης της μορφής της ρύπανσης είναι να αφήνεται να εξατμιστεί η συγκεκριμένη μορφής ρύπανσης. Η δρ Λοϊζίδου ανέφερε ακόμα ότι η πετρελαιοκηλίδα καλύπτει μια μεγάλη απόσταση 1000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που με βάση δορυφορικό αποτύπωμα χτύπησε το ακρωτήρι Αποστόλου Ανδρέα όμως απλώθηκε προς την  περιοχή της Μερσίνας.

«Να μη βγει στη στεριά»

Σχολιάζοντας τους κινδύνους που προκαλεί αυτή η πετρελαιοκηλίδα, η Δρ Λοϊζίδου ανέφερε ότι «ο κίνδυνος θα προκληθεί εάν η πετρελαιοκηλίδα βγει στη στεριά. Εφόσον γίνει αυτό τότε θα προκληθεί ζημιά στο οικοσύστημα όπως μοιραία έγινε στα παράλια της Συρίας. Ωστόσο, τα δεδομένα αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι η ήπια ρύπανση δεν θα προκαλέσει μόλυνση η ζημιά στο οικοσύστημα της Κύπρου.

>>>>Διαβάστε επίσης: Δεν έχει αγγίξει τις ακτές του Αποστόλου Αντρέα αργό πετρέλαιο<<<<

Η Δρ Λοϊζίδου είπε ότι στις 23 Αυγούστου υπήρξαν οι πληροφορίες για τη διαρροή του πετρελαίου αλλά μόλις την Κυριακή 29 Αυγούστου 2021  δόθηκε προς το Υφυπουργείο Ναυτιλίας σχετική πληροφόρηση από την REMPEC (Regional Marine Pollution Emergency Response Centre for the Mediterranean Sea), η οποία έχει ενημερώσει επίσης τα γειτονικά κράτη. Η Δρ Λοϊζίδου είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει το ειδικό αντιρυπαντικό πλοίο «Αlexandria» που βρίσκεται αυτή τη στιγμή  στη Λεμεσό αλλά το χειρίζεται o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιας Ασφάλειας. Ωστόσο, στην περιοχή με βάση δορυφορικό αποτύπωμα οδεύουν δυο τουρκικά πλοία.

Η δρ Λοϊζίδου τόνισε ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι σε ζώνη hot spot σε περιβαλλοντικά ατυχήματα γι’αυτό οι ευρωπαϊκές Αρχές στη βάση της Συνθήκης του Άαρχους οφείλουν να ενημερώνουν τα ευρωπαϊκά κράτη.

Τι έκαναν οι κυπριακές Αρχές

Οι κυπριακές Αρχές κινήθηκαν τάχιστα αφού έχουν γίνει διαβήματα από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας για να τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το αντιρυπαντικό σκάφος «Αλεξάντρια» που βρίσκεται τώρα στη περιοχή μας. Ακόμα έχουμε  μεταφέρει αντιρρυπαντικό εξοπλισμό, δηλαδή απορροφητικά φράγματα, απορροφητικά pads και άλλο εξοπλισμό στην περιοχή Παραλιμνίου, ενώ στην περιοχή βρίσκονται και δύο μικρά σκάφη του Τμήματος Αλιείας για να επιτηρούν και να ελέγχουν σε περίπτωση τυχόν μεταφοράς της κηλίδας, για να την αντιμετωπίσουν».  

Σύμφωνα με την διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας Μαρίνα Αργυρού «έχουν επίσης γίνει διαβήματα προς τη Διοίκηση του Ναυτικού ώστε το σκάφος «Αμμόχωστος» να περιπολεί επίσης στην περιοχή ώστε, εκτός από τις δορυφορικές εικόνες και τα μοντέλα, να έχουμε ίδια γνώση από τη θαλάσσια περιοχή. Ακόμα είμαστε συνέχεια σε επαφή με το δορυφορικό σύστημα «ΡΕΜΠΕΚ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε εάν έχει περισσότερη πληροφορία να μας την παραχωρήσει και σε περίπτωση, εάν χρειαστεί να ενεργοποιηθεί και το Σχέδιο που έχει η Δημοκρατία μαζί με την Ελλάδα και το Ισραήλ για μεγάλο περιστατικό ρύπανσης».

Σε ερώτηση πότε αναμένεται να ξεκαθαρίσει η πετρελαιοκηλίδα, απάντησε πως «η διαχείριση της γυαλάδας είναι πολύ διαφορετική από το αργό πετρέλαιο, εξατμίζεται είτε με τις θερμοκρασίες είτε και με ανάδευση του νερού, ενώ σε περιοχές που μπορεί να συγκεντρώνεται μπορεί να χρησιμοποιηθούν απορροφητικά φράγματα. Κανένας δεν μπορεί προς το παρόν να προβλέψει το πόσος χρόνος χρειάζεται για να καθαρίσει» είπε και πρόσθεσε πως «θα το παρακολουθούμε τις επόμενες μέρες».

>>>>Διαβάστε επίσης: Κατεχόμενα: Προετοιμασίες για πετρελαιοκηλίδα - Βίντεο από σημείο<<<<

Έτσι χτυπούμε τη μόλυνση

Ερωτηθείσα η ακτομηχανικός Δρ Λοϊζίδου τόνισε ότι η θαλάσσια μόλυνση μπορεί να αντιμετωπιστεί με τεχνικούς τρόπους: Ένας από αυτούς είναι η χρήση ειδικών σφουγγαριών (απορροφητικά pads) που τραβούν την κηλίδα. Άλλος τρόπος είναι επίσης η χρήση διαφόρων χημικών που διαλύουν αυτές τις πετρελαιοκηλίδες.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

 

 

Home