Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κατεχόμενα: Φωνές ενάντια στην επαναλειτουργία χώρων εργασία

Offsite Team
- 15.04.2020

Κατεχόμενα: Φωνές ενάντια στην επαναλειτουργία χώρων εργασία

Thumbnail
Για μετά τις 17 Απριλίου

Πολιτικοί, γιατροί και επαγγελματικές οργανώσεις τοποθετούνται ενάντια στην επαναλειτουργία χώρων εργασίας και επιχειρήσεων μετά τις 17 Απριλίου που λήγουν τα διατάγματα για τους κλειστούς χώρους και την μερική απαγόρευση της κυκλοφορίας και ενώ τα μηνύματα από την «κυβέρνηση» για το αν θα ανοίξουν ή όχι δεν είναι ξεκάθαρα.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<  

Με δήλωσή του σήμερα ο πρόεδρος του τ/κ συνδέσμου εργολάβων, Τζαφέρ Γκιούρτζαφερ είπε ότι ενόσω δεν είναι έτοιμη η υποδομή υγείας, δεν είναι εφικτό να επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις, ούτε και ο κατασκευαστικός τομέας. Η όποια χαλάρωση των μέτρων και επαναλειτουργία κάποιων τομέων εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο, η ευθύνη γι’ αυτό το λάθος, όπως το χαρακτήρισε, θα είναι μεγάλη και θα βαραίνει την «κυβέρνηση». 

Η πρόεδρος της συντεχνίας των τ/κ καθηγητών (KTOEÖS), Σελμά Εϊλέμ σε γραπτή της δήλωση ανέφερε ότι θα ήταν δολοφονία εκ μέρους της «κυβέρνησης» να αποφασίσει το άνοιγμα ορισμένων «κυβερνητικών τμημάτων» σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Η κ. Εϊλέμ κατηγόρησε την «κυβέρνηση» ότι διαχειρίζεται το θέμα της πανδημίας χωρίς στρατηγική και χωρίς πλάνο και ότι όπως πάντα, αντί να ταχθεί υπέρ της πλευράς των εργαζομένων, στέκεται κοντά στο κεφάλαιο με μόνη έγνοια να κερδίσει πολιτικά οφέλη.

Ο πρόεδρος της ένωσης βιολόγων, Χασάν Σαρπτέν ανέφερε ότι η μέχρι τώρα επιτυχής διαχείριση και πορεία της κατάστασης κρουσμάτων θα τεθεί σε κίνδυνο εάν γίνει πρόωρα η επαναλειτουργία έστω και κάποιων επιχειρήσεων και χώρων εργασίας.

Οι γιατροί

Η πρόεδρος της ένωσης τ/κ γιατρών, Οζλέμ Γκιουρκούτ δήλωσε ότι είναι επιτυχία το γεγονός ότι δεν αυξάνονται τα κρούσματα στα κατεχόμενα και επεσήμανε ότι για μακρό χρονικό διάστημα η ζωή δεν θα είναι η ίδια με εκείνη που ήταν στις 9 Μαρτίου, πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού. Η επιτυχία για το ότι δεν υπάρχουν πολλά κρούσματα, είπε, οφείλεται και στα μέτρα που έλαβε η «κυβέρνηση» αλλά και στην στάση που επέδειξε ο κόσμος.

Σημείωσε ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους για πάντα και ως εκ τούτου πρέπει να ενισχυθεί το σύστημα υγείας και να καλυφθούν οι ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία.

Σε συνεδρία της συντονιστικής επιτροπής του «υπουργείου υγείας», είπε, ανέφεραν ότι σε περίπτωση επαναλειτουργίας κάποιων τομέων, οι εργαζόμενοι πρέπει να χωριστούν σε βάρδιες και ακόμα και αν αλλάξουν οι βάρδιες, το προσωπικό πρέπει να παραμείνει το ίδιο. Επεσήμανε την σημασία της τήρησης των κανόνων και των αποστάσεων καθώς και της απολύμανσης των χώρων εργασίας μετά από το τέλος της κάθε εργάσιμης ημέρας.  

«Λέμε τα ίδιο πράγμα από την αρχή. Αν θέλετε να ανοίξετε οποιονδήποτε τομέα, θα πρέπει να ολοκληρώσετε το νοσοκομείο. Ύστερα θα βγούμε σε μια οργανωμένη εργασιακή και δημόσια ζωή».

Η Αφρίκα φιλοξενεί δηλώσεις και άλλων γιατρών που καλούν την «κυβέρνηση» να μην ανοίξει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μηνός τα «κυβερνητικά τμήματα» και τις επιχειρήσεις που προγραμματίζει να ανοίξει σήμερα. Την καλούν ακόμα να λάβει σοβαρά υπόψη τις εισηγήσεις τους και να τους δώσει χρόνο για να μπορέσουν να ετοιμαστούν για μια πιθανή κλιμάκωση της επιδημίας. 

Η Κίπρις ποστασί αναφέρεται σε ανάρτηση της γιατρού Οζλέμ Έρντογμους του «κρατικού»» νοσοκομείου Άκτσιτσεκ στην κατεχόμενη Κερύνεια, η οποία αναφέρει ότι τα «κρατικά τμήματα» και οι χώροι εργασίας πρέπει να οργανωθούν κατά τρόπον ώστε να μην προκαλείται εξάπλωση του ιού όταν ανοίξουν.

Οι πολιτικοί

Χθες με ανάρτησή του ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είχε αναφέρει ότι «η υγεία θα χαράξει τον οδικό χάρτη της και η πολιτική θα ακολουθήσει. Δεν θα προσπαθήσουμε να εναρμονίσουμε την υγεία με τον οδικό χάρτη που θα χαράξει η πολιτική πάνω σε αυτό το θέμα. Αν δεν υπάρχει αυτός ο χάρτης, ο καθένας θα συνεχίσει να λέει τα δικά του».  

Αναμφίβολα δεν θα μείνουμε πάντα έτσι, θα προχωρήσουμε βήμα με βήμα προς την ομαλοποίηση χωρίς να εγκαταλείπουμε τα μέτρα, πρόσθεσε λέγοντας ότι χρειάζεται όμως ένας οδικός χάρτης «που θα χαράξουν οι ασχολούμενοι με την υγεία μας υπό το φως της επιστήμης και των όσων συμβαίνουν παγκοσμίως. Πρώτα πρέπει να ετοιμαστεί αυτός από κοινού και να εξηγηθεί στην κοινότητα. Αυτή είναι η άποψή μου».

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχουρμαν έκανε χθες έκκληση προς το «επιστημονικό συμβούλιο» να τοποθετηθεί για μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και για το άνοιγμα διαφόρων τμημάτων και χώρων εργασίας από την «κυβέρνηση». Κάλεσε τα μέλη αυτού του «συμβουλίου» να ενημερώσουν το κοινό για τις θέσεις και απόψεις τους επί του θέματος. Διερωτήθηκε δε γιατί είναι τόσο δύσκολο να γίνει αντιληπτή αυτή η ανάγκη, λέγοντας ότι η «κυβέρνηση» για μια ακόμη φορά με τη στάση της δημιουργεί αχρείαστες συζητήσεις και διαφωνίες.  

Ο γγ του ΚΚΔ, Χαλίλ Χιζάλ εξέφρασε την ελπίδα να έχει ληφθεί στην βάση επιστημονικών πραγματικοτήτων η απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» να επιτρέψει το άνοιγμα επιχειρήσεων που διενεργούν εξαγωγές. «Αλλιώς το τίμημα θα είναι πιο βαρύ και θα το πληρώσουμε όλοι ως κοινότητα». Κάλεσε δε την «κυβέρνηση» να δημοσιοποιήσει με διαφάνεια τις απόψεις του «επιστημονικού συμβουλίου» στο θέμα του ανοίγματος των εν λόγω χώρων εργασίας.  

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί κατηγόρησε την «κυβέρνηση» γιατί ακολουθεί πολιτικής διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ μόνο όταν εμφανιστούν άτομα με συμπτωματολογία και φέροντας ως παράδειγμα την διενέργεια στην Κυπριακή Δημοκρατία της επιδημιολογικής έρευνας με 20.000 τεστ, ζήτησε την αύξηση των τεστ και στα κατεχόμενα.  

Αυτή τη στιγμή, είπε, στα κατεχόμενα υπάρχουν συνολικά 7.200 διαγνωστικά τεστ και καθήκον της «κυβέρνησης» είναι να βρει και άλλα. Δεν μπορεί να γίνει γνωστός ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στην τ/κ κοινότητα αν δεν γίνουν επαρκή τεστ, πρόσθεσε.

ΚΥΠΕ

Home