Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μεταρρύθμιση Δικαιοσύνης: Τελευταίες πινελιές με τροπολογίες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 15.06.2022

Μεταρρύθμιση Δικαιοσύνης: Τελευταίες πινελιές με τροπολογίες

Στις 30 Ιουνίου αναμένεται η κατάθεση των τριών νομοσχεδίων στην Ολομέλεια

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών της Βουλής ίσως να διαμορφώσει εν πολλοίς τα δεδομένα για την τελική μορφή των τριών νομοσχεδίων για τη Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. Τα κόμματα ενδέχεται να  καταθέσουν τις τροπολογίες τους που αναμένεται να καλύψουν ευρύ φάσμα θεμάτων. Με βάση τον κανονισμό της Βουλής τα τρία νομοσχέδια να κατατεθούν στην Ολομέλεια της Βουλής στις 30 Ιουνίου 2022.

Όπως πληροφορείται η Offsite News η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ θέτει προς συζήτηση το ζήτημα για τη σύνθεση  του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, αλλά και του Δικαστικού Συμβουλίου. Ωστόσο, οι βουλευτές θα τοποθετηθούν σήμερα στη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η ΕΔΕΚ δεν αναμένεται να προχωρήσει σε τροπολογίες ενώ θα τοποθετηθεί και το ΔΗΚΟ.  Σημειώνεται ότι με βάση τον κανονισμό της Βουλής οι τροπολογίες μπορούν να γίνουν μέχρι την κατάθεση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Φωτεινή Τσιρίδου ανέφερε ότι «η μεταρρύθμιση με τα τρία νομοσχέδια  είναι αναγκαιότητα ώστε να μην καταρρεύσει η Δικαιοσύνη». 

Με τη μεταρρύθμιση θα συσταθεί Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο που θα ασχολείται μόνο με συνταγματικά θέματα. Παράλληλα, θα γίνει δεύτερο τριτοβάθμιο  Δικαστήριο που θα ασχολείται με ποινικές και αστικές εφέσεις. 

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θα απαρτίζεται από εννέα Δικαστές και το νέο Ανώτατο από επτά Δικαστές. Συνεπώς, στην Ανώτατη βαθμίδα, προσθέτουμε 16 νέους Εφέτες και τρεις νέους Δικαστές, που θα στελεχώνουν το Ανώτατο Συνταγματικό και το Ανώτατο Δικαστήριο, επιπροσθέτως των 13. Συνεπώς θα έχουμε 19 νέους δικαστές οι οποίοι μαζί με τους 13 υφιστάμενους, θα επιλύσουν το θέμα του backlog (φόρτος εργασίας).Ένας πολύ ικανοποιητικός αριθμός και εντός τριών ετών δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις».

Σκοπός του πρώτου νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του περί Απονομής της Δικαιοσύνης Νόμου και του δεύτερου νομοσχεδίου η τροποποίηση του περί Δικαστηρίων Νόμου, ενώ αμφότερα αποσκοπούν στη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό των δομών και της λειτουργίας των δικαστηρίων με την επαναλειτουργία των δύο δικαστηρίων που προβλέπονται στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας, δηλαδή του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θα παραπεμφθούν 377 αναθεωρητικές εφέσεις, που αφορούν στο διοικητικό δίκαιο, εκ των οποίων οι 292 είναι εφέσεις που καταχωρίσθηκαν πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2018 και 85 από αυτές είναι εφέσεις κατά απόφασης ενός δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο θα παραπεμφθούν 1,557 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 1,523 είναι πολιτικές εφέσεις που καταχωρίσθηκαν πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2017 και οι 34 είναι πολιτικές εφέσεις που αφορούν σε προνομιακά εντάλματα.

Στο Εφετείο θα παραπεμφθούν 3,149 υποθέσεις, εκ των οποίων 2,158 είναι πολιτικές εφέσεις που καταχωρίσθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2018, 233 είναι ποινικές εφέσεις, 688 είναι αναθεωρητικές εφέσεις που καταχωρίσθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2019 (582 κατά απόφασης δικαστή του Διοικητικού Δικαστηρίου και 106 κατά απόφασης δικαστή του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας) και 70 πολιτικές αιτήσεις που αφορούν σε πρωτοβάθμια δικαιοδοσία έκδοσης προνομιακών ενταλμάτων.

>>>Διαβάστε επίσης: Δράκου στην Offsite: Όλοι κερδισμένοι με μεταρρύθμιση δικαιοσύνης<<<

Παράλληλη διαδικασία

Σημειώνεται ότι η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης δεν καλύπτει την πρωτοβάθμια διαδικασία δηλαδή τα επαρχιακά δικαστήρια. Ωστόσο, όπως ενημερωθήκαμε τρέχει ήδη διαδικασία ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που συσσωρευτήκαν όλα αυτά τα χρόνια που αφορούν την τεχνολογία, τη διοίκηση των δικαστηρίων και πολλά θέματα που είχαν εντοπιστεί.

Home