Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Fake news: Μπορεί η αστυνομία να κλείσει social media;

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα
- 21.08.2021

Fake news: Μπορεί η αστυνομία να κλείσει social media;

Ποιος αποφασίζει για κλείσιμο social media - Οι ενέργειες του ηλεκτρονικού εγκλήματος

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Η ολοένα αυξανόμενη διασπορά ψευδών ειδήσεων (fake news) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλεί πονοκέφαλο στις αρμόδιες αρχές. Μάλιστα τους τελευταίους μήνες μετά και την εμφάνιση του κορωνοϊού αλλά και των εμβολίων φαίνεται να έχει αυξηθεί η διάδοση ψευδών ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Μεγάλο προβληματισμό αλλά και ανησυχία προκάλεσε η ψευδής είδηση για θάνατο 12χρονου μετά από εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Τα όσα γράφτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διέψευσαν την Πέμπτη στην Offsite υπουργείο Υγείας, Νοσοκομείο Λεμεσού και Αστυνομία. 

Ήδη για το εν λόγω περιστατικό έχουν ταυτοποιηθεί κάποια πρόσωπα και η έρευνα των αρχών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η δράση των αρχών και η επικοινωνία με Facebook και Twitter 

Η Offsite επικοινώνησε με τον υπεύθυνο του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Ανδρέα Αναστασιάδη, ο οποίος μας εξήγησε σε τι ενέργειες προβαίνει η Αστυνομία μετά από καταγγελία για fake news και πώς μπορεί να κλείσει ένας λογαριασμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αρχικά ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη διάδοση των fake news στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως ένα πολύ δύσκολο θέμα «επειδή η κάθε περίπτωση αξιολογείται ανάλογα».

Με βάση τον Περί Ποινικού Κώδικα Νόμο:

(1) Όποιος με οποιοδήποτε τρόπο δημοσιεύει σε οποιαδήποτε μορφή ψευδείς ειδήσεις ή πληροφορίες που δύνανται να κλονίσουν τη δημόσια τάξη ή την εμπιστοσύνη του κοινού προς το κράτος ή τα όργανα του ή να προκαλέσουν φόβο ή ανησυχία στο κοινό ή να παραβλάψουν με οποιοδήποτε τρόπο την κοινή ειρήνη και ευταξία, είναι ένοχος πλημμελήματος και τιμωρείται με φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα δύο χρόνια ή με χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις χίλιες πεντακόσιες λίρες ή και με τις δυο αυτές ποινές:

Νοείται ότι αποτελεί υπεράσπιση για τον κατηγορούμενο, αν αποδείξει με τέτοιο τρόπο που να ικανοποιεί το Δικαστήριο ότι η δημοσίευση έγινε με καλή πίστη και στηρίχτηκε σε γεγονότα που δικαιολογούν τέτοια δημοσίευση.

Για τους σκοπούς του εδαφίου αυτού, οι διατάξεις των παραγράφων (α) και (β) του άρθρου 201, όσον αφορά την καλή πίστη εφαρμόζονται.

(2) Καμιά δίωξη με βάση το άρθρο αυτό δεν προχωρεί, χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στον δήθεν θάνατο του 12χρονου ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως ήταν περίπτωση η οποία επηρέασε αρκετούς πολίτες. «Η κάθε περίπτωση fake news έχει τις δικές της προϋποθέσεις».

Συνεχίζοντας ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως και το να κλείσει ένας λογαριασμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα

«Έχουμε επικοινωνία με Facebook, Twitter και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για παράδειγμα αφού έρθουμε σε επικοινωνία με το Facebook τους αναφέρουμε ότι κάποια δημοσιεύματα δεν είναι αλήθεια και τους λέμε την άποψή μας».

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Από εκεί και πέρα, συμπληρώνει ο κ. Αναστασιάδης, εναπόκειται στην εταιρεία εάν θα κατεβάσει ένα δημοσίευμα ή θα κλείσει κάποιο λογαριασμό. «Η Αστυνομία δεν έχει εξουσία ούτε να κλείνει λογαριασμούς, ούτε να σβήνει δημοσιεύματα»

Καταληκτικά ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως υπήρξαν περιπτώσεις που μετά από εισήγηση της Αστυνομίας προς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έκλεισαν λογαριασμοί. 

Home