Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μεταναστευτικό: Θα τους μαζεύουν στις Λίμνες για αναχώρηση

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
23.01.2022 - 06:00

Μεταναστευτικό: Θα τους μαζεύουν στις Λίμνες για αναχώρηση

Παρουσιάζουμε το Κέντρο Υποδοχής για Αιτητές Διεθνούς Προστασίας και Προαναχωρητικό Κέντρο στις «Λίμνες»

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Με νούμερο που προκαλεί ίλιγγο ισοδυναμούν οι νέες αιτήσεις μεταναστών για διεθνή προστασία στην Κύπρο. Όπως πληροφορείται από το 2015 μέχρι το 2021 δηλαδή σε διάστημα έξι ετών η αύξηση των αιτήσεων ανέρχεται στο 487%.

Σημειώνεται ότι η κατάσταση με το μεταναστευτικό απασχόλησε την Πέμπτη 20 και Παρασκευή 21 Ιανουαρίου τη Συνάντηση Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ενημέρωσε τους ομολόγους του για την κατάσταση στην Κύπρο σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές

Η Κύπρος βιώνει μια πρωτοφανή μεταναστευτική κρίση. Είμαστε για πέμπτη συνεχή χρονιά, το κράτος μέλος με τον υψηλότερο αριθμό αιτούντων διεθνή προστασία κατ’ αναλογία πληθυσμού, με το ποσοστό τους να αντιστοιχεί στο 4,6% του πληθυσμού της Κύπρου. 

Το 2021 οι νέες αιτήσεις διεθνούς προστασίας ξεπερνούν τις 1.000 ανά μήνα με τον συνολικό αριθμό που έχει καταγραφεί να ανέρχεται στις 13.235. Οι Σύριοι αποτελούν την πρώτη εθνικότητα σε αιτήσεις διεθνούς προστασίας, ενώ ακολουθούν οι χώρες Κόγκο, Νιγηρία, Πακιστάν και Ινδία. 

Από το 2015 μέχρι και το Δεκέμβριο του 2021, 51,509 νέες αιτήσεις διεθνούς προστασίας υποβλήθηκαν ενώπιον των κυπριακών αρχών, με το ποσοστό αύξησης των νέων αιτήσεων από το 2015 έως το 2021 να αγγίζει το 487%.

Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Διεθνούς Προστασίας «Λίμνες»

Στο Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Διεθνούς Προστασίας «Λίμνες» Θα φιλοξενούνται οι Αιτητές των οποίων οι αιτήσεις είναι προδήλως αβάσιμες  Ένα από τα μέτρα που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο των προσπαθειών για αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης, είναι η δημιουργία του Κέντρου Υποδοχής Αιτητών Διεθνούς Προστασίας «Λίμνες» στην περιοχή Μενόγια, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. 

Οι αιτητές των οποίων οι αιτήσεις απορρίπτονται πρωτοβάθμια και οι οποίοι κατά κύριο λόγο προέρχονται από ασφαλείς χώρες, θα μεταφέρονται στις «Λίμνες», εν αναμονή της τελικής απόφασης στο ενδεχόμενο προσφυγής στο δικαστήριο. Αυτό έρχεται σε ευθυγράμμιση με την προσπάθεια του Υπουργείου Εσωτερικών να επικεντρώσει τις προσπάθειες στην εξέταση των πρόδηλα αβάσιμων αιτήσεων με ταχείες διαδικασίες αλλά και στις επιστροφές των υπηκόων τρίτων χωρών αμέσως μόλις η αίτηση τους απορριφθεί.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Το Κέντρο Φιλοξενίας Αιτούντων Διεθνούς Προστασίας εκτείνεται σε έκταση περίπου 54 χιλιάδες m². Η   χωρητικότητα είναι περίπου 1.012 άτομα.

Το Κέντρο αποτελείται από τέσσερα κύρια στοιχεία:

ι. Περιοχή διαχείρισης: εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης πρώτης γραμμής, υπηρεσίες διαχείρισης κέντρου  

ii. Οικιστική Περιοχή: 7 επιμέρους ζώνες ανάλογα με το φύλο, τη δομή της οικογένειας, και ευαλωτότητα

iii. Χώροι αναψυχής και άθλησης: πολυλειτουργικός χώρος, παιδικές χαρές, κοινόχρηστοι κήποι, γήπεδα ποδοσφαίρου  

iv. Σύστημα κυκλοφορίας 

Προαναχωρητικό Κέντρο

Με στόχο τις πιο αποτελεσματικές επιστροφές το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί ότι οι επιστροφές μπορούν να αποτελέσουν ένα από τα βασικά εργαλεία που θα επιτρέψουν στην καλύτερη διαχείριση των μεταναστών οι οποίοι δεν έχουν   δικαίωμα παραμονής  στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Για να μεγιστοποιηθεί η δυνατότητά μας στις επιστροφές το  Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2021, αποφάσισε και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας προαναχωρητικού κέντρου δίπλα στο Κέντρο Υποδοχής «Λίμνες», δυναμικότητας 800 κλινών, για όσους αιτούντες έχουν λάβει τελική αρνητική απόφαση για την αίτησή τους για άσυλο και κατά συνέπεια μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής.

Η αποτελεσματική εφαρμογή των επιστροφών έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, δεδομένων των μεταναστευτικών ροών. Να σημειωθεί ότι οι δυσανάλογες πιέσεις που δέχεται η Κύπρος έχουν ξεπεράσει τα όριά των δυνατοτήτων υποδοχής της χώρας. 

Το Προαναχωρητικό Κέντρο εκτείνεται σε μια έκταση περίπου 35 χιλιάδες m².  

Οι εγκαταστάσεις και των δύο κέντρων θα περιλαμβάνουν διοικητικά γραφεία, εγκαταστάσεις φιλοξενίας, ασφαλείς ζώνες για ευάλωτα άτομα, χώρους αναψυχής & κοινόχρηστους χώρους, χώρους ιατρικής και καραντίνας κ.λπ. Οι εγκαταστάσεις αυτές θα είναι πλήρως περιφραγμένες με σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης για την ενίσχυση της ασφάλειας των κατοίκων και του προσωπικού.

Έχει ήδη εκπονηθεί ένας προκαταρκτικός σχεδιασμός και για τα δύο Κέντρα και έχει κατατεθεί γραπτώς η σύμφωνη γνώμη της EASO ότι ακολουθούνται και   εφαρμόζονται οι κατευθυντήριες γραμμές της EASO για τις συνθήκες υποδοχής και τα σχετικά πρότυπα που προβλέπονται στην Οδηγία για τις Συνθήκες Υποδοχής. 

Το προκαταρκτικό κόστος τόσο για πρόσθετες βελτιώσεις του Κέντρου Υποδοχής όσο και για την ανέγερση τουΠροαναχωρητικού Κέντρου υπολογίζεται να ανέλθει στα 60 περίπου εκατ. ευρώ.

Τον Ιούλιο του 2021 έχει υποβληθεί αίτημα από το Υπουργείο Εσωτερικών   προκειμένου να λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ, στο πλαίσιο Έκτακτης Βοήθειας, για υλοποίηση του  έργου «Κατασκευή και Λειτουργία Κέντρου Διαμονής για Αιτητές Διεθνούς Προστασίας και Προαναχωρησιακού Κέντρου ΄Λίμνες’ στην περιοχή Μενόγεια, επαρχία Λάρνακας».  

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Τα Κέντρα αναμένονται να ολοκληρωθούν τέλη 2023.

Σε μια πρόσφατη εξέλιξη, το Ανώτατο Δικαστήριο φέρεται κατ΄αρχήν να υιοθετεί πρόσθετη εισήγηση του ΥΠΕΣ για μεταφορά του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας στο χώρο του κέντρου στις Λίμνες

Με την οριστικοποίηση αυτής της εισήγησης, η Κυβέρνηση θα αναλάβει τον σχεδιασμό και την οικοδόμηση επιπρόσθετων κτηρίων για τους λειτουργούς του Δικαστηρίου κάτι που αναμένεται να συνεισφέρει τα μέγιστα στην παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών.

Home