Δράκου στην Offsite: Όλοι κερδισμένοι με μεταρρύθμιση δικαιοσύνης

Δράκου στην Offsite: Όλοι κερδισμένοι με μεταρρύθμιση δικαιοσύνης

Εφ όλης της ύλης συνέντευξή στην Offsite της υπουργού Δικαιοσύνης

Tου Γιώργου Μιχαηλίδη

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Στέφη Δράκου τέσσερις και πλέον μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της μιλά στην Offsite για όα όσα αφορούν το Υπουργείο της. Η Υπουργός αποκαλύπτει με ποιον τρόπο θα λειτουργήσει η Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης λέγοντας ότι όταν επιτευχθεί θα βγουν όλοι κερδισμένοι.  Η κα Δράκου εξήγησε τη φιλοσοφία της επιβολής αυστηρών ποινών για τα τροχαία και της επιβολής βαθμών ποινής. Επίσης, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τα θανατηφόρα δυστυχήματα. 

Η Υπουργός ανέφερε πότε θα έχουμε νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις πυρκαγιές και τι θα γίνει με την αναδιάρθρωση Αστυνομίας.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της κα Δράκου στην Offsite είναι το ακόλουθο:

Μεταρρύθμιση:«Θα βγουν όλοι κερδισμένοι»

Ερ.: Τι ισχύει με τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αναθεώρηση της;

«Βρισκόμαστε στο στάδιο που πρέπει να ληφθούν τελικές αποφάσεις. Ο νέος κύκλος διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκομένους, που άρχισα με την ανάληψη των καθηκόντων μου, ολοκληρώνεται. Κατά τη διάρκεια αυτών των διαβουλεύσεων, ακούω με ανοικτό μυαλό ανησυχίες και επιφυλάξεις, συζητούμε και αναζητούμε μαζί λύσεις.

Παράλληλα, με τη νέα σύνθεση της, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών επανήρχισε  τη συζήτηση των τριών νομοσχεδίων που αναφέρονται στη δομή των δικαστηρίων μας, γι’ αυτό και θεωρούνται ότι αποτελούν το επίκεντρο της Μεταρρύθμισης.

Τα τρία αυτά νομοσχέδια, προνοούν, μεταξύ άλλων, για τη σύσταση νέου Δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου, του Εφετείου και στην ανώτατη  βαθμίδα της δικαιοσύνης του Συνταγματικού και Ανώτατου Δικαστηρίου. Η δομή αυτή επιτυγχάνει ευελιξία, εύρυθμη λειτουργία των δικαστηρίων, αποφυγή της υπερσυγκέντρωσης εξουσιών στο ίδιο σώμα, ενίσχυση της διαφάνειας και τα απαραίτητα checks and balances.  

Σημειώνεται ότι η Μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης δεν αποτελείται μόνο από αυτά τα τρία νομοσχέδια. Έχει ήδη υλοποιηθεί μια σειρά ενεργειών που αφορούν στη Μεταρρύθμιση όπως είναι η λειτουργία του συστήματος στενοτύπησης για την άμεση καταγραφή των πρακτικών της δικαστικής διαδικασίας, που καταργεί το απηρχαιωμένο σύστημα της καταγραφής πρακτικών με το χέρι, η αναθεώρηση των Κανονισμών Πολιτικής δικονομίας που απλοποιούν σημαντικά τις περίπλοκες διαδικασίες του σήμερα και επιβάλλουν τον προγραμματισμό της εκδίκασης μιας υπόθεσης εξαρχής, προκαθορίζοντας έτσι τον χρόνο διάρκειας της εκδίκασης, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των συνεχών αναβολών, που παρατείνει αχρείαστα το χρόνο εκδίκασης μιας υπόθεσης σήμερα.  Σημαντικό μέρος της Μεταρρύθμισης είναι αδιαμφισβήτητα η λειτουργία της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, αρχικά με το I-justice που λειτούργησε πρόσφατα και θα ολοκληρωθεί το τέλος του 2022, με το e-justice που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ερ:Η μεταρρύθμιση τι θα αλλάξει στο κοινωνικό μας σύνολο. Ποιες τομές θα γίνουν συνολικά;

«Από τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης όλοι θα βγουν κερδισμένοι. Πρώτιστα ο πολίτης που θα εξυπηρετείται γρήγορα, αποτελεσματικά και ταυτόχρονα θα εξοικονομεί κόστος, αφού μέσα από τις σημερινές περίπλοκες και σχεδόν ατέρμονες διαδικασίες υπόκειται σοβαρές οικονομικές συνέπειες. Παράλληλα όμως, κερδισμένοι θα είναι και οι λειτουργοί της δικαιοσύνης που θα εργάζονται σε ένα αναβαθμισμένο θεσμικό περιβάλλον.

Με τη σύσταση νέων δικαστηρίων, τη στελέχωση τους με νέες προσλήψεις Δικαστών, αλλά και υποστηρικτικού προσωπικού, την εισαγωγή της τεχνολογίας, την εξειδίκευση και την εφαρμογή των νέων Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας, αναμένεται ότι το σύστημα θα λειτουργεί απρόσκοπτα και η δικαιοσύνη θα απονέμεται πιο γρήγορα»

«Δεν έχει κομματικό χρώμα»

Ερ.: Το γεγονός ότι δεν είστε κομματικό στέλεχος, θεωρείτε ότι μπορείτε να πείσετε τη Βουλή για το θέμα της μεταρρύθμισης;

«Η Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης δεν είναι κομματική ή ατομική υπόθεση κανενός, ούτε πρέπει να αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο κομματικών σκοπιμοτήτων. Η Μεταρρύθμιση αφορά τον κάθε πολίτη ξεχωριστά και το σύνολο της κοινωνίας γενικότερα.  

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινούνται οι δικές μου προσπάθειες για να προωθηθούν και να ψηφιστούν τα συγκεκριμένα νομοσχέδια.

«Ανησυχούμε για τα θανατηφόρα» / Το σχέδιο δράσης

Ερ.:Τα θανατηφόρα δυστυχήματα αποτελούν γάγγραινα για την κοινωνία μας. Έχετε κάποιες προτάσεις ως Υπουργείο και ποιες είναι αυτές;

Οι αριθμοί των οδικών συγκρούσεων, αλλά κυρίως των θυμάτων που αυτές αφήνουν πίσω τους, μας προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό και έντονη ανησυχία και για αυτό έχουμε θέσει ως Υπουργείο, το θέμα της βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας στις άμεσες προτεραιότητες και στους βασικούς πυλώνες του στρατηγικού μας σχεδιασμού. Έχουν ήδη γίνει πάρα πολλά έργα και δράσεις από το Υπουργείο και την Αστυνομία, ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας.  Πρόσφατα υιοθετήθηκαν πιο αυστηρές ποινές που σχετίζονται τόσο με την αυξημένη ταχύτητα όσο και με άλλα αδικήματα όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης ή ναρκωτικών ουσιών.  Επίσης, σε πρόσφατη συνάντηση με το αρμόδιο τμήμα της Αστυνομίας, καταλήξαμε σε στοχευμένες δράσεις, καθηθοδηγούμενοι από στατιστικά στοιχεία και αναλύσεις που αφορούν τις αιτίες των οδικών συγκρούσεων.

Πέραν από αυτά, αναμένεται η εγκατάσταση του συστήματος φωτοεπισήμανσης που αποδείχθηκε ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο για περιορισμό των οδικών ατυχημάτων.

Το νέο Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας για την περίοδο 2021-2030, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα από το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στις προσπάθειες μας για βελτίωση της οδικής ασφάλειας καθώς περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό πολιτικών και δράσεων οι οποίες αφορούν την αστυνόμευση, την υιοθέτηση νομοθεσιών, τη βελτίωση του οδικού δικτύου και των οχημάτων, την εκπαίδευση, την ενημέρωση, τη βελτίωση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών κ.α».

Χρήζει αναθεώρησης ο Ποινικός Κώδικας

Eρ.:Θεωρείτε ότι χρήζει αναθεώρησης ο ποινικός Κώδικας στην Κύπρο και εάν ναι σε ποια σημεία;

Ο Ποινικός Κώδικας περιλαμβάνει ευρύ φάσμα κατηγοριών αδικημάτων, άλλα αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και άλλα αρμοδιότητας άλλων Υπουργείων. Κατά καιρούς γίνονται τροποποιήσεις ή/και εισάγονται νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, είτε για εκσυγχρονισμό των διατάξεων του, είτε για σκοπούς εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Για παράδειγμα, το τελευταίο διάστημα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ηγήθηκε μιας πρωτοβουλίας, σε συνεργασία με μέλη της προηγούμενης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, για αναθεώρηση του μέρους του Ποινικού Κώδικα που αναφέρεται στα ποινικά αδικήματα εναντίον των ηθών. Μέσα από τη διαβούλευση, ετοιμάστηκε ένα τροποποιητικό κείμενο, το οποίο στάληκε στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.

Βεβαίως, πολλά άλλα σημεία του Ποινικού Κώδικα χρήζουν αναθεώρησης και εκσυγχρονισμού, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες και τις προσδοκίες του πολίτη. Για τον σκοπό αυτό, είμαι σε επαφή με την Επίτροπο Νομοθεσίας για συνεργασία».

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Πότε αλλάζει το νομικό πλαίσιο για τις πυρκαγιές

Ερ:Πρόσφατα συζητήθηκε η αναθεώρηση των ποινών για τις πυρκαγιές. Πόσο σας ανησυχεί η αυξητική τάση εμπρησμών και τι θα πράξετε;

Μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην ορεινή Λεμεσό, πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων Υπουργείων, Τμημάτων και Υπηρεσιών. 

Μεταξύ άλλων, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε και την αναθεώρηση της νομοθεσίας και των ποινών ,όπου αυτό χρειάζεται. Στο πλαίσιο αυτό Ο Γενικός Εισαγγελέας κάλεσε πρόσφατα σύσκεψή στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εσωτερικών, Γεωργίας και Δικαιοσύνης και εκπροσώποι των  εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Αποφασίστηκε ad hoc επιτροπή, υπό τον Γενικό Εισαγγελέα να μελετήσει το νομοθετικό πλαίσιο με στόχο τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου και των ποινών  για την πρόκληση πυρκαγιών και να καταθέσει εισηγήσεις κατά τρόπον ώστε το πλαίσιο να λειτουργεί αποτελεσματικά και αποτρεπτικά. 

Στόχος η ολοκλήρωση και προώθηση τροποποιητικού νομοσχεδίου μέχρι το τέλος του χρόνου. 

Κατά τη σύσκεψη στο Προεδρικό, επίσης αποφασίστηκε μια δέσμη μέτρων που σκοπεύουν στην ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας για την πρόληψη, αντιμετώπιση και κατάσβεση πυρκαγιών. Τα μέτρα αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, στην κάλυψη των ελλείψεων του Συστήματος Διαχείρισης Δασικών Πυρκαγιών για προστασία των δασών και των παραδασόβιων κοινοτήτων, ως επίσης και τη βελτίωση της λειτουργίας της Μονάδας Πτητικών Μέσων και την ενίσχυση της αεροπυρόσβεσης.

Συγκεκριμένα, προχωρήσαμε άμεσα στην ενεργοποίηση Συντονιστικού Κέντρου, το οποίο στελεχώνεται από προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας,  με σκοπό την επιτήρηση ολόκληρης της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πρόληψη και τον εντοπισμό εστιών πυρκαγιάς, καθώς και την αποτελεσματικότερη διαχείριση μιας κρίσης. 

Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται η εγκατάσταση και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος επιτήρησης ολόκληρης της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας και ανταπόκρισης, τόσο του Τμήματος Δασών, όσο και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ως επίσης και στη βελτίωση του συντονισμού όλων των υπόλοιπων εμπλεκομένων υπηρεσιών κατά την αντιμετώπιση μεγάλης έκτασης πυρκαγιάς, αφού θα παρέχεται η ικανότητα και δυνατότητα ελέγχου και λήψης εικόνας σε πραγματικό χρόνο για την επικρατούσα κατάσταση κατά την εκδήλωση και εξέλιξη μιας πυρκαγιάς».  

Ερ.:Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αναδιάρθρωση της Αστυνομίας;

«Η διαδικασία εκσυγχρονισμού των δομών και της αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη και προβλέπει θεσμικές αλλαγές, αναβάθμιση των υποδομών, αξιοποίηση της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης, αξιολόγηση και διαφάνεια. 

Δίνουμε τεράστια σημασία στην μετεξέλιξη της Αστυνομίας σε έναν σύγχρονο, ακόμη πιο αποτελεσματικό θεσμό ο οποίος θα ενισχύσει περαιτέρω το αίσθημα ασφάλειας και προστασίας των πολιτών. 

Αναγνωρίζω, βέβαια, ότι ο χρόνος μέχρι τη λήξη της θητείας μου είναι μικρός, ενώ η υλοποίηση αλλαγών και μεταρρυθμίσεων είναι στόχοι μακροχρόνιοι. Κινούμαστε στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης και προς το παρόν όλες  οι ενέργειες και διαδικασίες για την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας προχωρούν με βάση τα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα». 

Υπερπληθυσμός: Τέλος του έτους το πόρισμα 

Ερ.:Έχετε σχέδια για μετακίνηση των Κεντρικών Φυλακών σε άλλο χώρο; Πρόσφατα έγινε μια μελέτη από ad hoc Επιτροπή για αποσυμφόρηση του Ιδρύματος. Πού βρίσκεται αυτή η έρευνα;

«Δεν υπάρχει στο παρόν στάδιο, σκέψη ή προγραμματισμός για μετακίνηση των Φυλακών σε άλλο χώρο.  Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι οι υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις αναβαθμίζονται και βελτιώνονται συνεχώς.  

Όπως αναφέρεται, γίνεται μια μελέτη για την αποσυμφόρηση των φυλακών, από Ad Hoc Επιτροπή, η οποία διορίστηκε και αποτελείται από ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες. Η επιτροπή αυτή συνεδριάζει τακτικά, έχει διεκπεραιώσει ένα μεγάλο μέρος της εργασίας της και βρίσκεται στο τελικό στάδιο σύνταξης του πορίσματος και υποβολής των εισηγήσεων της. Αναμένω ότι μέχρι το τέλος του έτους θα υποβάλει το τελικό της πόρισμα με εισηγήσεις για απάμβλυνση του σοβαρού προβλήματος του υπερπληθυσμού στις φυλακές».   

Eρ:Μήπως το σύστημα των βαθμών ποινής για τροχαίες παραβάσεις πρέπει να αναθεωρηθεί; Να μείνουν τα υψηλά πρόστιμα, αλλά να μειωθούν οι βαθμοί ποινής; Με τα υφιστάμενα δεδομένα και την έλευση των καμερών τροχαίας πολλοί οδηγοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς άδεια; 

«Η επιβολή βαθμών ποινής για τροχαίες παραβάσεις εντάσσεται μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των ποινών που προβλέπονται στη νομοθεσία και οι οποίες πρόσφατα έχουν εκσυγχρονιστεί με σκοπό να καταστούν αποτρεπτικές και να συμβάλουν στη  βελτίωση της οδικής ασφάλειας, συνεπώς δεν θεωρώ ότι τυγχάνουν αναθεώρησης.

Το σύστημα  επιβολής βαθμών ποινής εφαρμόζεται με επιτυχία σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες με στόχο την αποτροπή των τροχαίων παραβάσεων από τους οδηγούς και ειδικότερα των σοβαρών όπως ταχύτητα, παραβίαση κόκκινου σηματοδότη κ.α . 

Η επιβολή αυστηρών ποινών και η αμεσότητα της ποινής στοχεύει στη διαμόρφωση σωστών και συνειδητοποιημένων οδηγών, στην πρόληψη και στην αποτροπή της μη τήρησης του κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και πρόκλησης οδικών συγκρούσεων και όχι στην τιμωρία των πολιτών.

Με την εγκατάσταση του συστήματος Φωτοεπισήμανσης, το οποίο αναμένεται σύντομα, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας όλων των χρηστών του οδικού μας δικτύου, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε παλαιότερη εφαρμογή του συστήματος παρατηρήθηκε μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων και συμμόρφωση εκ μέρους των οδηγών στον Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας».

Home