Κορωνοϊός: Πότε υπάρχουν συμπτώματα πυρετού και η εξέλιξη του ιού

Ο κορωνοιός είναι ένας «τυφλός εχθρός» που ουδείς γνωρίζει πότε θα χτυπήσει. Η αβεβαιότητα αυτή αφορά και τον τρόπο εξέλιξης της νόσου. Ο κάθε οργανισμός αντιδρά νοσεί και μπαίνει σε συνθήκες επώασης διαφορετικά.

Ο επιδημιολόγος δρ Μ. Βονιάτης απαντώντας σε καίρια ερωτήματα της Offsite τοποθετήθηκε λέγοντας ότι «τα στάδια του κορωνοϊού είναι εντελώς διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Όπως παρατήρησε ο δρ Βονιάτης, η συμπτωματολογία είναι διαφορετική, αφού ένας ασθενής μπορεί να έχει πυρετό από την πρώτη ημέρα και κάποιος άλλος σε κάποιες ημέρες ή σε βάθος χρόνου.

Ο επιδημιολόγος τόνισε ότι τα συμπτώματα εκτός από τον υψηλό πυρετό μπορεί να είναι οξύς πονόλαιμος, πόνοι στις αρθρώσεις έντονος βήχας, στοιχεία που παραπέμπουν σε γρίπη και όχι κρυολόγημα. Με τα πρώτα συμπτώματα πρέπει οι ασθενείς να επικοινωνούν με τον θεράποντα ιατρό τους.Ο δρ Βονιάτης ανέφερε ότι ο πυρετός μπορεί να επηρεάσει ένα άρρωστο από την πρώτη ημέρα ίασης και να διαρκέσει για πολλές ημέρες 15-20. Εφόσον ο πυρετός εξελιχθεί σε δύσπνοια είναι μήνυμα… κωρονοϊού, αλλά αυτό δεν είναι δεδομένο για όλους τους ασθενείς.

Οι 14 ημέρες
Απαντώντας στο ερώτημα πόσες ημέρες μετά τα πρώτα συμπτώματα όσοι προσβλήθηκαν από κορωνοϊό θεωρούνται εκτός κινδύνου, ο δρ Βονιάτης υποστήριξε ότι με το πέρας των 14 ημερών εφόσον η συμπτωματολογία υποχωρήσει, τότε ο κίνδυνος μειώνεται. Ερωτηθείς πόσο διάστημα πρέπει να μείνει υπό περιορισμό ένα άτομο μετά το πρώτο σύμπτωμα κορονοϊού, ο δρ Βονιάτης ανέφερε ότι το εύρος των 14 ημερών είναι στη βάση πρωτοκόλλου η δικλείδα ασφαλείας. Εάν στις 14 ημέρες δεν προκύψουν άλλα συμπτώματα οι ασθενείς μπορούν να βγουν εκτός εάν όμως υπάρξουν συμπτώματα υπάρχουν άλλα δεδομένα.