Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι καινοτομίες στα σχολεία της Κύπρου

Offsite Team
- 17.09.2022

Οι καινοτομίες στα σχολεία της Κύπρου

Ποιες είναι σε εξέλιξη

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, μίλησε για τις καινοτομίες που προωθούνται στα σχολεία στο άμεσο μέλλον αλλά και αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη , ανάμεσα σε άλλα ζητήματα, φιλοξενούμενος στην εκπομπή Offsite On Air, τονίζοντας ότι το σχολείο αλλάζει.

Ο κ. Προδρόμου κατά την παρέμβαση του αναφέρθηκε στην ενίσχυση των σχολείων ΔΡΑΣΕ, στην ανάπτυξη ενός πιο αποτελεσματικού δικτύου για την ένταξη των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία, την εγγραφή παιδιών στην Προδημοτική από μικρότερη ηλικία, το γεγονός ότι θα γίνονται σε μικρότερες ηλικίες τα διαγνωστικά τεστ, αλλά και τις ενέργειες για ψηφιακές τάξεις διδασκαλίας. Μια ακόμη καινοτομία, που όπως σημείωσε θα ολοκληρωθεί σε 30 μήνες, είναι η επικοινωνία μέσω έξυπνων συσκευών μεταξύ εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών και διευθύνσεων.

Ειδικότερα, σημείωσε πως ενισχύονται τα σχολεία ΔΡΑΣΕ, επισημαίνοντας πως εχουμε 108 Δημοτικά Σχολεία, 65 Νηπιαγωγεία και αρκετά Γυμνάσια. Εξήγησε πως αναπτύσσονται κατά προτεραιότητα σε περιοχές που υπάρχουν περισσότερες ανάγκες. «Υπάρχει μεγαλύτερη πυκνότητα παιδιών από ευάλωτες κοινωνικοοικονομικές κοινότητες και με μεγαλύτερη πυκνότητα παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία.  Σε αυτά τα σχολεία παρέχονται επιπρόσθετες ώρες διδασκαλίας, πρόσθετοι εκπαιδευτικοί, ψυχολογική στήριξη όταν χρειάζεται», ανέφερε.

Επιπλέον ο κ. Προδρόμους ανέφερε πως το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε και δόθηκαν ακόμη 60 συμβάσεις για τα σχολεία ΔΡΑΣΕ.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Μια άλλη καινοτομία, για την οποία έκανε λόγο ο κ. Προδρόμου, είναι η ανάπτυξη ενός πιο αποτελεσματικού δικτύου για την ένταξη των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία, καθώς οι αριθμοί μεγαλώνουν. Στην Δημοτική Εκπαίδευση το ποσοστό παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία φτάνει γύρω στο 20% επί του συνόλου και επηρεάζει και την συνολική λειτουργία του Σχολείου. «Θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι τα παιδιά που πάνε σχολείο στην Κύπρο όχι μόνο θα πηγαίνουν αλλά και θα κοινωνικοποιούνται», τόνισε.

Όπως εξήγησε, μέχρι τώρα η κυβέρνηση παρείχε πρόσθετες ώρες διδασκαλίας Ελληνικών, όμως τα αποτελέσματα δείχνουν ότι περισσότερα από τα μισά παιδιά δεν έφταναν στο επίπεδο που χρειάζεται για να παρακολουθήσουν. Θα εφαρμοστούν νέες διαδικασίες και θα παρακολουθούνται από κάθε σχολείο ξεχωριστά ,επεσήμανε ο Υπουργός. «Θα περάσει το μήνυμα ότι η γνώση της Ελληνικής Γλώσσας είναι απαραίτητη και αναγκαία και θα πρέπει να περάσει και στις οικογένειες τους για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα», σημείωσε.

>>>Δείτε ακόμη: Το 2026 οι πρώτοι φοιτητές στις εστίες του Βερεγγάρια

Μια άλλη καινοτομία που προωθείται από φέτος είναι ότ τα παιδιά θα εγγράφονται στην Προδημοτική από μικρότερη ηλικία. Ως γνωστόν στο Σχέδιο «Η Κύπρος του Αύριο», και τα σημαντικά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης – για το Υπουργείο Παιδείας αντιστοιχούν περίπου 100 εκατ. ευρώ- η ηλικία μειώνεται. Όλα τα παιδιά εγγράφονται στην ηλικία των 4 χρόνων και 8 μηνών σήμερα.

Ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε πως σταδιακά αυτό θα αλλάξει και θα μειώνεται μέχρι να μπορούν να εγγράφονται από 4 χρονών και με αυτή τη νέα πρακτική θα ξεκινήσουν και τα διαγνωστικά τεστ γενικού χαρακτήρα από την Προδημοτική και την πρώτη δημοτικού. Πέρσι έγινε πιλοτικά στην πρώτη δημοτικού, υπενθύμισε ο Υπουργός. «Σκοπός αυτής της καινοτομίας είναι να εντοπίζονται νωρίτερα είτε μαθησιακά ή άλλα προβλήματα για να στηρίξουμε έγκαιρα τα παιδιά καθώς οι επιστημονικές συμβουλές λένε ότι για να περιοριστεί ο αλφαβητισμός και άλλα προβλήματα το τεστ πρέπει να γίνεται σε μικρότερη ηλικία και όχι στην γ’ και στ’ τάξη που γινόταν», επεσήμανε.

>>>Δείτε ακόμη: Αρχίζει σήμερα η 61η Γιορτή του Κρασιού - Πρόγραμμα

Παράλληλα, έκανε αναφορά στην προώθηση  δύο μεγάλων καινοτομιών που είναι σε εξέλιξη.

Η μια ανακοινώθηκε πρόσφατα και υπογράφηκαν συμβόλαια που προβλέπου ότι το πρώτο στάδιο της θα ολοκληρωθεί σε 10 μήνες και το τελικό 30 μήνες. Δηλαδή μέσα στην σχολική χρονιά 2024-2025 όλες οι εργασίες και επικοινωνίες του σχολείου θα είναι πλέον ηλεκτρονικές. Θα μπορεί κάποιος (γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές) με μια ηλεκτρονική συσκευή, ένα υπολογιστή ή τηλέφωνο να λαμβάνουν ενημερώσεις για διαγωνίσματα ή επιδόσεις, αλλά και για δραστηριότητες του σχολείου, επαφές με εκπαιδευτικούς.

Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούν να επικοινωνούν και οι Διευθύνσεις των Σχολείων σε πραγματικό χρόνο με εκπαιδευτικούς και μαθητές. «Θα δημιουργηθεί ένα νέο περιβάλλον άμεσης επικοινωνίας και πληροφόρησης απαλλαγμένο από μέρος γραφειοκρατίας και διαδικαστικών», ανέφερε ο Υπουργός. 

Η δεύτερη καινοτομία που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορα το Σχέδιο με το οποίο την ερχόμενη σχολική χρονιά θα έχουν δημιουργηθεί 6600 ψηφιακές τάξεις διδασκαλίας.

Home