Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Βοηθός Γ.Γ. ΟΗΕ: Δεν θέλουμε μονομερείς αποφάσεις στο Κυπριακό

Offsite Team -
12.04.2022 - 13:30

Βοηθός Γ.Γ. ΟΗΕ: Δεν θέλουμε μονομερείς αποφάσεις στο Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Βοηθό ΓΓ των ΗΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, στο Τμήμα Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων, κ. Μιροσλάβ Γιέτζια.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Γιέτζια δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι είχε μια «πολύ ειλικρινή, πολύ ανοικτή και εποικοδομητική συνάντηση» με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι αργότερα σήμερα θα έχει συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ερσίν Τατάρ.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Ο κ. Γιέτζια σημείωσε ότι «θα ήθελα να τονίσω πως τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν προσηλωμένα στη συνέχιση της στήριξης τους στις πλευρές στην εξεύρεση λύσης του κυπριακού ζητήματος.

Θα ήθελα, επίσης, να επαναλάβω τα λόγια του ΓΓ των ΗΕ ότι είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για επιδίωξη, εξεύρεση λύσης και για αποφυγή οποιωνδήποτε μονομερών βημάτων που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν αυτές τις προσπάθειες».

Η ενημέρωση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική στο Τμήμα Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων κ. Μιροσλάβ Γιέτζια τον οποίο συνόδευε ο κ. Τσαρλς Aνιντόχο, ανώτερο στέλεχος πολιτικών υποθέσεων και υπεύθυνος Κυπριακού στην έδρα των ΗΕ.  

Κατά την εποικοδομητική και παραγωγική συζήτηση που είχαν, ο Προέδρος της Δημοκρατίας, επανέλαβε την ετοιμότητα της πλευράς μας για συνέχιση των προσπαθειών με στόχο την επανέναρξη της διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας όπως προβλέπεται από τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας.

Ο Προέδρος επανέλαβε επίσης την πρόταση του για υιοθέτηση τολμηρών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία θα συμβάλουν στον στόχο της επανεκκίνησης της διαπραγματευτικής διαδικασίας ενώ ταυτόχρονα θα αποφέρουν αμοιβαία οφέλη στις δυο κοινότητες.  

Στη συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς η εκκρεμότητα που παραμένει όσον αφορά τοv διορισμο απεσταλμένου του Γ.Γ του ΟΗΕ ο οποίος θα συμβάλει στη δημιουργία θετικού κλίματος ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη και θα οδηγήσει εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να τερματιστούν οι οποιεσδήποτε έκνομες ενέργειες τόσο στη θαλασσιά περιοχή όσο και στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Home