Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Να ενταθούν οι έλεγχοι στα γεροκομεία,λόγος για ηλικιακό ρατσισμό

Offsite Team
- 03.11.2020

Να ενταθούν οι έλεγχοι στα γεροκομεία,λόγος για ηλικιακό ρατσισμό

Thumbnail
"Πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του το κράτος".

Το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας με αφορμή τον εντοπισμό 37 κρουσμάτων κορωνοϊού στο Σωκράτειο Μέλαθρον Ευγηρίας στην Λεμεσό, τονίζει ότι το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του με την διεξαγωγή περαιτέρω ελέγχων στα γηροκομεία ώστε να διαφανεί αν τηρούνται τα μέτρα προστασίας, ενώ κάνει λόγο για ηλικιακό ρατσισμό.

 

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας Δήμος Αντωνίου αναφέρει ότι «πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του το κράτος, να έρθει να αυξήσει το ανθρώπινο δυναμικό στα Επαρχιακά Γραφεία Ευημερίας, να πολλαπλασιάσουν τους ελέγχους αυτή την περίοδο όσο έχουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων, να δώσει την ευκαιρία να γίνονται δωρεάν τεστ στα γηροκομεία γιατί τα ιδρύματα έχουν λιγοστούς πόρους, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού στις υποδομές όπου διαμένουν ηλικιωμένοι».

 

Σημείωσε την ανάγκη, όπως εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα γηροκομεία αφού τώρα γίνονται μόνο μια ή δύο φορές τον μήνα, κάτι που δεν είναι αρκετό.

 

Σε σχέση με το συγκεκριμένο γεροκομείο όπου εντοπίστηκαν πολλά κρούσματα, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι «δεν γίνεται να έγινε ένας έλεγχος στις 3 του μήνα και μετά πήγαμε στις 30 του μήνα να κάνουμε τον δεύτερο. Σε αυτό το μεσοδιάστημα τηρούνταν τα μέτρα; Φάνηκε ξεκάθαρα ότι ίσως κάτι να παρέλειψαν και μολύνθηκαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Άρα πρέπει να επιβληθούν κάποια μέτρα, να υπάρχει έλεγχος για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτό το κακό».  

Εξέφρασε επίσης ανησυχία και είπε ότι «αν υπολογίσουμε ότι σε άλλες χώρες είχαμε θανάτους, όπου μέσα σε μια εβδομάδα πέθαιναν 50 και 60 άνθρωποι σε κάθε γηροκομείο, ναι τρέμει η ψυχή μας. Να μην ξεχνούμε ότι είναι μια ευπαθής ομάδα που έχει και ένα σωρό άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει».  

Το Παρατηρητήριο, είπε ο κ. Αντωνίου, είχε από την αρχή της πανδημίας κινητοποιηθεί με διάφορες δράσεις, ώστε το κράτος να λάβει άμεσα μέτρα στα γηροκομεία. «Ευτυχώς μέχρι προχθές δεν είχαμε άλλα κρούσματα εκτός από τα δύο-τρία που είχαμε σε γεροκομείο στην Αραδίππου, οπότε τηρούνταν κατά κάποιο τρόπο τα μέτρα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση φάνηκε ότι κάτι πήγε πολύ σοβαρά λάθος», πρόσθεσε.  

Ερωτηθείς αν υπάρχουν καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων σε κάποια γηροκομεία απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι οι συγγενείς των τροφίμων φοβούνται πολλές φορές να καταγγείλουν για να μην αντιμετωπίσουν εκδικητικές συμπεριφορές από τα ιδρύματα, όπως να διώξουν τους δικούς τους από τις Στέγες.  

Ο κ. Αντωνίου έκανε και λόγο για ηλικιακό ρατσισμό απέναντι στους ηλικιωμένους. «Διακρίνουμε κι ένα τεράστιο ηλικιακό ρατσισμό που μας λέει ‘αφήστε τους γέρους να πεθάνουν και την οικονομία να δουλέψει’. Μέσα σε αυτό το κλίμα προσπαθούμε να εργαστούμε. Αν είναι ποτέ δυνατό να πετάξουμε τον παππού, την γιαγιά, γιατί ο άλλος θέλει να πάει στην καφετέρια ή να πάει να φάει. Μέχρι σε αυτό το σημείο έχουμε φθάσει» είπε.  

Κάποιοι, συνέχισε, θεωρούν δυστυχώς ότι αν ξεπέρασες την ηλικία των 65 χρόνων, πρέπει να μείνεις σπίτι σου και να περιμένεις να πεθάνεις. «Είμαστε κάθετα εναντίον αυτής της νοοτροπίας. Βλέπουμε την συμπεριφορά της νεολαίας απέναντι στους ηλικιωμένους με πολύ απαξιωτική συμπεριφορά. Γενικά θεωρούν τους ηλικιωμένους ως πολίτες τρίτης κατηγορίας», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home