Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δικηγόροι: Στάση εργασίας και διαμαρτυρία την Πέμπτη

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
29.11.2022 - 06:00

Δικηγόροι: Στάση εργασίας και διαμαρτυρία την Πέμπτη

Θύελλα αντιδράσεων στο δικηγορικό κόσμο για την απόφαση του Ανωτάτου για τους κανονισμούς σε σχέση με το backlog

Του Γιώργου Μχαηλίδη

UPD: Ανώτατο: Ο ΠΔΣ γνώριζε τις αλλαγές - Απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να προχωρήσει την περασμένη Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022  στην έκδοση  ειδικών κανονισμών που αφορά  στις καθυστερημένες υποθέσεις προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και θύελλα αντιδράσεων μεταξύ του δικηγορικού κόσμου. 

Την ερχόμενη Πέμπτη 01 Δεκεμβρίου 2022 οι δικηγόροι θα κατέλθουν σε προειδοποιητική απεργία από τις 09:30 μέχρι τις 11:30 το πρωί. Παράλληλα, αποφασίστηκε  συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λευκωσία έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο και στις υπόλοιπες επαρχίες έξω από την κεντρική είσοδο των Επαρχιακών Δικαστηρίων κατά τις πιο πάνω ώρες.

Οι αποφάσεις ελήφθησαν σε έκτακτη συνεδρία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ενώ ακόμα αποφασίστηκε:

Πρώτο: Σύσταση ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων για την άμεση ετοιμασία σημειώματος με τροποποιήσεις επί του Κανονισμού.

Δεύτερο: Ετοιμασία έκθεσης από τους προέδρους των τοπικών δικηγορικών συλλόγων για τη διαχείριση του backlog.(Καθυστερημένες υποθέσεις).

Πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση, η οποία καταδεικνύει και τις σοβαρότατες επιπτώσεις που θα έχει αυτή η απόφαση του Ανωτάτου στην απονομή της Δικαιοσύνης η οποία ουσιαστικά πλήττει περισσότερο τους ίδιους τους πολίτες.

Να σημειωθεί ότι ο ΠΔΣ σπάνια προχωρεί σε τέτοιου είδους αποφάσεις (απεργία και διαμαρτυρία  έξω από το Ανώτατο) και οι περιπτώσεις που ελήφθηκε αυτή η απόφαση ήταν πολύ μεμονωμένες και μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Η απόφαση του ΠΔΣ μιλάει από μόνη της τόσο για το πώς εκτυλίχθηκε αυτό το γεγονός όσο και για τις σοβαρότατες επιπτώσεις που θα έχει η σχετική απόφαση του Ανωτάτου για τους εμπλεκόμενους πολίτες.

>>>>Διαβάστε επίσης: Τα 9 αγκάθια που φέρνει η αναβολή στη μεταρρύθμιση Δικαιοσύνης<<<<

Περιληπτικά, αυτό που αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο είναι ότι όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούν από από το 2014 εως το 2018 θα πρέπει να εκδικαστούν βάσει συγκεκριμένης διαδικασίας και χρονοδιαγράμματος,κάτι  που δημιουργεί υπόβαθρο για μη δίκαιη δίκη αφού αυτές οι υποθέσεις δεν καθυστέρησαν ούτε εξ υπαιτιότητας των δικηγόρων, αλλά ούτε και εξ υπαιτιότητας των εμπλεκομένων πολιτών.

H Οffsite News εξασφάλισε  τους  περί της Εκδίκασης Καθυστερημένων Υποθέσεων (Ειδικοί) Διαδικαστικοί Κανονισμοί του 2022 και  μπορείτε να τους διαβάσετε ΕΔΩ  

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος σε  ανακοίνωσή του τη  Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 αναφέρει ότι   προχώρησε  στη λήψη αυτών των μέτρων ως πίεση για αναστολή του κανονισμού. Σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει σε κλιμάκωση των μέτρων. Όπως τονίζεται, «με βάση τους κανονισμούς υποθέσεις που εκκρεμούν από το 2014 και προγενέστερα θα πρέπει να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα σε διάστημα λίγων μηνών.

Σύμφωνα με τον ΠΔΣ αυτή η εξέλιξη αντιβαίνει σε βασικές αρχές του δικαίου, στο Σύνταγμα, το Ενωσιακό Δίκαιο, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τις αρχές Φυσικής Δικαιοσύνης, αγνοώντας απροκάλυπτα τον ρόλο των δικηγόρων, ως συλλειτουργών της δικαιοσύνης, στη δικαστική διαδικασία.

Οι δικηγόροι θεωρούν ότι το μόνο που επιτυγχάνεται με την προώθηση μονομερών λύσεων είναι να ασκείται αφόρητη πίεση σε δικηγόρους, διαδίκους αλλά και δικαστές για να προχωρούν οι διαδικασίες φαινομενικά με γοργό ρυθμό, με αποτέλεσμα να διογκώνονται ακόμη περισσότερο τα προβλήματα στον τομέα της δικαιοσύνης και να πλήττεται ανεπανόρθωτα το κράτος δικαίου και ο Κύπριος πολίτης.

>>>>Διαβάστε επίσης: Μεταρρύθμιση: Τρέχουν για προσλήψεις και προαγωγές δικαστών<<<<

Θα απορριφθούν υποθέσεις

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι η εκδίκαση των υποθέσεων και η απονομή της δικαιοσύνης υπό καθεστώς πίεσης θα οδηγήσει αναπόδραστα στην απόρριψη μεγάλου αριθμού υποθέσεων με το αίσθημα της αδικίας στην κοινωνία των πολιτών να εντείνεται.

Πακέτο μέτρων

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος ζητεί ην εφαρμογή συνολικών μέτρων, συγκροτημένων πρακτικών εκδίκασης με ταυτόχρονη λήψη παράλληλων μέτρων όπως είναι:

  •  Η  αύξηση δικαστών, ο διορισμός συνταξιούχων, recordersαπό τις τάξεις των δικηγόρων.
  • Η  τροποποίηση του περί Δικαστηρίων Νόμου για παραπομπές σε διαμεσολάβηση και διαιτησία.
  • Η  εισαγωγή του ODR.
  • Η  μαγνητοφώνηση των πρακτικών και η εξειδίκευση με κατάλληλη διανομή υποθέσεων. 

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, αυτές , είναι και οι συστάσεις ευρωπαϊκών οργάνων που ουδέποτε υιοθέτησαν την αποσπασματική αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά αντίθετα εισηγήθηκαν ότι το πρόβλημα των καθυστερήσεων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη λήψη πακέτου μέτρων.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται: «Στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΠΔΣ με το Ανώτατο Δικαστήριο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις 7/11/22 με τον διαχειριστή-συντονιστή για ετοιμασία εισηγήσεων για αντιμετώπιση του backlogκ. Στέλιο Ναθαναήλ, κατόπιν αιτήματός του, χωρίς ωστόσο να τεθεί ενώπιόν μας συγκεκριμένο κείμενο.

Μάλιστα, σε συνέχεια της συνάντησης αυτής, ο Πρόεδρος του ΠΔΣ δρ Χρίστος Κληρίδης με επιστολή του προς τον κ. Ναθαναήλ, ημερ. 9/11/22 ζήτησε όπως αποσταλεί στον ΠΔΣ το προσχέδιο κειμένου των εν λόγω Κανονισμών για σχόλια και παρατηρήσεις πριν αυτό δημοσιευθεί. Επιπρόσθετα, εκκρεμεί αίτημα του ΠΔΣ για συνάντηση τόσο με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Αντώνη Λιάτσο όσο και με τον κ. Στέλιο Ναθαναήλ.

Τα πιο πάνω μέτρα λαμβάνονται με στόχο την άμεση αναστολή του εν λόγω Κανονισμού. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση, ο ΠΔΣ επιφυλάσσεται για κλιμάκωση των μέτρων με δυναμικότερες κινητοποιήσεις.

Θα πρέπει να επιδεικνύεται από τα εμπλεκόμενα μέρη ουσιαστική θέληση για προώθηση ενεργειών με στόχο τη συντονισμένη, συνολική και αποτελεσματική διαχείριση του backlog.

Τέλος, ο ΠΔΣ δηλώνει ότι ήταν και είναι έτοιμος για να συνεχίσει τον ουσιαστικό διάλογο. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει οι δικηγόροι να λογίζονται ως το εξιλαστήριο θύμα σε σχέση με τις όποιες αποφάσεις λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του backlog.

Είναι προφανές ότι ενώ από τον Μάρτιο του 2018 εκκρεμεί η λήψη πακέτου μέτρων, σύμφωνα και με την εισήγησή των Ιρλανδών εμπειρογνωμόνων, παρατηρούμε ότι, αντί του πακέτου μέτρων, το Ανώτατο επιχείρησε «επίλυση» των προβλημάτων με δικονομικούς πειραματισμούς που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, ενώ τα ουσιαστικά μέτρα αναβάλλονται διαρκώς. Δυστυχώς, η εμπειρία έχει αποδείξει ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με πρακτικές και δικονομικούς θεσμούς του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Για τα εν λόγω μείζονος σημασίας ζητήματα, η πολιτεία δεν μπορεί να παραμένει απαθής αφού στο τέλος της ημέρας πλήττεται σοβαρά η ποιότητα της δικαιοσύνης, που αποτελεί βασική συνιστώσα σε ένα ευνομούμενο κράτος».

Home