Κύπριοι ερευνητές ...ψάχνουν ποιοι έχουν αντισώματα στον κορωνοϊό

Κύπριοι ερευνητές ...ψάχνουν ποιοι έχουν αντισώματα στον κορωνοϊό

Τα πρώτα συμπεράσματα - Πού δίνεται έμφαση

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι εδώ. Η Κύπρος έχει καθημερινώς τριψήφια νούμερα ακολουθώντας την κατάσταση που επικρατεί σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Ο ιός προκαλεί σαφώς και πάμπολλα επιστημονικά ερωτήματα. Εδώ και σχεδόν δυο μήνες ομάδα επιστημόνων του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής διενεργεί έρευνα με αντικείμενο τον κορωνοϊό και τα αντισώματά του.

Η έρευνα κατέδειξε μέχρι στιγμής το εξής: Oι ασθενείς που νοσούν  σοβαρά με κορωνοϊό  έχουν πολλά αντισώματα ενώ αυτοί με ήπια ή καθόλου συμπτώματα έχουν πολύ λίγα μέχρι καθόλου αντισώματα. Ο γενικός εκτελεστικός ιατρικός διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Δρ Λεωνίδας Φυλακτού ανέφερε ότι η έρευνα συνεχίζεται και αναμένονται τα αποτελέσματά της.

H Οffsite επικοινώνησε με τον υπεύθυνο του ερευνητικού προγράμματος Γιώργο Κρασιά, ο οποίος τόνισε ότι πιο πειστικά τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι  στις αρχές του νέου έτους, ίσως τον Ιανουάριο. Ο δρ Γ. Κρασιάς ανέφερε ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα δώσει ώθηση για περαιτέρω μελέτη με έμφαση στα άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό. 

Ο δρ Κρασιάς ανέφερε ότι η έρευνα είναι εγκεκριμένη για να ληφθούν δείγματα από  1000 άτομα. Σημειώνεται ότι η εξέταση που είναι δωρεάν γίνεται με δείγμα αίματος.

Βρήκαν φάρμακο

Σε μια άλλη εξέλιξη, όπως έγραψε πρόσφατα η Offsite, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε επείγουσα έγκριση κυκλοφορίας στο φάρμακο bamlanivimab της αμερικανικής  φαρμακευτικής εταιρείας Eli Lilly, ένα μονοκλωνικό τεχνητό αντίσωμα το οποίο ενισχύει τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του κορωνοϊού.

Το φάρμακο προορίζεται για ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα, οι οποίοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν επιδείνωση, όπως είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών και οι άνθρωποι άνω των 12 ετών με συννοσηρότητες λόγω χρόνιων παθήσεων. Είναι το πρώτο φάρμακο που εγκρίνεται για ασθενείς σε σχετικά πρώιμο στάδιο της Covid-19.

 

Home