Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι πιο κρίσιμες στιγμές της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά το 1974

Του Στέλιου Στυλιανού
- 22.03.2020

Οι πιο κρίσιμες στιγμές της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά το 1974

Thumbnail
Ο «εχθρός» είναι αόρατος και παραμονεύει - Ψάχνει τις λύσεις η Κυβέρνηση 

Την μάχη για αντιμετώπιση του Κορωνοϊού δίνει εδώ και δύο εβδομάδες το Κράτος. Η Κυπριακή Δημοκρατία διανύει μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της με την Κυβέρνηση να κάνει αγώνα δρόμου για να περιορίσει την εξάπλωση της ασθένειας.

9 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν χθές με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον στα 84, με την Κύπρο να μετρά και τον πρώτο νεκρό καθώς 70χρονος με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό απεβίωσε το βράδυ του Σαββάτου.  Η μάχη με τον κορωνοϊό είναι άνιση καθώς ο «εχθρός» αυτή την φορά είναι αόρατος και χωρίς τρωτά σημεία, εκτός από τον περιορισμό του μέσα από δικό μας περιορισμό για να σπάσει η αλυσίδα μετάδοση.

Τις τελευταίες μέρες η χώρα ζει πρωτόγνορες για πολλούς καταστάσεις με την Κυβέρνηση να αναγκάζεται να προχωρήσει σε ολικό κλείσιμο των αεροδρομίων για πρώτη φορά μετά το 1974.

Υπενθυμίζεται ότι το 1974 κατά τη βάρβαρη τουρκική  εισβολή το Αεροδρόμιο Λευκωσίας στις 20 Ιουλίου 1974,βομβαρδίστηκε  από τους Τούρκους εισβολείς που επέβαλαν στην ουσία το κλείσιμο του μοναδικού την τότε εποχή Αεροδρομίου. Με την κατάπαυση του πυρός που υπογράφηκε στις 16 Αυγούστου 1974 το Αεροδρόμιο της Λευκωσίας έγινε μέρος των Ηνωμένων Εθνών για την ελεγχόμενη Ζώνη.

Παράλληλα η Κύπρος περνά δύσκολες στιγμές με τον υπουργό Υγείας να εκδίδει μέχρι στιγμής 8 διατάγματα μέσα από τα οποία ουσιαστικά επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε μερική ή ολική αναστολή εργασιών είτε ακόμα και να τροποποίησουν τις συνθήκες εργασίας τους έτσι ώστε να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Οι επόμενες μέρες κρίνονται ωστόσο καθοριστικές για την λήψη αποφάσεων και για ποιό αυστηρά μέτρα έτσι ώστε οι Κύπριοι πολίτες να συνετιστούν και να βάλουν το λιθαράκι τους για την αντιμετώπιση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. 

Τέλος, είναι καλό να τονιστεί ότι κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τις οικονομικές συνέπειες που θα έχει για τον τόπο αυτή η κρίση καθώς κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε θα μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει αυτήν την κατάσταση αλλά και πόσες οικονομικές θυσίες θα χρειαστεί να γίνoυν για να ξεπεραστεί η κρίση.

Home