Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κορωνοϊός: Πάγωσε η Κύπρος - Απαιτείται ψυχραιμία

Offsite Team
- 10.03.2020

Κορωνοϊός: Πάγωσε η Κύπρος - Απαιτείται ψυχραιμία

Thumbnail
Δύο τα κρούσματα στην Κύπρο – Ακυρώνονται τα πάντα στο Νοσ. Λευκωσίας για 48 ώρες - Όλα όσα ξέρουμε μέχρι τώρα

«Δεν έχουμε απορία το εάν, αλλά το πότε θα έχουμε κρούσμα του κορωνοϊού στην Κύπρο», ανέφεραν οι αρμόδιοι σε όλες σχεδόν τις δηλώσεις τους, με την επιβεβαίωση τελικά για δύο κρούσματα να έρχεται στις 9 Μαρτίου. 

Το Υπουργείο Υγείας είχε προχωρήσει το απόγευμα της Δευτέρας 9 Μαρτίου με ανακοίνωση αναφέροντας πως είχαν επιβεβαιωθεί δύο κρούσματα, με τον Υπουργό Υγείας το ίδιο απόγευμα να προχωρεί με δημοσιογραφική διάσκεψη ώστε να δώσει λεπτομέρειες για τα κρούσματα. 

Όπως είχε αναφέρει ο Υπουργός πρόκειται για ένα 25χρονο από Λεμεσό και ο οποίος είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο, και για ένα 64χρονο γιατρό, καρδιοχειρούργο συγκεκριμένα, του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας ο οποίος είχε επιστρέψει τις τελευταίες ημέρες από Αγγλία. 

Να σημειώσουμε πως οι αρμόδιοι συστήνουν ψυχραιμία για τα περιστατικά, και καλούν τους πολίτες να προχωρούν με τα ενδεδειγμένα μέτρα αυτοπροστασίας.

Η κατάσταση της υγείας των δυο κρουσμάτων

Δύο Κύπριοι άνδρες, ένας 25χρονος και ένας 64χρονος επαγγελματίας υγείας, ο οποίος εργάζεται σε δημόσιο νοσηλευτήριο στη Λευκωσία, είναι τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, είπε ότι το πρώτο περιστατικό αφορά 25χρονο «ο οποίος ήρθε από το Μιλάνο στις 26/2 . Είχε εξεταστεί από το ιατρείο στο αεροδρόμιο και του είχε ζητηθεί να αυτοπεριοριστεί. Είναι ακόμα σε αυτοπεριορισμό αλλά στις εξετάσεις που του έγιναν ξανά για δεύτερη φορά επιβεβαιώθηκε ότι είναι θετικό». Είπε ότι  τα συμπτώματα τα παρουσίασε στις 5/3.

Το δεύτερο περιστατικό, ανέφερε ο Υπουργός, αφορά άνδρα 64 ετών, επαγγελματία υγείας ο οποίος ήρθε από την Αγγλία στις 3 του Μάρτη και χθες επικοινώνησε με ιατρικούς λειτουργούς ότι έχει κάποια συμπτώματα και από την εξέταση είναι θετικό.

Ο επαγγελματίας υγείας ο οποίος αργοπόρησε να ενημερώσει για τα συμπτώματα εργάζεται σε δημόσιο νοσηλευτήριο στη Λευκωσία, πρόσθεσε.

Εξέταζε κανονικά για 5 μέρες - Δύσκολη η ιχνηλάτιση επαφών

«Το λυπηρό με το δεύτερο περιστατικό είναι ότι αφίχθηκε μεν στις 3/3, από τότε παρουσιάζει τα συμπτώματα αλλά χθες ενημέρωσε για τα συμπτώματα και έγινε εξέταση. Άρα όσον αφορά αυτό δυσχεραίνει τις προσπάθειες του Υπουργείου όσον αφορά την ιχνηλάτιση που πρέπει να γίνει για τις επαφές που είχε τις τελευταίες πέντε μέρες», είπε. Όπως έγινε γνωστό, ο γιατρός εξέταζε και χειρουρούσε κανονικά για 5 μέρες στο Γεν. Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Σημείωσε ότι έχουν ενεργοποιηθεί τα Πρωτόκολλα και ήδη οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας ξεκίνησαν να έχουν επικοινωνία με τις επαφές και των δύο περιστατικών.

Διαβάστε επίσης: Εξαφανίζονται τα αντισηπτικά και οι κονσέρβες στην Κύπρο 

«Αντιλαμβάνεστε το ένα επειδή είναι σε αυτοπεριορισμό δεν είχε έρθει σε επαφή με κάποιον, άρα εκεί δεν τίθεται θέμα εντοπισμού άλλων στενών επαφών. Το πρόβλημα είναι όσον αφορά το δεύτερο περιστατικό, το οποίο από τις 3/3 έχει παρουσιάσει συμπτώματα αλλά χθες ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την διενέργεια της εξέτασης», ανέφερε.

Θέλω να διαβεβαιώσω, συνέχισε ο Υπουργός, ότι θα γίνουν όλες οι προσπάθειες εντοπισμού όλων των επαφών, θα καλεστούν να εξεταστούν και όσοι από αυτούς που θα εξεταστούν εμφανίσουν τα συμπτώματα, θα ενεργοποιηθούν και πάλι τα Πρωτόκολλα.

Ερωτηθείς αν ο επαγγελματίας υγείας ήρθε σε επαφή με ασθενείς, ο κ. Ιωάννου απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι «πιθανόν να ήρθε».Το γεγονός, σημείωσε ο Υπουργός, ότι ο επαγγελματίας υγείας παρουσίασε τα συμπτώματα στις 3/3 και χθες προσήλθε για εξέταση δημιουργεί ένα επιπλέον πρόβλημα ιχνηλάτισης όλων των επαφών του και εκεί τώρα επικεντρώνονται όλες μας οι προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας.

Διαβάστε επίσης: Ανακοίνωση Υπουργείου για τον γιατρό που βρέθηκε θετικός στον ιό

«Είναι γι' αυτό που το τονίζω για ακόμη μια φορά ότι πρέπει άμεσα όσοι εμφανίζουν συμπτώματα που έχουν ταξιδέψει τις τελευταίες 14 ημέρες να επικοινωνούν με το 1420. Για τον υπόλοιπο πληθυσμό είναι απαραίτητο να λαμβάνουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας μόνο έτσι θα περιορίσουμε τον αριθμό των περιστατικών», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες όπως προνοεί το Πρωτόκολλο. «Δεν μπαίνει ολόκληρο το νοσοκομείο σε καραντίνα. Θα μπει η συγκεκριμένη κλινική σε καραντίνα και θα ενημερωθούν κι όλοι που εργάζονται στην κλινική και θα γίνει και μια προσπάθεια ανεύρεσης όλων των επαφών που είχε. Ανάλογα με του είδους την επαφή, κατηγοριοποιούνται και μπαίνουν σε αυτοπεριορισμό και γίνονται οι εξετάσεις ταυτόχρονα», διευκρίνισε.

Σε ερώτηση τί γίνεται με τα άτομα που ταξίδευαν με τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα, ο κ. Ιωάννου είπε ότι όλη η προσπάθεια ξεκινά τώρα που έχουν επιβεβαιωθεί τα δύο περιστατικά. «Ο ένας, ήταν σε αυτοπεριορισμό, άρα δεν τίθεται θέμα. Ήρθε στις 26/2, παρουσίασε συμπτώματα 5/3, άρα δεν τίθεται θέμα βάση των Πρωτοκόλλων να αναζητηθούν οι συνεπιβάτες του ή οι άλλες επαφές του. Κι από την στιγμή που τέθηκε σε αυτοπεριορισμό όπως ήταν και τα Πρωτόκολλα τότε η δουλειά μας είναι πολύ πιο εύκολη. Το πρόβλημα αφορά τον επαγγελματία υγείας», σημείωσε.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι «είμαστε σε συνεργασία τώρα να επιβεβαιώσουμε τις επαφές του. Αντιλαμβάνεστε είναι πάρα πολλές και ανάλογα με το είδος της επαφής θα ζητηθεί αυτοπεριορισμός και θα πάμε εμείς να κάνουμε τις εξετάσεις. Άρα αντιλαμβάνεστε τις επόμενες δυο μέρες θα ηγηθεί ένας μεγάλος αριθμός εξετάσεων - που αντιλαμβάνομαι είναι αρκετές οι επαφές του συγκεκριμένου κυρίου -ούτως ώστε να δούμε αν υπάρχουν άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα».

Σε ερώτηση αν εξετάστηκε στο αεροδρόμιο ο επαγγελματίας υγείας, ο κ. Ιωάννου απάντησε αρνητικά γιατί όπως σημείωσε, σήμερα μπήκε η Αγγλία στις χώρες υψηλού κινδύνου, στις 3/3 η Αγγλία είχε κάποιες δεκάδες περιστατικά.

Ο Υπουργός έκανε λόγο για κοινωνική ευθύνη, προσθέτοντας ότι είναι αδύνατον να περιορίσουμε όλα τα περιστατικά στις πύλες εισόδου. Ο καθένας μας, σημείωσε, πρέπει να αντιληφθεί την σοβαρότητα και να ακολουθεί τις οδηγίες που εκδίδουμε καθημερινά.

Ανέφερε ότι η κλινική κατάσταση των δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι «πολύ καλή, είναι πολύ ήπια τα συμπτώματα που έχουν».

Κληθείς να δώσει την ιδιότητα και το όνομα του επαγγελματία υγείας, ο Υπουργός επικαλέστηκε τα προσωπικά δεδομένα του ασθενή. Καθησύχασε ότι «γίνεται η ιχνηλάτιση των επαφών του επαγγελματία υγείας, ώστε να προχωρήσουμε στα περαιτέρω».

Ο Υπουργός κληθείς να σχολιάσει αν πρόκειται για ανευθυνότητα του επαγγελματία υγεία να μην δηλώσει εκ των προτέρων τα συμπτώματα του, είπε : «Δεν θα το έλεγα έτσι. Αντιλαμβάνεστε ότι κάνουμε με νέα δεδομένα, με μια νέα ασθένεια και αρκετοί μπορούν να θέλουν κάποιο χρόνο μέχρι να ενημερωθούν να εξοικειωθούν ή να πάρουν τα μέτρα τους».

Επεσήμανε ότι τις επόμενες μια δυο μέρες θα γίνει η ιχνηλάτιση των επαφών και τα τεστ, ώστε να επιβεβαιωθούν αν υπάρχουν κι άλλα περιστατικά.

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τα στρατόπεδα, διευκρίνισε ότι «τα ύποπτα περιστατικά που δεν είναι αρνητικά, θα συνεχίσουν να είναι σε περιορισμό, οι επαφές τους δεν υπάρχει λόγος».

Ο λοιμοξιολόγος Κώστας Κωνσταντίνου ερωτηθείς σχετικά είπε ότι στην καραντίνα μπαίνουν συνήθως αυτοί που είναι υψηλού κινδύνου και δεν έχουν την δυνατότητα να παραμείνουν στα σπίτια τους.

«Αν τώρα στο σπίτι δεν μπορούν να τηρηθούν οι βασικοί κανόνες έχουμε ειδικούς χώρους που θα τους πάμε για να τους παρακολουθούμε», σημείωσε.Ο κ. Ιωάννου είπε ότι από τα πενήντα δείγματα που εξετάστηκαν από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής μόνο τα δύο ήταν θετικά.

Μέτρα προστασίας

 

«Δεν χρειάζεται πανικός, χρειάζεται εγρήγορση. Να τονίσω για ακόμη μια φορά ότι όλοι μας πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας, όπως αυτά έχουν δημοσιευτεί πάρα πολλές φορές ενώ υπάρχει και ειδική ιστοσελίδα μέσω του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών", ανέφερε.

"Για παράδειγμα το πλύσιμο χεριών, όταν βήχουμε να χρησιμοποιούμε το χέρι μας ή κάποιο άλλο μέτρο προστασίας και επίσης εξαιρετικά σημαντικό όσοι συμπατριώτες μας έχουν ταξιδέψει σε χώρες όπου έχει επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού και εμφανίζουν τα συμπτώματα, όπως αυτοπεριοριστούν και ενημερώσουν αμέσως το 1420. Αυτό ισχύει για όσους έχουν ταξιδέψει τις τελευταίες 14 ημέρες σε χώρες όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός από κρούσματα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος όπως λένε οι ειδικοί να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης», πρόσθεσε.

Σε αγώνα δρόμου το Υπουργείο-Ψάχνει ασθενείς & επαφές του ιατρού

Ασθενείς και προσωπικό προσπαθεί να εντοπίσει το Υπουργείο Υγείας, καθώς ο 64χρονος που φέρει τον ιό, δεν είχε αναφέρει τα συμπτώματα του παρά από τις 3/3 αλλά πέντε ημέρες μετά, ενώ ταυτόχρονα εξέταζε ασθενείς στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. 

Όπως ανέφερε ο Υπουργός η εν λόγω περίπτωση δυσχεραίνει τις προσπάθειες του υπουργείου για ιχνηλάτιση των επαφών του καθώς τις τελευταίες 5 ημέρες ο 64χρονος βρισκόταν κανονικά στην εργασία του. 

Φοιτητές σε καραντίνα - Είχαν πρακτική με τον 64χρονο γιατρό

Στα πλαίσια πρακτικής εξάσκησης φοιτητών ιατρικής, αριθμός φοιτητών είχε έρθει σε επαφή με τον συγκεκριμένο ιατρό.

Το Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, με την δημοσιοποίηση της είδησης, ενήργησε αμέσως, και έλαβε απόφαση να τεθούν σε αυτοπεριορισμό όλοι οι φοιτητές που είχαν πρακτική εξάσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, παρά το γεγονός ότι μόνο μερικοί εξ αυτών είχαν ιατρική εξάσκηση με τον συγκεκριμένο ιατρό.

Αυτό, όπως λέχθηκε στην Offsite, δηλαδή ο αυτοπεριορισμός όλων των φοιτητών που είχαν εξάσκηση στο ΓΝΛ και όχι μόνο αυτών που έκαναν εξάσκηση με τον ιατρό που βρέθηκε θετικός στον Κορωνοιό, έγινε για λόγους πρόληψης και προστασίας.

Οι φοιτητές, που δεν ξεπερνούν στο σύνολο τους 30, θα παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό για 14 ημέρες.

Σημειώνουμε επίσης ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ασκούν πρακτική εξάσκηση και άλλοι φοιτητές πέραν δηλαδή του ενός πανεπιστημίου.

Αναστέλλονται τα πάντα στο Γ.Ν Λευκωσίας για 48 ώρες

Μετά από επιβεβαίωση κρούσματος κορωνοϊού σε επαγγελματία υγείας, το Υπουργείο Υγείας, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) ενεργοποίησαν άμεσα τα πρωτόκολλα για τη διαχείριση των στενών επαφών του ασθενούς.

Εκπρόσωποι του Υπουργείου, της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και του ΟΚΥπΥ πραγματοποίησαν απόψε σύσκεψη, με στόχο τον καθορισμό των περαιτέρω μέτρων και βημάτων για τη διαχείριση του κρούσματος.

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκαν συγκεκριμένα τα ακόλουθα:

-       Όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού, εισαγωγές και χειρουργεία όλων των ειδικοτήτων ακυρώνονται για τις επόμενες 48 ώρες, οπότε και θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση.

-       Η Καρδιοχειρουργική Κλινική αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία της και σταδιακά όλοι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς θα λαμβάνουν εξιτήριο βάσει της κλινικής τους κατάστασης.

-       Για όλους όσοι πληρούν τα κριτήρια του πρωτοκόλλου και χαρακτηρίστηκαν στενή επαφή, έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία λήψης δειγμάτων για εξέταση από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

-       Έχει ήδη αρχίσει η απολύμανση των χώρων που χρησιμοποιήθηκαν από το επιβεβαιωμένο περιστατικό.

-       Η κάλυψη των καρδιοχειρουργικών περιστατικών θα γίνεται από τον ιδιωτικό τομέα με αγορά υπηρεσιών.

-       Απαγορεύεται το επισκεπτήριο για όλους τους ασθενείς για τις επόμενες 48 ώρες.

-       Οι ασθενείς θα πρέπει να προσέρχονται στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών αποκλειστικά και μόνο για τα επείγοντα περιστατικά. Άτομα που έχουν ταξιδέψει σε επηρεαζόμενες περιοχές τις τελευταίες 14 μέρες και εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, παρακαλούνται να μην προσέρχονται στα ΤΑΕΠ των νοσοκομείων, να παραμένουν στο σπίτι τους και να επικοινωνούν με το 1420 για οδηγίες.

-       Όσοι πολίτες ήρθαν σε επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα, παρακαλούνται όπως αυτό-περιοριστούν και επικοινωνούν με το 1420 για οδηγίες.

Το Υπουργείο Υγείας θα τηρεί ενήμερους για οποιαδήποτε σχετική εξέλιξη.Σε αγώνα δρόμου το Υπουργείο-Ψάχνει ασθενείς & επαφές του ιατρού

Βρέθηκε αρνητικός στις πρώτες εξετάσεις ο 25χρονος

Αρνητικά ήταν τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων του 25χρονου σχετικά με τον ιό του κορωνοϊού, ενώ στις δεύτερες εξετάσεις επιβεβαιώθηκε πως τελικά ήταν θετικός

Αυτό τουλάχιστον ανέφερε αρμόδια πηγή στην Offsite μετά και τις δηλώσεις του ίδιου του Υπουργού Υγείας που έκαναν λόγο πως ο στις εξετάσεις που του έγιναν ξανά για δεύτερη φορά επιβεβαιώθηκε ότι είναι θετικό.

Να σημειώσουμε πως τα συμπτώματα του είχαν παρουσιαστεί στις 5/3, με τον ίδιο να το είχε αναφέρει στους αρμόδιους και να είχε αυτοπεριοριστεί μετά από τις σχετικές οδηγίες και πρωτόκολλα. Αξίζει να αναφερθεί πως ο νεαρός επέδειξε άπταιστη υπευθυνότητα και απέφυγε την οποιαδήποτε επαφή με άλλα πρόσωπα.

Ποια η πτήση που έφτασε στην Κύπρο ο 64χρονος γιατρός

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Offsite, o γιατρός έφτασε στην Κύπρο με πτήση Γκάτγουικ (Λονδίνο) - Λάρνακα με πτήση της εταιρείας Easyjet, ενώ επισκέφθηκε το Σαουθάμπτον.

Tι λένε οι ειδικοί – Πώς θα προστατευθείτε από τον κορωνοϊό (Vid)

Το όλο ζήτημα με τον κορωνοϊό στην Κύπρο βρίσκεται υπό των έλεγχο των αρμοδίων, οι οποίοι τονίζουν πως όλοι θα πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας. 

Ο Δρ Λεόντιος Κωστρίκκης, Μοριακός Ιολόγος από το  Πανεπιστήμιο Κύπρου ανέφερε πως οι μελέτες δείχνουν ότι αυτός ο ιός εμφανίστηκε σε νυχτερίδες και με ενδιάμεσο ζώο μεταφέρθηκε στον άνθρωπο, δημιουργώντας παθογένεια.

Ο μέσος όρος επιδείνωσης είναι 3-4 μέρες και στην έκτη μέρα φαίνεται ότι ο ασθενής που αποθεραπεύτηκε δεν είναι επιρρεπής αφού τα ευρήματα δείχνουν ότι τα συμπτώματα δεν είναι ανιχνεύσιμα. Τόνισε όμως ότι μελέτες έδειξαν πως σε ποσοστό αυτών που αποθεραπεύτηκαν και ελέγχθηκαν, διαπιστώθηκε ότι η λοίμωξη διατηρήθηκε σε κάποια κύτταρα ακόμη και μετά την αποφυγή συμπτωμάτων.  

Ο δρ. Κωστρίκκης ανέφερε ότι αν κάποιος έρθει σε επαφή με ασθενή, σε 2-5 μέρες θα εμφανίσει συμπτώματα τα οποία μπορεί να εμφανιστούν έως και 14 μέρες μετά την επαφή. Τα συμπτώματα είναι βήχας, πυρετός και πονόλαιμος και σπανίως και πεπτικές διαταραχές.  

Η δρ Ειρήνη Χριστάκη, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, από το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανέφερε πως η συμπτωματολογία είναι ήπια συνήθως και μόνο 15% αυτών που ασθενούν, θα αναπτύξουν πιο σοβαρά συμπτώματα, ενώ μόνο το 5% αναπτύσσει πιο βαριά συμπτώματα που χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Ο κίνδυνος για τα ηλικιωμένα άτομα και αυτά με χρόνια προβλήματα/ευάλωτες ομάδες είναι πιο σοβαρός. Η θνησιμότητα είναι, σύμφωνα με την Δρ. Χριστάκη, στο 2%.

Ανέφερε επίσης ότι η ανησυχία της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας αφορά και το γεγονός ότι σε αντίθεση με την γρίπη, στον κορωνοϊό δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αντιικά φάρμακα ούτε και εμβόλιο.  

Η δρ. Ζωή-Δωροθέα  Πανά, Παιδίατρος με ειδικό ενδιαφέρον στις Λοιμώξεις, από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, ανέφερε πως στα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνεται η διακοπή της αλυσίδας διασποράς-μετάδοσης του ιού και για αυτό επιβάλλονται μέτρα αυτοπροστασίας για τη δημόσια υγεία και αυτοπεριορισμός.

Εξήγησε πως κάθε ιός μολύνει 2-3 άτομα και γι αυτό σκοπός είναι η μείωση όσο το δυνατό της διασποράς της μόλυνσης. Ανέφερε πως με βάση τις οδηγίες του ΠΟΥ και του ECDC επιβάλλεται η έγκαιρη διάγνωση και η απομόνωση των κρουσμάτων, επιβεβαιωμένων και ύποπτων και ειδικά αυτών που αφορούν άτομα που ταξίδεψαν σε χώρες υψηλού κινδύνου.  

Εξήγησε ότι η έγκαιρη ανίχνευση προϋποθέτει και προετοιμασία υποδομών, επάρκεια υλικών, διαχείριση και εκπαίδευση ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. Σύμφωνα με την δρ. Πανά, επιβάλλεται και η θωράκιση των πυλών εισόδου για να εμποδιστεί η διασυνοριακή διασπορά. Οπως είπε η δρ. Πανά είναι ασαφές ακόμη αν ο ιός μεταδίδεται αερογενώς ούτε και υπάρχουν αυτή τη στιγμή σαφή στοιχεία ότι τα θερμά κλίματα δεν ευνοούν τη μετάδοση.  

Στα μέτρα πρόληψης στην κοινότητα η δρ. Πανά είπε πως περιλαμβάνεται η τακτική υγιεινή των χεριών με πλύσιμο με σαπούνι ή καθαρισμό με διαλύματα με αλκοόλ, και η κάλυψη του στόματος όταν βήχουμε. Εάν είμαστε σε περιβάλλον με άτομο συμπτωματικό πρέπει να τηρούμε απόσταση ενός μέτρου. Για τις απλές μάσκες ανέφερε ότι ενδείκνυται να χρησιμοποιούνται από συμπτωματικά άτομα και όχι από ασυμπτωματικά.

Σε χώρους ενδονοσοκομειακούς τα μέτρα είναι πιο αυστηρά και ειδικά εάν επιβεβαιώνονται κρούσματα επιβάλλεται η χρήση ειδικών μασκών και εξοπλισμού ένδυσης, γαντιών , ειδικών γυαλιών και αναπνευστικών συσκευών.  

Κάλεσε τον κόσμο που προτίθεται να ταξιδέψει , να ενημερώνεται μέσω της ιστοσελίδας του ΕCDC ( European Centre for Disease Prevention and Control) για τις χώρες στις οποίες καταγράφηκαν κρούσματα και θάνατοι. Εξήγησε ότι εκεί οι χώρες είναι αναρτημένες ανά επικινδυνότητα ( level 1, level 2 , level 3) και ότι τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα καλό θα είναι να λαμβάνουν επιπρόσθετα μέτρα. Σύμφωνα με τη δρ Πανά, ο τρόπος μετάδοσης είναι τα σταγονίδια και άρα τα συμπτωματικά άτομα πρέπει να φέρουν μάσκες, ενώ κάλεσε όλους να κάνουν τον λεγόμενο έλεγχο πηγής της νόσου.

Σε ερώτηση πότε δικαιολογείται η απαγόρευση ταξιδίων σε χώρες υψηλού κινδύνου, η δρ. Πανά ανέφερε ότι καθημερινά ο ΠΟΥ και το ECDC προβαίνουν σε αναθεωρήσεις  χωρών και οδηγίες για τα ταξίδια και αν κάποιες χώρες είναι στο επίπεδο 3 τότε καλό είναι , αν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη, τα ταξίδια σε αυτές τις χώρες να μην γίνονται.

Για την απαγόρευση μαζικών συγκεντρώσεων η δρ Πανά εξήγησε ότι αυτό ταλανίζει και την ίδια την επιστημονική κοινότητα.

Home