Κύπρος: 78 νέα περιστατικά καρκίνου κεφαλής και λαιμού τον χρόνο

Κύπρος: 78 νέα περιστατικά καρκίνου κεφαλής και λαιμού τον χρόνο

Παγκοσμίως υπολογίζονται 550.000 περιστατικά και 380.000 θάνατοι από τέτοιους όγκους κάθε χρόνο

Στην Κύπρο, καταγράφονται στο Αρχείο Καρκίνου, περίπου 78 νέα περιστατικά καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου (λαιμού) τον χρόνο, τα περισσότερα από τα οποία εμφανίζονται στην περιοχή του λάρυγγα ενώ παγκοσμίως υπολογίζονται 550.000 περιστατικά και 380.000 θάνατοι από τέτοιους όγκους κάθε χρόνο.  

Τα πιο πάνω στοιχεία δίνει στη δημοσιότητα  ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ) ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση με την ευκαιρία της 27ης Ιουλίου Παγκόσμιας Ημέρας Καρκίνου της Κεφαλής και του Τραχήλου (Λαιμού) στην οποία αναφέρει ότι, από αυτές τις μορφές καρκίνου, «οι άνδρες προσβάλλονται συχνότερα από τις γυναίκες, με μια αναλογία που ποικίλλει από 2:1 έως και 4:1.».

 

Προσθέτει ότι «οι κύριοι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης που συνδέονται με την παθογένεια του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου είναι:  το κάπνισμα,  η κατανάλωση αλκοόλ, οι λοιμώξεις από διάφορους ιούς, όπως ο HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) και ο EBV (ιός Epstain-Barr)».

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο καρκίνος στην κεφαλή και στον τράχηλο μπορεί να έχει ποικίλα συμπτώματα όπως: βραχνάδα που επιμένει ή αλλαγή στη χροιά της φωνής, δυσκολία ή πόνο στην κατάποση, επίμονο πόνο στο αυτί, αιμορραγίες από τη μύτη και επίμονη ρινική απόφραξη». 

 

Επίσης, «μορφώματα που εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα ή διογκώσεις στο δέρμα, καθώς και σε όλη την περιοχή του προσώπου ή του τραχήλου, πρέπει να οδηγούν τον ασθενή στον γιατρό για αξιολόγηση και περαιτέρω διερεύνηση με κλινική εξέταση και ενδεχομένως με τις κατάλληλες απεικονιστικές εξετάσεις και λήψη βιοψιών».  

Ο όρος «καρκίνος κεφαλής και τραχήλου» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ποικιλία κακοήθων όγκων που μπορεί να εμφανιστούν στη στοματική κοιλότητα, στις αμυγδαλές και στον στοματοφάρυγγα, στον λαιμό (τράχηλο), στον λάρυγγα, στους σιελογόνους αδένες, στη μύτη και στους παραρρίνιους κόλπους.  

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ «προσκαλεί άτομα με εμπειρία καρκίνου του λάρυγγα που θα ήθελαν με τη δική τους εμπειρία να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών με Καρκίνο του Λάρυγγα και στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους, να γίνουν μέλη στην Ομάδα Λαρυγγεκτομηθέντων Ασθενών που έχει δημιουργήσει στο πλαίσιο του Προγράμματος με τίτλο ‘Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Καρκίνου της Κεφαλής και του Τραχήλου (Λαιμού)’». 

 

Για εγγραφή και περαιτέρω ενημέρωση το κοινό μπορεί να επισκέπτεται τη σελίδα του ΠΑΣΥΚΑΦ .  

Καταλήγοντας ο ΠΑΣΥΚΑΦ αναφέρει ότι «παρά τις προκλήσεις που παρουσιάστηκαν από την πανδημία της νόσου Covid-19, o Σύνδεσμος συνέχισε να προσφέρει αδιάλειπτα τις υπηρεσίες του στους ασθενείς και στους οικείους τους καθώς και στους επαγγελματίες υγείας και πλήρως αφοσιωμένος στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου συνεχίζει τα προγράμματα διαφώτισης». 

ΚΥΠΕ

Home