Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Προδημοτική από 4 ετών: Απίστευτο αλαλούμ και όλα στον αέρα

Offsite Team
- 30.12.2022

Προδημοτική από 4 ετών: Απίστευτο αλαλούμ και όλα στον αέρα

Ο ΔΗΣΥ λέει ότι αρχικά έκανε σφάλμα-ΠτΔ/Προδρόμου μιλούν για αποκλεισμό ιδιωτικών-Δεν προνοεί κάτι τέτοιο λένε ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ

Του ΣΩΤΗΡΗ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ

Ένα απίστευτο αλαλούμ διαδραματίζεται τις τελευταίες μέρες όσον αφορά τη νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή για επέκταση της υποχρεωτικής φοίτησης παιδιών στην Προδημοτική από την ηλικία των 4 ετών. Πιο κάτω παρουσιάζουμε όλα τα γεγονότα και τα δεδομένα που δημιουργούνται. 

Οι δύο επιλογές του ΠτΔ

Θυμίζουμε αρχικά ότι την Τετάρτη 28/12 η Βουλή απέρριψε την αναπομπή του Προέδρου Αναστασιάδη ο οποίος έχει πλέον δύο επιλογές. 

  • Α/Να στείλει το νόμο στο Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο συνεπάγεται μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή της οποιας νομοθεσίας για επέκταση της προδημοτικής ενώ πιθανόν να χαθούν και τα 12.5 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο Ανάκαμψης τα οποία προορίζονται για αυτό το σκοπό.
  • Β/ Να υπογράψει το νόμο που ψηφίστηκε στις 2 Δεκεμβρίου, αν και όπως ο ίδιος υποστηρίζει είναι αντισυνταγματικός, και να εφαρμοστεί κανονικά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. 

Ο ΠτΔ αναμένεται τις επόμενες μέρες να συζητήσει το θέμα με τον Υπουργό Παιδείας ενώ δεν αποκλείεται να ζητήσει και τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις. Αναλόγως με τα δεδομένα που θα έχει ενώπιον του, θα αποφασίσει εάν θα στείλει τελικό το νόμο στο Ανώτατο ή εάν θα τον υπογράψει. 

Το στόρι

Η αλλαγή του συγκεκριμένου νόμου, γίνεται στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας με στόχο τη σταδιακή επέκταση του ορίου ηλικίας εισδοχής στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση από 4 ετών. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις και η φοίτηση των παιδιών κατά τη διάρκεια των τριών φάσεων θα είναι υποχρεωτική και δωρεάν. 

Το κονδύλι από το Σχέδιο Ανάκαμψης γι’ αυτή την αλλαγή, ανέρχεται στα 12.5 εκατομμύρια ευρώ και το οποίο τώρα κινδυνεύει τα χαθεί.

Πάμε να δούμε αρχικά τι ακριβώς ψήφισε η Βουλή στις 2 Δεκεμβρίου:

Για τα παιδιά που θα έχουν συμπληρώσει την καθορισμένη ηλικία φοίτησης για την υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση θα προβλέπονται τα ακόλουθα:​​​​​​

  1. Τις σχολικές χρονιές 2023-2025 θα φοιτούν σε δημόσια ή κοινοτικά νηπιαγωγεία. Για το 2023-24 θα αφορά τα παιδιά που θα έχουν συμπληρώσει την ηλικία των τεσσάρων ετών και έξι μηνών πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 και για το 2024-25 θα αφορά τα παιδιά που έχουν θα συμπληρώσει την ηλικία των τεσσάρων ετών και τεσσάρων μηνών πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2024. Το Υπουργείο δηλαδή θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να βρει θέσεις στα Δημόσια σχολεία για όλα τα παιδιά. Δεν θα μπορεί το Υπουργείο να επιχορηγά δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων. 

     

  2. Τη σχολική χρονιά 2025-2026 θα φοιτούν σε δημόσια ή κοινοτικά ή ιδιωτικά νηπιαγωγεία, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Θα αφορά πλέον τα παιδιά που θα συμπληρώσουν τα 4 έτη πριν από την 1η Σεπτεμβρίου του 2025. Ουσιαστικά δηλαδή την χρονιά 2025-26, αν δεν υπάρχει επαρκής χώρος στα δημόσια σχολεία για όλα τα παιδιά, το Υπ. Παιδείας θα μπορεί να επιχορηγήσει την φοίτηση παιδιών σε ιδιωτικά σχολεία. 

     

  3. Από τη σχολική χρονιά 2026-2027 θα φοιτούν σε δημόσιο νηπιαγωγείο της εκπαιδευτικής τους περιφέρειας και ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας θα ενημερώνει την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού ανά εξάμηνο για την πρόοδο υλοποίησης της εν λόγω ρύθμισης. Θα αφορά τα παιδιά που θα συμπληρώσουν τα 4 έτη πριν από την 1η Σεπτεμβρίου του 2026. Το Υπουργείο Παιδείας δηλαδή θα είναι υποχρεωμένο μέχρι τότε να κάνει τις ανάλογες υποδομές για να μπορεί να δέχεται όλα τα παιδιά στα δημόσια σχολεία. 

Γιατί ανέπεμψε το νόμο ο ΠτΔ

Σύμφωνα με την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς την ΠτΔ, ανέπεμψε το νόμο διότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου προστέθηκε τροπολογία (4γ), η οποία «φαίνεται να αποκλείει το δικαίωμα του πολίτη να εγγράψει το παιδί του σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο, εάν επιθυμεί και έρχεται σε σύγκρουση με το άρθρο 2(1) της σχετικής νομοθεσίας». Σημειώνεται ακόμη ότι η ψήφιση του εδαφίου 4(γ) δημιουργεί ανυπέρβλητες δυσκολίες στην εφαρμογή του έργου για επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προβλέπεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Κύπρος το Αύριο». Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τι αναφέρει ο ΠτΔ

Το απίστευτο αλαλούμ και οι θέσεις Κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

Το μεγάλο μπέρδεμα προκύπτει όσον αφορά την περιβόητη πρόνοια ή καλύτερα την ερμηνεία της περιβόητης πρόνοιας για τα ιδιωτικά σχολεία. Ο ΠτΔ όπως προαναφέραμε μιλά για αντισυνταγματική πρόνοια. Το ίδιο αναφέρει και ο Υπουργός Παιδείας. 

Επιπλέον αντισυνταγματικό όπως αναφέρει ο ΠτΔ είναι και το γεγονός ότι θα προκύψουν αυξημένες δαπάνες στον προϋπολογισμό για να εφαρμοστεί η νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή. Ο Υπουργός Παιδείας μιλώντας στην OffsiteNews τονίζει ότι πρακτικά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο δεν μπορεί να εφαρμοστεί η νομοθεσία που ψηφίστηκε γι’ αυτό και αν ο ΠτΔ δεν στείλει το νόμο στο Ανώτατο, θα προκύψει και πρόβλημα με τις εγγραφές για τη νέα χρονιά που συνήθως γίνονται τον Ιανουάριο. 

Η κυβέρνηση λοιπόν, λέει ουσιαστικά ότι είναι αντισυνταγματικό. Από την άλλη τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λένε ότι είναι λανθασμένη αυτή η ερμηνεία ενώ υποστηρίζουν ότι το λεκτικό που χρησιμοποιήθηκε είναι αυτό που υπήρχε στην αρχική νομοθεσία που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας. 

Το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ που κατέθεσαν τις σχετικές τροπολογίες, υποστηρίζουν ότι κακώς η ΠτΔ και ο Υπουργός Παιδείας ερμηνεύουν την πρόνοια αυτή ότι απαγορεύει στους γονείς να επιλέξουν τα παιδιά τους να φοιτήσουν σε ιδιωτικά σχολεία. Υποστηρίζουν ότι το λεκτικό στις επίμαχες πρόνοιες που επικαλείται το Υπουργείο και ο ΠτΔ, είναι ακριβώς το ίδιο λεκτικό που χρησιμοποίησε το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας στην αρχική πρόταση που κατέθεσε. Η πρόταση εκείνη είχε εγκριθεί και από τη Νομική Υπηρεσία ενώ τα κόμματα υποστηρίζουν ότι η πρόταση που ψηφίστηκε τελικά, συνένεσε και το Υπουργείο Παιδείας, κάτι που διαψεύδει ο Προδρόμου. Θυμίζουμε όμως ότι ο ΔΗΣΥ ψήφισε αρχικά την πρόταση. Ο Χάρης Γεωργιάδης υποστήριξε στην Ολομέλεια ότι επρόκειτο για σφάλμα του ΔΗΣΥ γι’ αυτό και άλλαξε στάση. 

Υπουργός Παιδείας και Προεδρικό επιμένουν ότι η νομοθεσία που ψηφίστηκε, λέει ότι τα 2 πρώτα χρόνια εφαρμογής του σχεδίου, 2023-2025 και ακολούθως μετά το 2026, απαγορεύει στα παιδιά να φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία. 

Ο ΔΗΣΥ λοιπόν, που αρχικά ψήφισε το νομοσχέδιο, παραδέχεται σφάλμα και επιχείρησε χθες να ψηφίσει το νομοσχέδιο με κάποιες αλλαγές, κάτι που όμως δεν επιτεύχθηκε. Μαζί με το ΔΗΣΥ ψήφισαν χθες ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ όμως δεν ήταν αρκετές οι ψήφοι για να περάσει η νομοθεσία με τις αλλαγές που έγιναν που όπως πληροφορούμαστε ήταν στη φιλοσοφία της αρχικής πρότασης Προδρόμου. Σημειώνεται πάντως ότι χθες στην Ολομέλεια ήταν παρόντες μόνο 10 από τους 17 Βουλευτές του ΔΗΣΥ. Η αναπομπή απορρίφθηκε με ψήφους 21-15. Αν δηλαδή ήταν παρόντες όλοι οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ ενδεχομένως τα δεδομένα τώρα να ήταν διαφορετικά. 

Κάναμε λάθος λένε στο ΔΗΣΥ

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας, μιλώντας στην OffsiteNews ανέφερε ότι η νομοθεσία αποκλείει το δικαίωμα των παιδιών να φοιτήσουν στην ιδιωτική εκπαίδευση. ''Όπως αναφέρεται και στην αναπομπή του ΠτΔ, είναι αντισυνταγματική αυτή η πρόνοια. Στα πλαίσια της συναίνεσης, αρχικά ψηφίσαμε ως ΔΗΣΥ το νομοσχέδιο. Όπως φάνηκε όμως εκ των υστέρων, ήταν λάθος μας αφού προκύπτει νομικό ζήτημα αφού αποκλείαμε το δικαίωμα για φοίτηση στην ιδιωτική εκπαίδευση. Την Τετάρτη ετοιμάσαμε νέο κείμενο στην Επιτροπή Παιδείας. Αρχικά συμφωνήθηκε από όλους στην Επιτροπή αλλά τελικά στην Ολομέλεια ψήφισε μόνο ο ΔΗΣΥ, η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ. Δεν ψήφισε την αλλαγή το ΔΗΚΟ τελικά και απορρίφθηκε η αναπομπή. Πλέον εναπόκειται στον ΠτΔ τι θα αποφασίσει’’.

Σαββίδης - ΔΗΚΟ: Γιατί αποδέχτηκαν όλοι αρχικά την πρόταση;

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης καλεί τον ΠτΔ να αναλάβει τις ευθύνες του και διερωτάται γιατί το ΔΗΣΥ αρχικά ψήφισε την πρόταση: ‘’Εμείς λέμε ότι από την στιγμή που το κείμενο είχε συμφωνηθεί και με τον Υπουργό Παιδείας και με το ΔΗΣΥ, θεωρώ ότι πρέπει να το αποδεχτούν και να προχωρήσει. Η ευθύνη είναι πάνω τους. Γι’ αυτό δεν ψηφίσαμε χθες τις αλλαγές και την αναπομπή. Ήταν ουσιαστικά η αρχική πρόταση του Υπουργείου Παιδείας. Επιμένουμε στο κείμενο που δέχτηκαν όλοι εξ αρχής και ψηφίστηκε στη Βουλή. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει αναπομπή’’.

Ο κ. Σαββίδης συνεχίζοντας ανέφερε: ‘’Υποστηρίζει ο ΠτΔ ότι θα υπάρχουν επιπλέον δαπάνες και αυξάνεται ο προϋπολογισμός του κράτους. Γιατί δεν έγινε το ίδιο και για το νομοσχέδιο για την σεξουαλικη διαπαιδαγωγηση αφού έλεγε η Νομική Υπηρεσία ότι είναι αντισυνταγματικός; Η ευθύνη είναι του ΠτΔ να αποδεκτεί το νόμο όπως ψηφίστηκε’’

Για το θέμα των ιδιωτικών

‘’Δεν αποκλείσαμε τα ιδιωτικά σχολεία. Υπάρχει παραπληροφόρηση γι’ αυτό το θέμα. Το 2023-24 επειδή δεν θα υπάρχει μεγάλος όγκος μαθητών μπορούν να απορροφηθούν όλοι οι μαθητές από δημόσια και τα κοινοτικά. Το 2024 -25 το ίδιο. Αρα θα έχει 2 χρόνια να κατασκευάσει σχολικές αίθουσες. Το 2025-26 θα μπορούν να επιλέξουν και τα ιδιωτικά και να χρηματοδοτηθούν. Είναι ανακρίβεια ότι δεν θα επιτρέπεται να στέλνουν οι γονείς τα παιδιά τους στα ιδιωτικά. Θα μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά και στα Δεν θα μπορούν να πάρουν την επιχορήγηση από το Υπουργείο Παιδείας. Δεν θα αλλάζουμε εμείς αυτά που συμφωνήσαμε όλοι μαζί αρχικά’’. 

Αποστόλου: Χρησιμοποιήσαμε το λεκτικό του νομοσχεδίου του Υπ. Παιδείας

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου, μιλώντας στην OffsiteNews, ανέφερε ότι ‘’Εμείς θέλαμε μέσα από την συμβιστική πρόταση που τελικά ψηφίστηκε αρχικά, την οποια και το Υπουργείο Παιδείας και ο ΔΗΣΥ δεχτηκε και πέρασε από την Ολομέλεια, να βρεθεί μια μέση λύση ούτως ώστε να πάρουμε τα χρήματα από την ΕΕ και να εφαρμοστεί η επέκταση της Προδημοτικής και να στηρίξουμε τις οικογένειες που έχουν ανάγκη αυτή την αλλαγή. Παράλληλα όμως θέλαμε να δεσμεύσουμε και το Υπουργείο Παιδείας ότι θα προχωρήσει και στην κατασκευή των απαιτούμενων υποδομών (νηπιαγωγείων), ούτως ώστε με την ολοκλήρωση του σχεδίου το 2026, τα παιδιά που θέλουν να φοιτούν στα δημόσια νηπιαγωγεία να έχουν εξασφαλισμένη θέση και να μπορούν να απορροφηθούν από το δημόσιο σχολείο. Αυτή ήταν η συμβιβαστική πρόταση. Να υπάρχουν σχολεία που να ανταποκριθούν στη ζήτηση που θα υπάρχει. 

''Ήμασταν όλοι στην Επιτροπή Παιδείας όταν εγκρίθηκε το νομοσχέδιο. Γιατί ο ΔΗΣΥ δέχτηκε την πρόταση και την ψήφισε αρχικά; Γιατί οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ συνένεσαν και ψήφισαν αυτή την πρόταση; Θα ψήφιζαν εάν δεν είχαν την συγκατάθεση της κυβέρνησης;’’,

Όσον αφορά το επίμαχο λεκτικό για το εάν απαγορεύεται ή όχι σε γονείς να πάρουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι εμείς στις τροπολογίες που καταθέσαμε με το ΔΗΚΟ πήραμε το λεκτικό που χρησιμοποίησε ακριβώς το Υπ. Παιδείας στο αρχικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή. ΄΄Αναφέραμε ότι έχει υποχρέωση το Υπουργείο Παιδείας να διασφαλίσει ότι υπάρχουν θέσεις έτσι ώστε εάν ένα παιδί θέλει να φοιτήσει στο νηπιαγωγείο της εκπαιδευτικής του περιφέρειας, να μπορεί να φοιτά. Ο ΠτΔ ερμήνευσε αυτή την πρόνοια, ότι απαγορεύει σε κάποιο γονέα να πάρει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο. Εμείς θεωρούμε ότι είναι λανθασμένη αυτή η ερμηνεία. Αλλά ακόμα και θεωρήσουμε ότι έτσι ερμηνεύεται, γιατί το αποδέχτηκαν αρχικά; Γιατί δεν μας επισημάνθηκε από την αρχή πριν ψηφιστεί η νομοθεσία ότι η ερμηνεία αυτή είναι αντισυνταγματική; Γιατί την αποδέχτηκαν αρχικά Υπουργείο και ΔΗΣΥ; Είναι λανθασμένη η ερμηνεία αυτή. Τονίζω ξανά ότι το λεκτικό που χρησιμοποιήθηκε είναι ακριβώς το ίδιο που υπάρχει στην αρχικό νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας. Ο ορισμός εκπαιδευτική περιφέρεια ήταν στο αρχικό νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας. Αν αυτό, ερμηνεύεται ότι οι γονείς δεν θα μπορούν να παίρνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία εκτός περιφέρειας, ήταν λάθος του Υπουργείου που το συμπεριέλαβε στο αρχικό νομοσχέδιο. Είναι ο ίδιος ορισμός. Είναι ευθύνη του Υπουργείου να έχει δημόσια σχολεία. Εάν οι γονείς επιθυμούν να παρουν τα παιδιά τους στο ιδιωτικό τότε είναι δικαίωμα τους’’. 

Γιατί ψήφισε τις αλλαγές την Τετάρτη η ΕΔΕΚ

Όσον αφορά την προσπάθεια που έγινε την Τετάρτη να βρεθεί λύση και να περάσει το νομοσχέδιο από την Ολομέλεια, ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι ‘’η ΕΔΕΚ ψήφισε υπέρ  της αναπομπής αφού έγιναν κάποιες λεκτικές αλλαγές μετά από συνεννόηση και με τον Υπουργό Παιδείας. Δεν μας ικανοποιούσαν απόλυτα αλλά αντί να χαθεί αυτή η ευκαιρία, αφού ο ΠτΔ αναμένεται να στείλει το νόμο στο Ανώτατο, προτιμήσει να ψηφίσουμε για να περάσει η νομοθεσία και να μην χάσουν τα οφέλη χιλιάδες οικογένειες. Θα έμπαιναν τα θεμέλια για να ξεκινήσει η εφαρμογή και θα μπορούσαν να γίνουν οι ανάλογες διορθώσεις στη συνέχεια. Τώρα κινδυνεύουμε να χαθούν τα λεφτά και οικογένειες να χάσουν τη δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους στην προδημοτική’’.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης μιλώντας στην Ολομέλεια την Τετάρτη, είπε πως το νομοσχέδιο ήταν αποδεκτό από το Υπουργείο Παιδείας και περιλάμβανε και τροπολογίες που ψήφισε και ο ΔΗΣΥ, προσθέτοντας ότι με την αναπομπή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά να αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές δικλείδες που περιλήφθηκαν στο νομοσχέδιο, ενώ αμφισβήτησε το κατά πόσον κινδυνεύει η εκταμίευση των €12 εκατομμυρίων. «Αν γίνει αποδεκτή η αναπομπή, αντί (τα €12 εκατ.) να παν για την στήριξη του δημόσιου σχολείου πάλι θα μοιραστούν σε λίγους και συγκεκριμένους», είπε.

Απαντά σε όλα ο Προδρόμου: ‘’Αποκλείει τα ιδιωτικά σχολεία ο νόμος’’

Ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας στην OffsiteNews απάντησε σε όλα τα πιο πάνω και μας ανέφερε τα δεδομένα που δημιουργούνται: ‘’Όταν λέει ο νόμος που ψηφίστηκε ότι τα παιδιά φοιτούν στο δημόσιο σχολείο της εκπαιδευτικής τους περιφέρειας, πώς μπορεί κάποιος να πάρει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο; Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και αποκλείει τα ιδιωτικά. Υπάρχει γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία. Υπάρχει η σχετική ανάλυση στην αναπομπή του ΠτΔ.’’ 

‘’Δεν συγκατεύσα με την νομοθεσία που ψηφίστηκε. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί πρακτικά’’

‘’Δεν ισχύει ότι χρησιμοποιήθηκε το λεκτικό της νομοθεσίας που κατέθεσε το Υπουργείο. Γιατί δεν άλλαξαν την Τετάρτη τη νομοθεσία αφού μπορούσαν; Δεν ισχύει ότι συγκατενεύσα ως Υπουργός Παιδείας στη νομοθεσία που ψηφίστηκε στη Βουλή. Είχαμε τοποθετηθεί θετικά μόνο στην πρόνοια που ανέφερε ότι θα ενημερώνει το Υπουργείο κάθε εξάμηνο για την πορεία εφαρμογής του σχεδίου. Αντιθέτως, εξηγούσα στους Βουλευτές, ότι ανεξαρτήτως συνταγματικότητας, δεν μπορούν να γίνουν, δεν μπορούν να εφαρμοστούν’’.

‘’Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για υποδομές τα 12 εκατομμύρια’’

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι τα 12 εκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ούτε για μισθούς, ούτε για κατασκευή σχολείων. ‘’Το σχέδιο εγκρίθηκε για σκοπούς χρηματοδότησης των γονέων για φοίτηση των παιδιών τους τα 3 χρόνια εφαρμογής του σχεδίου. 

‘’Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα απαγορεύεται τα παιδιά να πηγαίνουν σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία’’

‘’Οι Βουλευτές δεν έλαβαν καθόλου υπόψη πρακτικά ζητήματα εφαρμογής της νομοθεσίας. Έχουμε πρόβλημα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η νομοθεσία λέει από τον Σεπτέμβριο του 2023, φοίτηση σε δημόσια και κοινοτικά σχολεία. Από τον Σεπτέμβριο του 2023, απαγορεύεται τα παιδιά να πηγαίνουν σε ιδιωτικά σχολεία’’

Ο Υπουργός Παιδείας, διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το Υπουργείο, αφορούσε τα πρόσθετα παιδιά. Τα παιδιά δηλαδή που δεν θα δικαιούνταν να φοιτήσουν στα σχολεία, αν δεν υπήρχε η νέα νομοθεσία. 

Πρόβλημα με τις εγγραφές της νέας χρονιάς

Ο κ. Προδρόμου τονίζει ότι ‘’Η διατύπωση που υπάρχει στη νομοθεσία, απαγορεύει σε όλα τα παιδιά που θα φοιτούν στην προδημοτική να πάνε σε ιδιωτικά. Προκύπτει λοιπόν και πρόβλημα με τις εγγραφές για τη νέα χρονιά που θα γίνονταν μέσα στον Ιανουάριο. Έτσι είπαμε να μην προχωρήσουν οι εγγραφες μέχρι να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει. Αν ο ΠτΔ στείλει το νόμο στο Ανώτατο θα προχωρήσουμε κανονικά με τις εγγραφές. Θα μπορούν όμως να εγγραφούν μόνο παιδιά με την υφιστάμενη νομοθεσία. Δηλαδή 4 ετών και 8 μηνών. Αν ο ΠτΔ υπογράψει το νόμο δεν θα μπορούμε να κάνουμε εγγραφές αφού θα υπάρχουν σοβαρά πρακτικά θέματα και αυτό θα το επισημάνω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η δική μου εισήγηση θα είναι να στείλει το νόμο στο Ανώτατο. Εμείς πρέπει να ενημερώσουμε το συντομότερο την ΕΕ ότι κάναμε επέκταση της Προδημοτικής από τα 4 έτη. Εμείς ουσιαστικά δεν κάναμε άρα θα χαθούν και τα χρήματα’’.

‘’Συμφωνήθηκαν αλλαγές αλλά δεν τις ψήφισε το ΔΗΚΟ’’

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι την Τετάρτη συζητήθηκαν κάποιες αλλαγές και βρέθηκε μια λύση με λεκτικές αλλαγές στο κείμενο. Τελικά όμως το ΔΗΚΟ δεν ψήφισε στην Ολομέλεια. ‘’Ο νόμος αν πάει στο Ανώτατο θα κριθεί σίγουρα ως αντισυνταγματικός και η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάσει άλλο νομοσχέδιο και να αρχίσει ουσιαστικά η προσπάθεια από την αρχή’’. 

Αποφασίζει ο ΠτΔ

Πλέον όλοι περιμένουν την απόφαση του ΠτΔ. Αν στείλει το νόμο στο Ανώτατο τότε η νομοθεσία θα παγώσει μέχρι την απόφαση. Ως συνήθως χρειάζεται αρκετός καιρός για να εξεταστούν αυτά τα θέματα, ως εκ τούτου, οι οποιεσδήποτε εξελίξεις για την επέκταση της Προδημοτικής από 4 ετώ, θα καθυστερήσουν αρκετά. 

Home