Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γ.Γεωργίου: Έφυγε με περισσότερα ερωτήματα από την Κύπρο η PEGA

Offsite Team
- 11.11.2022

Γ.Γεωργίου: Έφυγε με περισσότερα ερωτήματα από την Κύπρο η PEGA

Συνέντευξη της ημέρας – Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς κ. Γιώργος Γεωργίου

ΓΡΑΦΕΙ Η

ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Για το πολύκροτο θέμα των παρακολουθήσεων και την κάθοδο της PEGA, στην Κύπρο μίλησε στην εκπομπή Offsite On Air, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς κ. Γιώργος Γεωργίου, καθώς και για την θέση της αριστεράς αλλά και την πορεία της προεκλογικής εκστρατείας του ΑΚΕΛ για τις Προεδρικές του 2023.

«Εκείνο που εμείς θα επιμένουμε είναι να μπουν φραγμοί στην χρήση τους και με ένα τρόπο διαφανέστερο και δημοκρατικότερο έλεγχο να περιοριστεί το κακό γιατί είναι τεράστιο», σημείωσε ο κ. Γεωργίου απαντώντας στο ερώτημα ποια είναι η θέση της αριστεράς για το εν λόγω ζήτημα. 

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, η Pega κατά την παραμονή της στην Κύπρο σημείωσε ότι δεν υπήρχε πολιτική βούληση και διάθεση για την παροχή των πληροφοριών που ζήτησε και ότι έφυγε με περισσότερα ερωτήματα από αυτά με τα οποία ήρθε. «Έαν ήταν ικανοποιημένη η PEGA δεν θα βάζατε στην Offsite News αυτόν τον εξαιρετικά εύστοχο τίτλο «Παρακολουθήσεις: Κεραυνοί Ελλάδα, Αλεξικέραυνα Κύπρο». Μόνο που η PEGA είδε τα αλεξικέραυνα, τα εντόπισε και τα κατέγραψε.  

Διαβάστε όλη την συνέντευξη του κ. Γεωργίου:

-    Κύριε Γεωργίου να αρχίσουμε με το πολύκροτο θέμα των παρακολουθήσεων. Η PEGA, η επιτροπή δηλαδή του ευρωκοινοβουλίου που μελετά το θέμα των παρακολουθήσεων βρέθηκε πρόσφατα στην Κύπρο.  Θα θέλαμε ένα αρχικό σας σχόλιο.

Έχω την τιμή να εκπροσωπώ την Ευρωπαϊκή Αριστερά ως αντιπρόεδρος . Η Επιτροπή συστάθηκε τον Μάρτιο του 2021 για μια 12μηνη θητεία, για να διερευνήσει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων έτσι όπως αναδείχτηκε μέσα από την δημοσιογραφική εργασία 70 δημοσιογράφων.

Το Pegasus, το λογισμικό που εξαιτίας του ονομάστηκαν τα Pegasus papers για να παραπέμπουν σε σκάνδαλο όπως τα Pandora και άλλα που αναδείχτηκαν το τελευταίο διάστημα, διερευνούν μέσα από συζητήσεις, επισκέψεις σε διάφορες χώρες (Ισραήλ, Πολωνία, Ισπανία, εσχάτως σε μια κοινή σε Ελλάδα και Κύπρο), την παράνομη λειτουργία των λογισμικών και λέω παράνομη υπό την έννοια ότι γίνετια μια επίκληση στην εθνική ασφάλεια για την χρήση τους. Αν είναι για αυτή την παράμετρο που κουβεντιάζουμε, φτάνει να υπάρχει μια διαχείρση με διαφάνεια και δημοκρατικό τρόπο κα ιη όποια παρακολούθηση έγινε για θέματα εθνικής ασφάλειας, τρομοκρατίας κλπ. Εμείς διερευνούμε κάτι άλλο,. Την παράνομη χρήση τους όταν τα διαχειρίζονται κρατικά θεσμικά όργανα ή άλλοι ιδιώτες για να παρακολουθήσουνς τους δημοσιογράφους, πολιτικούς, ακτιβιστές, συνδικαλιστές, επιχειρηματίες ή άλλους μέσα από την οποία παρακολούθηση εξυπηρετούνται άλλα συμφέροντα.

- Η PEGA ωστόσο κ. Γεωργίου δεν εντόπισε τα οποιαδήποτε κενά στο νομικό πλαίσιο. Τουναντίον το νομικό πλαίσιο της Κύπρου προστατεύει τις ιδιωτικές επικοινωνίες. Εξέφρασε όμως κάποια ερωτήματα κατά πόσο αυτό το νομικό πλαίσιο τηρείται και στην πράξη. Τι λέτε επ’ αυτού.

Έαν ήταν ικανοποιημένη η PEGA δεν θα βάζατε στην Offsite News αυτόν τον εξαιρετικά εύστοχο τίτλο « Παρακολουθήσεις: Κεραυνοί Ελλάδα, Αλεξικέραυνα Κύπρο». Μόνο που η PEGA είδε τα αλεξικέραυνα, τα εντόπισε και τα κατέγραψε. Τι είπε η Επιτροπή όταν ήρθε στην Κύπρο; Ότι δεν υπήρχε πολιτική βούληση και διάθεση για την παροχή των πληροφοριών που ζήτησε, ότι φεύγει από την Κύπρο με περισσότερα ερωτήματα από αυτά με τα οποία ήρθε, ότι υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που τυπικά καλύπτει κα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα παρά μόνο στην πράξη και σε ευρωπαϊκές χώρες έτσι και στην Κύπρο, αυτό όταν πάμε στο δια ταύτα δεν εφαρμόζεται. Αναφέρθηκε μάλιστα το παράδειγμα του περιβόητου μαύρου βαν όπου εκεί η Επιτροπή εντόπισε αδυναμίες και ζήτησε όπως και άλλοι προεξάρχοντας του ΑΚΕΛ, την Τετάρτη (9/11) στην Κυπριακή Βουλή, στην Επιτροπή Νομικών – άργησε η συζήτηση – όπως και το πόρισμα Στεφάνου.

Ο ΓΕ διερωτάται ενδεής με απορία γιατί θέλετε αυτό το πόρισμα. Για να το ζητάνε όλοι νιώθουν ότι κάτι κακό έγινε με την δίκη και αυτό το πόρισμα που είναι κλειδωμένο σε συρτάρι σαν εφτασφράγιστο μυστικό, ο μόνος που το επικαλείται και δεν ξέρω αν το είδε, και αν το είδε γιατί το είδε αφού μόνο ο ΓΕ λέει ότι εκείνος το κατέχει και δεν το δίνει σε κανένα, είναι ο ίδιος ο Αβέρωφ Νεοφύτου, για να τεκμηριώσει την αθωότητα του κόμματος του. Η Επιτροπή είπε επίσης ότι απουσιάζει ένα επαρκές εποπτικό πλαίσιο. Τάχιστα αυτά τα λογισμικά τα οποία παρακολουθούν, ακούν καταγράφουν τα πάντα. Ε εκείνος που τα χρησιμοποιεί ελέγχεται;

Ο κύριος Κόκκινος (Υφυπουργός Καινοτομίας) είχε  πει ότι έχουμε επαρκές εποπτικό πλαίσιο. Μόλις χτες όμως ομολόγησε ότι το εποπτικό πλαίσιο πάσχει, έχει τρύπες. Ακόμα και το νομικό πλαίσιο γύρω από την παραγωγή εξαγωγή και χρήση αυτών των λογισμικών καταγράφεται τώρα ότι πρέπει να θεωρηθεί και να διορθωθεί.

Επιπλέον η Επιτροπή είπε ότι θα ήθελε να έχει πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες ακόμα και την δυνατότητα να ακροάζεται με κάποιους μάρτυρες, με κάποιους που ζήτησε να δει όπως για παράδειγμα με τον κ. Ντίλιαν, ο οποίος αρνήθηκε να  προσέλθει στην επιτροπή. Ο κ. Ντίλιαν αθωώθηκε τότε με το βαν, ξεκίνησε μια διαδικασία όπως καταγράφεται από τα Νέα Αθηνών και το Βήμα δια του κυρίου Σίνκα, υψηλόβαθμου αξιωματούχου και στενού συνεργάτη του κ. Αβέρωφ, μέσα από την συνεργασία του με τον κ. Δημητρίάδη, ανιψιό του Μητσοτάκη μεταφέρθηκαν οι δραστηριότητες της NSO ή άλλων εταιρειών του κ. Ντίλιαν στην Ελλάδα, φτιάχτηκε μια νέα εταιρεία η Intellexa, μέσα από την οποία παράχθηκε το λογισμικό Predator, με το οποίο παρακολουθήθηκε το κινητό του Ελλαδίτη δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και με βάσει τον κ. Μπαξεβάνη παρακολουθήθηκαν μια σειρά άλλων δημοσιογράφων, πολιτικών, υπουργών, πρώην πρωθυπουργών και επιχειρηματιών.

-    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «δεν έχει την παραμικρή ανάμειξη και ότι δεν υπάρχει η παραμικρή κατηγορία εναντίον του προέδρου του κόμματος του κ. Αβέρωφ. Πώς το σχολιάζετε;

Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με το μαύρο βάν είπε ότι δεν γνωρίζει τον Ταλ Ντίλιαν (WiSpear) και Αβραάμ Σαχάκ Άβνι, ενώ αργότερα ομολόγησε ότι έχει θερμές οικογενειακές σχέσεις μαζί τους και ότι δήθεν τους συνάντησε τυχαία και είπε ότ ι εγκατέστησε συστήματα ασφάλεαις στον ΔΗΣΥ και αναρωτιέμαι αν είναι μόνο αυτά. Κατά τρίτο εαν ήταν γνωστά emails που διέρευσαν μέσα από τα οποία ο κ. Ντίλιαν ζήτησε στον κ. Αβέρωφ να διαμεσολαβήσει το Υπυοργείο Εμπορίου – κάτι που έγινε δια της ιδιαιτέρας του κ. Νεοφύτου. Εγώ διερωτόμαι αν έχει αυτό το δικαίωμα και την δικαιοδοσία η ιδιαιτέρα του να λέει εξυπηρετήστε τον κ. Ντίλιαν που έχει αίτημα να πουλήσει στο Ολλανδικό Υπυοργείο Άμυνας κάποαι τέτοια προϊόντα. Επίσης η σχέση Αβέρωφ – Ντίλιαν στην μετάβαση του τελευταίου στην Αθήνα με όσα συμβαίνουν και τους κεραυνούς που καταγράφει το δημοσίευμα της Offsite.

- Ποια θα είναι η στάση η δική σας αλλά και της ομάδας της αριστερας στην οποία ανήκετε, ως προς την τελική έκθεση της επιτροπής η οποία θα παρουσιαστεί και στην Ολομέλεια για υιοθέτηση.

 Η εισηγήτρια της έκθεσης, ευρωβουλευτής Σόφι ιν ‘τ Βελντ, Ολλανδή βουλευτίνα με τους Φιλελευθέρους, παρουσίασε την Τετάρτη μια ενδιάμεση έκθεση μιας συζήτησης / διαπραγμάτευσης για να ετοιμαστεί η τελική έκθεση. Εμείς θα επιμένουμε πάρα πολύ ότι το Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο πάσχει, θα πρέπει να διορθωθεί και αυτά τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα για την δημοκρατία και την ιδιωτικότητα μας και την διαφύλαξη των προσωπικών μας δεδομένων. Θα πρέπει να μπει ένα μορατόριουμ στην πώληση και χρήση τους μέχρι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και έτσι που η όλη διαχείριση τος να γίνεται με ένα τρόπο, δεν θα πως δημοκρατικό ή διαφανή γιατί δεν είμαι αφελής, αλλά τουλάχιστον δημοκρατικότερο και διαφανέστερο. Από εκεί και πέρα αντιλαμβάνεται κανείς ότι μιλάμε για ένα μεγάλο παζάρι και αγορά με πολλά δισεκατομμύρια γύρω από την παραγωγή και πώληση τέτοιων προϊόντων και πολλοί δεν θα σταματήσουν για να είμαστε ειλικρινείς.

Εκείνο που εμείς θα επιμένουμε είναι να μπουν φραγμοί στην χρήση τους και με ένα τρόπο διαφανέστερο και δημοκρατικότερο έλεγχο να περιοριστεί το κακό γιατί είναι τεράστιο. Μιλάμε για ένα big brother που πλανάται πάνω από όλη την Ευρώπη και διαλύει πραγματικά την οποία δυνατότητα μας να υπάρχουμε και να λειτουργούμε στην έκφραση μας και όποιων δραστηριοτήτων. 

Τα επόμενα βήματα όσον αφορά την έκθεση περιλαμβάνουν συζήτηση μεταξύ των ευρωβουλευτών από όλες τις πολιτικές ομάδες και την κατάθεση τροπολογιών, με στόχο τα πορίσματα της PEGA να εγκριθούν πριν το τέλος της εντολής της επιτροπής τον Μάρτιο του 2023, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξει επέκταση της εντολής της.

Τις επόμενες εβδομάδες η εξεταστική επιτροπή θα πραγματοποιήσει ακροάσεις με θέμα την κατάσταση στη Γερμανία (14 Νοεμβρίου), τη μαύρη αγορά στα ευάλωτα σημεία λογισμικών (24 Νοεμβρίου), την κατάσταση στην Ισπανία (29 Νοεμβρίου) και τη χρήση spyware σε τρίτες χώρες και τις επιπτώσεις στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ (5 Δεκεμβρίου).

- Αν υποθέσουμε ότι αυτή η έκθεση υιοθετείται από το Ευρωκοινοβούλιο. Τι θα σημαίνει αυτό στην πράξη για την Κύπρο ή οποιαδήποτε άλλη χώρα. Είναι νομικά υποχρεωμένη κάποια χώρα να υιοθετήσει τις συστάσεις και να προβεί σε κάποιες ενέργειες;

Η Ευρώπη πολλές φορές αλληθωρίζει και πιεί την νήσσα. Είπε την Τρίτη η κα. Βελντ κα ιτο προσυπογράφω ότι είχε δίκιο. Όταν πρόκειται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπόσκαψη της δημοκρατίας σε χώρε πολύ μακριά από την υπόλοιπη Ευρώπη, αντιδρά αμέσως επιβάλει κυρώσεις και τιμωρητικά μέτρα, διακόπτει σχέσεις . Τώρα μιλάμε για ένα σοβαρό σκάνδαλο, πανευρωπαϊκό, χωρίς να αφήνω κατά μέρος και την έκθεση που έχουμε σαν Κύπρος γύρω από αυτό το σκάνδαλο. Λέει λοιπόν η ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι αφορά στα κράτη μέλη. Εσείς θα κάνετε αυτό που πρέπει. Όχι εμείς νιώθουμε ότι επειδή το θέμα άπτεται της ίδιας της Δημοκρατίας της λειτουργίας της Ένωσης και της υλοποίησης των διακηρυκτικών αρχών της οφείλει να θεσπίσει νόμους κανονισμούς και οδηγίες  που να αναγκάσει τα κράτη να προσαρμοστούν για να αποφεύγονται όλες αυτές οι ιστορίες.

- Παράλληλα κ. Γεωργίου, θα θέλαμε και ένα σχόλιο για το πώς βλέπετε να εξελίσσεται η προεκλογική εκστρατεία στην Κύπρο και η πορεία του υποψηφίου που στηρίζει το ΑΚΕΛ του κ. Μαυρογιάννη.

Για μας εξελίσσεται καλά υπό την έννοια ότι ξεκινήσαμε αργά και ο κ. Μαυρογιάννης δεν ήταν γνωστός ως πολιτικό πρόσωπο ούτε είχε μια διάχυση στην κοινωνία εκ των καθηκόντων του. Ήταν εμπειρογνώμονας, διαπραγματευτής σε ένα άλλο ρόλο που δεν του επέτρεπε να έχει ιδιαίτερη προβολή. Θεωρούμε ότι τα χαρακτηριστικά του, το ήθος, η πολιτική του ειλικρίνεια κι αι το αδιάφθορο του χαρακτήρα του και οι προτάσεις που καταθέτει και η πραγματική του βούληση να επέλθει μια ουσιαστική αλλαγή στον τόπο τον ανεβάζει πάνω από τον πήχη που έριξαν κάποιοι κατά την προεκλογική εκστρατεία και μιλώ συγκεκριμένα για τους δύο υποψηφίους του ΔΗΣΥ, για τον κ. Αβέρωφ και κ. Χριστοδουλίδη. Βασικά υπάρχουν δυο υποψήφιοι, δύο πολιτικές υποψηφιότητες. Η μια εκφράζεται από το συγκεκριμένο πολιτικό δίδυμο της συνέχισης μιας διακυβέρνησης με όσα έχει επιφέρει στον τόπο, οικονομία, κοινωνία, διαφθορά, διαπλοκή, συνεργατισμός και αδιέξοδος στο Κυπριακό και η πρόταση που κατατίθεται από τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ κ. Μαυρογιάννη που αγκαλιάζει ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία, την παιδεία, την κοινωνία, θεσμικές αλλαγές, ρόλος στην γυναίκα και ιδιαίτερα την ανάγκη να αποκρούσουμε αν τα καταφέρουμε μέσα από μια ύστατη προσπάθεια την διχοτόμηση που βαράει το κουδούνι πολύ ηχηρά και θα επιφέρει πολλά κακά στο σύνολο του Κυπριακού λαού.

Διαβάστε όλη την συνέντευξη του κ. Γεωργίου:

Home