Έχεις παιδί έως 8 ετών; 2 εβδομάδες πληρωμένη γονική άδεια

Τι θα ισχύει με την γονική άδεια και τις αλλαγές που προωθούνται είναι το βασικό ερώτημα που κλήθηκε να απαντήσει ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Υπουργείου Εργασίας Φάνος Κουρουφέξης, στην εκπομπή Offsite On Air.

Ο κ. Κουρουφέξης αναφέρθηκε στην αλλαγή που έχει να κάνει με το γεγονός ότι η γονική άδεια που ισχυεί από το 2003 προνοούσε 18 εβδομάδες άδεια άνευ απολαβών, με το τελευταίο σημείο της νομοθεσίας να αλλάζει. Δηλαδή, τώρα με τη νέα νομοθεσία οι 8 από τις 18 εβδομάδες για κάθε γονέα θα είναι με απολαβές, με βάσει τις εισφορές στο ταμείο των κοινωνικών ασφαλίσεων – περίπου με τον ίδιό τρόπο που υπολογίζεται το επίδομα μητρότητας. 

Συγκεκριμένα τόνισε ότι η νομοθεσία για την γονική άδεια υπάρχει από το 2003, βάσει του ενωσιακού δικαίου όταν δηλαδή μπήκαμε στην ΕΕ. 

Εκείνο όμως που αλλάζει είναι στο σημείο που η νομοθεσία έλεγε για 18 εβδομάδες δικαίωμα γονικής άδειας σε κάθε γονέα –  και στον πατέρα και στην μητέρα ξεχωριστά – για κάθε παιδί μέχρι 8 ετών χωρίς απολαβές. 

Τώρα με τη νέα νομοθεσία που προοθείται οι 8 από τις 18 εβδομάδες για κάθε γονέα θα είναι με απολαβές, με βάσει τις εισφορές στο ταμείο των κοινωνικών ασφαλίσεων – περίπου με τον ίδιό τρόπο που υπολογίζεται το επίδομα μητρότητας.

Παράλληλα όπως εξήγησε ο κύριος Κουρουφέξης υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για τον τρόπο που δίνεται η γονική άδεια. Δηλαδή αν κάποιος έχει τρία παιδιά στην ηλικία μέχρι 8 ετών , δικαιούται συνολικά 3x18 εβδομάδες γονική άδεια και επέκταση αυτό σημαίνει 3x8 εβδομάδες πληρωμένη γονική άδεια. Ο κάθε γονέας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την άδεια για περιορισμένο αριθμό εβδομάδων ανά έτος, από 1-2 εβδομάδες. 

Είναι εβδομαδιαίο, δηλαδή από 1 μέχρι 5 εβδομάδες σε ετήσια βάση γονική άδεια, εκ των οποίων οι 2 των πρώτο χρόνο οι πληρωμένες και μετά γίνονται 4. Η εφαρμογή είναι σταδιακή για να μπορέσει να υλοποιηθεί με βατό τρόπο, ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά κοντά στα 8 έτη. 

Η άλλη παράμετρος είναι ότι η γονική άδεια είναι δικαίωμα του εργαζομένου και δεν μπορεί ο εργοδότης να το αρνηθεί. Ο εργοδότης, αυτό που μπορεί να κάνει είναι να συνδιαλλαγεί – να αντιπροτείνει στον εργαζόμενο διαφορετικές ημερομηνίες αν και εφόσον αυτό επιβάλει η εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης. Για παράδειγμα μια επιχείρηση με 3 εργαζόμενους δεν μπορεί να δώσει σε 3 άτομα ταυτόχρονα την άδεια αυτή.

Το 2023, επομένως μπορεί κάποιος να πάρει 2 εβδομάδες πληρωμένη γονική άδεια. Το 2024 3 εβδομάδες. 

Το 2023 αφού περάσει η νομοθεσία θα μπορεί ο κάθε γονέας για παράδειγμα να πάρει δύο εβδομάδες πληρωμένης άδειας και ακόμα 3 χωρίς απολαβές και να κάνει το ίδιο και ο άλλος γονέας.