Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μεταρρύθμιση: Τρέχουν για προσλήψεις και προαγωγές δικαστών

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
19.07.2022

Μεταρρύθμιση: Τρέχουν για προσλήψεις και προαγωγές δικαστών

Έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά για να προλάβουν το ορόσημο του 2023 - Πού θα εδρεύουν τα Δικαστήρια

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η ψήφιση της νομοθεσίας για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης θέτει τους πάντες σε πλήρη εγρήγορση ώστε να μετουσιωθούν σε πράξη όλα όσα ψήφισε η Βουλή την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022.

Το Ανώτατο Δικαστήριο πρωτίστως, σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα,  Υπουργείο Δικαιοσύνης και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο θα συσκεφθούν με σκοπό να θέσουν σε εφαρμογή το πρόγραμμα υλοποίησης της Μεταρρύθμισης ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη την 01 Ιανουαρίου 2023.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης ]πολύ σύντομα ακόμα και εντός του μήνα θα συγκληθεί σύσκεψη για να αρχίσει η δουλειά. Ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσλήψεων και προαγωγών δικαστών με στόχο την ομαλή λειτουργία των Δικαστηρίων.

Το Εμπορικό Δικαστήριο και το Ναυτοδικείο θα λειτουργήσουν στο χώρο του ξενοδοχείου «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ». Επίσης, το νέο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, το δεύτερο τριτοβάθμιο Δικαστήριο και το Ανώτατο θα δικάζουν στο κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση,το  Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θα απαρτίζεται από εννέα Δικαστές και το νέο Ανώτατο από επτά Δικαστές. Συνεπώς, στην Ανώτατη βαθμίδα, προσθέτουμε 16 νέους Εφέτες και τρεις νέους Δικαστές, που θα στελεχώνουν το Ανώτατο Συνταγματικό και το Ανώτατο Δικαστήριο, επιπροσθέτως των 13. Συνεπώς θα έχουμε 19 νέους δικαστές οι οποίοι μαζί με τους 13 υφιστάμενους, θα επιλύσουν το θέμα του backlog (φόρτος εργασίας).Ένας πολύ ικανοποιητικός αριθμός και εντός τριών ετών δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις.

>>>>Διαβάστε επίσης: ΠτΔ: Σημαντικός στόχος η υλοποίηση μεταρρύθμισης Δικαιοσύνης<<<<

5000 υποθέσεις  σε εκκρεμότητα

Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 5.000 υποθέσεις δευτεροβάθμια. Με  την μεταρρύθμιση θα διοριστούν άλλοι 16 εφέτες για να ασχοληθούν με τις εκκρεμούσες υποθέσεις.

Επιστολή στην Υπουργό Δικαιοσύνης

Σε μια άλλη εξέλιξη, σε εκκρεμότητα παραμένει η μεταρρύθμιση στην πρωτόδικη διαδικασία δηλαδή  τα επαρχιακά δικαστήρια. Με οδηγίες της Υπουργού Δικαιοσύνης Στέφης Δράκου άρχισε μια παράλληλα διαδικασία με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, «μας προβληματίζει η κατάσταση με τα επαρχιακά Δικαστήρια γι αυτό έστειλα επιστολή στην Υπουργό Δικαιοσύνης ώστε να συγκληθεί σύσκεψη για να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Home