Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γιολίτη: Κάλεσε Αρχηγό και Γιαννάκη για τα θανατηφόρα τροχαία

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
24.07.2020

Γιολίτη: Κάλεσε Αρχηγό και Γιαννάκη για τα θανατηφόρα τροχαία

Thumbnail

Η Υπουργός ζητεί άμεσα μέτρα - Σε αναμονή για αύξηση των ποινών

Οι οδικές συγκρούσεις και τα θανατηφόρα δυστυχήματα (μέχρι την Πέμπτη έφθασαν τα 23 παγκύπρια), προβληματίζουν έντονα τη νέα Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλη Γιολίτη. Η Υπουργός έχει στις βασικές της προτεραιότητες το τροχαίο πρόβλημα και μετά τα απανωτά θανατηφόρα δυστυχήματα ζητεί την άμεση λήψη μέτρων.

Σήμερα Παρασκευή στις 09:00 το πρωί η Υπουργός κάλεσε στο Γραφείο της τον Αρχηγό Αστυνομίας Στελιο Παπαθεοδώρου και τον διευθυντή Τμήματος Τροχαίας Γιαννάκη Γεωργίου. Η σύσκεψη θα περιστραφεί σε τρόπους επίλυσης του τροχαίου προβλήματος που βασανίζει την κυπριακή κοινωνία. Η Υπουργός στοχεύει να δώσει το στίγμα της και να βρει αποτρεπτικές λύσεις.

Πληροφορίες της Offsite, αναφέρουν ότι η Υπουργός ενδέχεται  μεταξύ άλλων να ζητήσει αύξηση των μέτρων και των περιπολιών στις παράλιες πόλεις και όχι μόνο, τον Αύγουστο. Ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου ανέφερε την Πέμπτη στην πρώτη του δημοσιογραφική διάσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ότι θα αυξηθεί η παρουσία των περιπολικών στους δρόμους με έμφαση στα μελανά σημεία όπου συμβαίνουν τα περισσότερα δυστυχήματα.

ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Παράλληλα σύμφωνα με τον Αρχηγό, θα συνεχιστούν  και θα εντατικοποιηθούν οι εκστρατείες που διοργανώνονται εστιάζοντας στην πρόληψη των παραβάσεων των σχετικών νομοθεσιών.

Μια βδομάδα υπομονή για τις ποινές

Σήμερα Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής και ως εκ τούτου τα νομοσχέδια που αναμένει με αγωνία η Αστυνομία και αφορούν την δραστική αύξηση των ποινών δεν θα ψηφιστούν.  Η Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής ολοκλήρωσε τη συζήτηση του θέματος και αναμένει την έγκριση από την Ολομέλεια που θα συνέλθει στην τελευταία ημέρα εργασιών της Βουλής πριν από τις θερινές διακοπές στις 31 Ιουλίου 2020. Η εφαρμογή του νόμου θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2020.

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Οι νέες ποινές αφορούν τα ακόλουθα: 

 • Χρήση κινητού Τηλεφώνου: Η υφιστάμενη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται για πρώτη παράβαση σε 150 ευρώ και στη συνέχεια αυξάνεται στα 300 ευρώ .σε διάστημα 3 ετών.
 • Μη χρήση ζώνης ασφαλείας: Η υφιστάμενη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται για πρώτη παράβαση σε 150 ευρώ και στη συνέχεια αυξάνεται στα 300 ευρώ σε διάστημα 3 ετών.
 • ​​Mη χρήση προστατευτικού κράνους:  Η υφιστάμενη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται για πρώτη παράβαση σε 200 ευρώ και στη συνέχεια αυξάνεται στα 400 ευρώ σε διάστημα 3 ετών
 • Παράβαση φωτεινού σηματοδότη: Η υφιστάμενη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται σε 300 σε διάστημα 3 ετών
 • Στάθμευση σε χώρο αναπήρων: Η υφιστάμενη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται σε 300 ευρώ.
 • Στάθμευση σε διπλή κίτρινη γραμμή: Η υφιστάμενη ποινή είναι 65 ευρώ και μετατρέπεται σε 100 ευρώ.
 • Προσπέρασμα σε διάβαση πεζών: Η υφιστάμενη ποινή των 65 ευρώ μετατερέπεται  σε 200 ευρώ.
 • Για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης τα εξώδικα θα είναι κλιμακωτά ως εξής: Από 22mg -35 mg 125 ευρώ  από 36mg-55mg 250 ευρώ από 56mg-70mg 500 ευρώ από 71 mg και άνω η υπόθεση παραπέμπεται στο Δικαστήριο.
 • Προσπέρασμα σε ευθεία άσπρη γραμμή: Η υφιστάμενη ποινή των 65 ευρώ μετατρέπεται σε 150 ευρώ.
 • H Eπιτροπή Μεταφορών κατέληξε και στον χειρισμό περιπτώσεων που αφορούν παράβαση ορίου ταχύτητας αφού υπάρχουν διατιμήσεις ανάλογα με τα χιλιόμετρα. Ωστόσο, θα υπάρχει ελαστικότητα για το όριο ταχύτητας μέχρι τα 120 χιλιόμετρα στους υπεραστικούς δρόμους. Ακολούθως η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας θα ποινικοποιείται κλιμακωτά, εκτός από  τους βαθμούς ποινής.
 • Εξάλλου, θα γίνεται ρυμούλκηση οχημάτων που σταθμεύουν παράνομα.

   

Home