Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η μητέρα Φωτεινή τοποθετεί «3 πρέπει» για το θαύμα του θηλασμού

Offsite Team -
06.10.2022 - 13:10

Η μητέρα Φωτεινή τοποθετεί «3 πρέπει» για το θαύμα του θηλασμού

Η βουλεύτρια Φωτεινή Τσιρίδου μέσα από την προσωπική της εμπειρία προτρέπει τις μητέρες να αγκαλιάσουν τον θηλασμό

Οι αναφορές της κ. Τσιρίδου σε ημερίδα με αφορμή την Διεθνή Εβδομάδα Θηλασμού

Στην ημερίδα «Οι 1000 πρώτες ημέρες», η οποία διοργανώθηκε από την Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας Θηλασμού, παρευρέθηκε η νομικός και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, η οποία μοιράστηκε την εμπειρία της ως μητέρα. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ELIAS BEACH στη Λεμεσό την Τετάρτη 5/10.

Η κ. Τσιρίδου στην παρέμβαση της, χαρακτήρισε ''υπέροχο και μαγευτικό'' το ταξίδι που της χάρισε ο μακροχρόνιος αποκλειστικός θηλασμός των δύο παιδιών της.

Όπως ανέφερε η κα. Τσιρίδου, από την εμπειρία της αντλεί το συμπέρασμα ότι η επιτυχία της δικαιολογημένης επιλογής του θηλασμού καθορίζεται από 3 παράγοντες:

  • Την ορθή ενημέρωση και καθοδήγηση 
  • Την υποστήριξη από το μαιευτήριο και το οικογενειακό περιβάλλον
  • Την αλλαγή κουλτούρας, πρόσβαση σε υπηρεσίες  και κατάλληλο περιβάλλον στους χώρους εργασίας.

Αναφερόμενη σε προσωπικές της εμπειρίες κατά την διάρκεια της ημερίδας, η κα. Τσιρίδου ανέφερε ότι έχει έρθει συχνά αντιμέτωπη με εχθρικές τοποθετήσεις από τον κοινωνικό της περίγυρο, εισπράττοντας απαρχαιωμένες, όπως τις χαρακτήρισε, κοινωνικές αντιλήψεις που έχουν παγιωθεί στο μυαλό πολλών, παρά τις αναρίθμητες σύγχρονες επιστημονικές αποδείξεις που τις αναιρούν.

Φ

Επιπλέον, η βουλευτής σημείωσε ότι η επιστημονική αλήθεια βρίσκεται στο ότι ο μητρικός θηλασμός συνεχίζει να είναι ανεκτίμητος και αναντικατάστατος για ένα παιδί άνω των έξι μηνών και για όσες μητέρες επιλέγουν να προχωρήσουν σε αυτό το βήμα πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη πληροφόρηση και μέριμνα ώστε να τους καθίσταται ευκολότερο.

«Ο θηλασμός είναι μια πολύ προσωπική και ιδιαίτερη επιλογή και πρέπει να τυγχάνει ανάλογου σεβασμού, τόσο από τον κοινωνικό περίγυρο, προσωπικό και επαγγελματικό, όσο κι από το ίδιο το κράτος», δήλωσε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι, αν και το Υπουργικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει  τροποποιητικό νομοσχέδιο για τη δημιουργία ειδικά διαμορφωμένων χώρων μητρικού θηλασμού στους εργασιακούς χώρους, οι κανονισμοί αποσύρθηκαν πέρσι από Βουλή και τώρα αναμένεται επανακαταθεση.  

Φ

«Είναι ένα μεγάλο και αποφασιστικό βήμα, ένα από τα πολλά που πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση – για παράδειγμα πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης, κατάλληλη διαμόρφωση χώρων, αλλαγή νοοτροπίας κ.ά.», εξήγησε, προσθέτοντας ότι η ευθύνη για να γίνει αυτό πραγματικότητα ανήκει στην πολιτεία, στο σύστημα Υγείας και τους φορείς του ενώ η ευθύνη για πίεση προς αυτή την κατεύθυνση ανήκει σε όλους τους ενεργούς πολίτες.

Το φετινό σύνθημα του Μήνα Προώθησης του Μητρικού Θηλασμού στην Κύπρο είναι: ''Προάγουμε τον Θηλασμό: Εκπαιδευόμαστε και Υποστηρίζουμε!'' Και ακριβώς αυτό τόνισε η κ. Τσιρίδου: Εκπαιδευόμαστε και υποστηρίζουμε.

«Σχεδόν κανένα εμπόδιο δεν είναι ανυπέρβλητο. Με τη σωστή υποστήριξη, αφοσίωση, επιμονή και υπομονή η κάθε γυναίκα μπορεί. Χρέος μας λοιπόν ως πολιτεία να παρέχουμε τα αυτονόητα», επεσήμανε μεταξύ άλλων η κ. Τσιρίδου.

gfn

 «Η Προστασία, Προαγωγή και Υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Ας δουλέψουμε όλοι μαζί με όραμα μια σύγχρονη κοινωνία έχοντας κατά νου τις ευεργετικές προεκτάσεις στην οικογένεια, την κοινωνία, την οικονομία και την υγεία. Θηλασμός και πρόληψη πάνε μαζί», ανέφερε καταληκτικά η βουλευτής του ΔΗΣΥ.

Home