Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δεν ανοίγουν τα Δικαστήρια το νέο χρόνο - Πληροφορίες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
21.12.2022

Δεν ανοίγουν τα Δικαστήρια το νέο χρόνο - Πληροφορίες

Το backlog οδηγεί σε παράλυση και θύελλα στη Δικαιοσύνη - 12 μέτρα από τους Δικηγόρους

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

H απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την έκδοση ειδικών κανονισμών για το backlog - Δηλαδή τις καθυστερημένες υποθέσεις είναι πιθανό να οδηγήσει σε πλήρη παράλυση τη Δικαιοσύνη με το νέο χρόνο. Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος όπως πληροφορείται η Offsite News είναι αποφασισμένος να προβεί σε σκληρά μέτρα εάν μέχρι το τέλος του χρόνου δεν υπάρχει αλλαγή στάσης από το Ανώτατο Δικαστήριο και αποσυρθούν οι ειδικοί αυτοί κανονισμοί.

H Οffsite News εξασφάλισε  τους  περί της Εκδίκασης Καθυστερημένων Υποθέσεων (Ειδικοί) Διαδικαστικοί Κανονισμοί του 2022 και  μπορείτε να τους διαβάσετε ΕΔΩ  

Η Οffsite News αποκαλύπτει  τις προθέσεις του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου που εστιάζονται σε 12 μέτρα. Το προσχέδιο είναι έτοιμο και αφορά τις εξής ενέργειες:

 • Πρώτο: Eπ΄αόριστον αποχή των δικηγόρων από κάθε δικαστική διαδικασία.
 • Δευτερο: Mη συμμετοχή του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου στις συνεδρίες της Βουλής για συζήτηση και επεξεργασία νομοσχεδίων.
 • Τρίτο: Aναστολή συνεργασίας του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για συζητήσεις κοινού ενδιαφέροντος και νομοθετημάτων.
 • Τέταρτο: Διαμαρτυρία και στάση εργασίας δικηγόρων σε παγκύπρια βάση.
 • Πέμπτο:Λήψη  δικονομικών μέτρων όπως καταχωρήσεις αιτήσεων για αποζημιώσεις που αφορούν καθυστερημένες υποθέσεις. Υποσημειώνεται ότι οι αξιώσεις για ακροάσεις στο Επαρχιακό Δικαστήριο έχουν αντίτιμο 50.000 ευρώ και στο Ανώτατο 5.000 ευρώ.
 • Έκτο: Πλήρης αμφισβήτηση των νέων ειδικών κανονισμών.
 • Έβδομο: Ενημέρωση των Ευρωπαϊκών Σωμάτων Κράτος Δικαίου.
 • Όγδοο: Ενημέρωση της Κομισιόν και του Επιτρόπου της Ε.Ε. Βέλγου Didie Reiders.
 • Έννατο: Ενημέρωση του Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης της Ιρλανδίας με δεδομένο ότι οι Ιρλανδοί εμπειρογνώμονες αποτέλεσαν τους στυλοβάτες της Μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης.
 • Δέκατο: Ενημέρωση των αρμοδίων σωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
 • Ενδέκατο: Το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.
 • Δωδέκατο: Αποστολή επιστολών σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

>>>>Διαβάστε επίσης: Κληρίδης: Εν μια νυκτί κατάργησαν βασικούς κανόνες εκδίκασης<<<<

Υπάρχει έγκριση από τους Τοπικούς Συλλόγους

Για τα εν λόγω μέτρα είναι ενήμεροι οι Επαρχιακοί Σύλλογοι Δικηγόρων και φαίνεται να τα εγκρίνουν. Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης τόνισε στην Offsite News ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε ανταπόκριση από το Ανώτατο Δικαστήριο. Αναμένουμε μέχρι το τέλος του χρόνου αφού το θέμα δεν επιλύθηκε και γι’αυτό ετοιμαζόμαστε για νέα σκληρά μέτρα». Ο κ. Κληρίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα μέλη του Συλλόγου να βρεθούν και στις Βρυξέλλες για να πείσουν για τις θέσεις τους.

Υπενθυμίζεται οτι την 1η Δεκεμβρίου 2022 οι δικηγόροι έκαναν στάση εργασίας στα επαρχιακά Δικαστήρια  και διαμαρτυρία έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο. Περιληπτικά, αυτό που αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο είναι ότι όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούν από από το 2014 εως το 2018 θα πρέπει να εκδικαστούν βάσει συγκεκριμένης διαδικασίας και χρονοδιαγράμματος,κάτι  που δημιουργεί υπόβαθρο για μη δίκαιη δίκη αφού αυτές οι υποθέσεις δεν καθυστέρησαν ούτε εξ υπαιτιότητας των δικηγόρων, αλλά ούτε και εξ υπαιτιότητας των εμπλεκομένων πολιτών.

Home