Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ηλικιωμένοι στο τιμόνι και θανατηφόρα τροχαία

Offsite Team -
07.01.2020 - 06:30

Ηλικιωμένοι στο τιμόνι και θανατηφόρα τροχαία

Thumbnail
Τι προνοεί η νομοθεσία για τους ηλικιωμένους και τι ετοιμάζουν οι αρμόδιοι

Άλλη μια χρόνια έφυγε με περισσότερα από 50 θύματα σε τροχαία, με αρκετά από αυτά να εμπλέκονται και ηλικιωμένοι.

Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που διάφορα βίντεο κάνουν το κάνουν το γύρο του διαδικτύου με ηλικιωμένους να μπερδεύονται και να εισέρχονται στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την ζωή τους όσο και των άλλων οδηγών.

Τι προνοεί η νομοθεσία όμως για τους ηλικιωμένους

Σύμφωνα με την Αστυνομία υπάρχει σχετική πρόνοια στην νομοθεσία που αφορά τα άτομα άνω των 70 ετών. Η νομοθεσία προβλέπει ότι ο ηλικιωμένος θα πρέπει κάθε τρία χρόνια να προσκομίζει ιατρική βεβαίωση είτε από ιδιώτη γιατρό, είτε από γιατρό κυβερνητικού Νοσοκομείου, ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να βρίσκεται στο δρόμο.  Εάν αυτό ισχύει, η άδεια οδήγησης ανανεώνεται για τρία χρόνια.

Οι εξετάσεις που θα πρέπει να «περάσουν» οι ηλικιωμένοι είναι παθολογικής φύσεως, εξετάσεις όρασης και εξετάσεις διανοητικών ικανοτήτων.

Τι λένε οι αριθμοί

Σύμφωνα με τα στατιστικά,  στην Κύπρο έχουν άδεια οδήγησης γύρω στις 670 χιλιάδες άτομα από τους οποίους οι 400 χιλιάδες είναι άντρες και οι 270 χιλιάδες γυναίκες, ενώ γυρω στις 100 χιλιάδες είναι άτομα που έχουν ξεπεράσει το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Αναφορικά με τα θανατηφόρα τροχαία του 2019, 23 άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών ενεπλάκησαν σε αυτά.

Νέο νομοσχέδιο από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών

Το Τμήμα Οδικών Μεταφορών έχει καταθέσει στη Βουλή και την Επιτροπή Μεταφορών σχετικό νομοσχέδιο όπου προβλέπει ότι στα 70ο έτος της ηλικίας θα πρέπει να παρουσιάζει πιστοποιητικό υγείας, ωστόσο δεν θα είναι ένα απλό χαρτί αλλά πιο εξειδικευμένο με αναλυτικά τις ικανότητες του κάθε οδηγού.

Πιο συγκεκομμένα ένας 70χρονος σε περίπτωση που κριθεί κατάλληλος για οδηγός, θα ανανεώνεται η άδεια του για 3 χρόνια, ενώ στη συνέχεια για άλλα 3 χρόνια, ενώ στα 76 χρόνια τους, θα χρειάζονται ετήσια ανανέωση.

Το υπάρχον πιστοποιητικό υγείας

1

Home