Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δρ. Μ. Βονιάτης:«Άγνωστο πότε θα βρεθεί εμβόλιο για τον κορωνοϊό»

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 15.03.2020

Δρ. Μ. Βονιάτης:«Άγνωστο πότε θα βρεθεί εμβόλιο για τον κορωνοϊό»

Thumbnail
Τα δεδομένα στην Κύπρο - Λεπτομέρειες

Σε πανδημια έχει εξελιχθεί από την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020 ο κορωνοϊός που έκανε την εμφάνισή του προ τριμηνίας στην Κίνα και εν ριπή οφθαλμού «σάρωσε» την υφήλιο. Την Πέμπτη 12 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι ο κορωνοϊός στο πέρασμά του έφερε 4.900 θύματα μέχρι στιγμής. 

Η χώρα μας δεν γλίτωσε από την πανδημία και έχουμε τα δικά μας κρούσματα που ανέρχονταν μέχρι την Πέμπτη στα 10 όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας. Η Οffsite μίλησε  με τον επιδημιολόγο Μιχάλη Βονιάτη ο οποίος μας έδωσε πάρα πολλές πληροφορίες για τον κορωνοϊό (Convid -19).

O κ. Βονιάτης ανέφερε ότι με τα δεδομένα που επικρατούν αυτή τη στιγμή δεν πρόκειται να διαμορφωθούν προς το καλύτερο τον Απρίλιο. Ωστόσο, ίσως  τους θερινούς μήνες όπως είπε «τα δεδομένα να βελτιωθούν αφού  ο ιός δεν αναπτύσσεται σε υψηλές θερμοκρασίες τύπου 40 βαθμών υπό σκιά που επικρατούν στην Κύπρο».

Τα συμπτώματα

Στην ερώτησή μας ποια είναι τα συμπτώματα του κορωνοϊού ο δρ Βονιάτης ανέφερε ότι όσοι νοσήσουν υποφέρουν από: Ρινική καταρροή, πονόλαιμο, υψηλό πυρετό, έντονο βήχα, πόνους στις αρθρώσεις. Ο ιός προκαλεί δυσκολίες στην αναπνοή. Λόγω αυτών των συμπτωμάτων ανέφερε ο δρ Βονιάτης υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για τη ζωή ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και ατόμων άνω των 65 -70 ετών.

Δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού ο γνωστός επιδημιολόγος τόνισε ότι άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, που υποφέρουν με ζακχαρώδη διαβήτη, υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή έχουν άλλα προβλήματα υγείας είναι πιθανό να νοσήσουν.

ΒΟΝΙΑΤΗΣ

«Λαμβάνεται μέτρα προστασίας»

Ο δρ Βονιάτης μιλώντας στην Offsite είναι ξεκάθαρος λέγοντας: Το κοινό πρέπει να λαμβάνει μέτρα προστασίας όπως: 

1. Συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό - Στέγνωμα με χαρτοπετσέτες μιας χρήσης. 

2. Αν βήχουμε ή φτσρνιζόμαστε καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα με χαρτομάντιλο  ή με λυγισμένο αγκώνα. 

3. Χρησιμοποιούμε αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα

4. Πετάμε αμέσως το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο σε ειδικό κάδο απορριμάτων και πλένουμε τα χέρια μας. 

5. Αποφεύγουμε την επαφή εφόσον αυτό είναι δυνατό με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού. 

6.Αποφεύγουμε να αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα προτού πλυθούμε. 

7.Αποφεύγουμε τους κλειστούς πολυσύχναστους χώρους και βεβαιωνόμαστε ότι οι χώροι αυτοί έχουν επαρκή φυσικό αερισμό. (Από την Τρίτη το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσιαε την ποινικοποίηση συγκεντρώσεων  άνω των 75 ατόμων σε κλειστούς χώρους).

8.Καθαρίζουμε τακτικά όλες τις επιφάνειες και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται συχνά (χερούλια,πόμολα, βρύσες) με απλά απούμαντικά σκευάσματα.

9. Χρησιμοποιούμε μάσκα μόνο όταν εμφανίζουμε αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτέρνισμα) ή εάν φροντίζουμε ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα).

Γιατί είναι  επικίνδυνοι  οι κλειστοί χώροι

Σύμφωνα με τον δρα Βονιάτη, οι κλειστοί χώροι βοηθούν τη μετάδοση του κορωνοϊού που ζει μόνο λίγες ώρες. Ταυτοχρόνως μιλώντας στην Offsite, εξήγησε ότι η μετάδοση του ιού δεν μεταδίδεται με την πάροδο πέντε ημερών αλλά όποτε εμφανιστεί επώαση στους ασθενείς και υπάρχουν συμπτώματα. Για τον λόγο αυτό όσοι έχουν συμπτωματολογία οφείλουν να ενημερώνουν τον προσωπικό τους ιατρό.

Ο δρ Βονιάτης έδωσε τη δική του επιστημονική άποψη λέγοντας: Δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία, ούτε εμβόλιο για πρόληψη και αντιμετωπίζεται  με υποστηρικτική, συμπτωματική θεραπεία.Παράλληλα, είπε ότι «παραμένει άγνωστο πότε θα βρεθεί το εμβόλιο».

Πως μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο

Ο ιός μεταδίδεται με σταγονίδια, δηλαδή με τον βήχα, το φτάρνισμα, την ομιλία όπως για παράδειγμα η γρίπη. Επίσης μπορεί ακόμα να μεταδοθεί και με την άμεση επαφή, για παράδειγμα με χειραψία.

Η χρήση μάσκας

Δίνοντας την εμπειρογνωμοσύνη του για τη χρήση μασκών ο δρ Βονιάτης ανέφερε: Mια συνηθισμένη μάσκα δεν προστατεύει τους υπόλοιπους. Όπως εξήγησε ο γιατρός κάποιος που θέλει να προστατευθεί από τον ιό πρέπει να φέρει  αναπνευστικές μάσκες δηλαδή ειδικές μάσκες.  

Πως προέκυψε ο κορωνοϊός

Όπως εξήγησε ο δρ Βονιάτης, ο κορωνοϊός φαίνεται να προκλήθηκε  από τις διατροφικές συνήθειες των Κινέζων (νυχτερίδα μυρμηγκοφαγος)  κυρίως στην πόλη Γιουχάν και είχε μεγάλη διασπορά σε πολλές χώρες. 

 

 

Home