Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Προωθούν πρόταση για γνωμάτευση από 2ο γιατρό πριν την καισαρική

Offsite Team
- 26.05.2022

Προωθούν πρόταση για γνωμάτευση από 2ο γιατρό πριν την καισαρική

Οι ενδεχόμενες επιπλοκές από μια καισαρική - Τα θετικά του φυσικού τοκετού για το νεογνό & τη μαμά - Η έλλειψη μαιών

Την εκπομπή “Offsite on Air” χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Είναι ανάγκη να τεθούν εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες τόσο από τον κρατικό τόσο από τον ιδιωτικό τομέα και να υπάρχει ίσως γνωμάτευση και από δεύτερο γιατρό για να αποφασιστεί καισαρική γέννα, σημείωσε η Πρόεδρος Επιτροπής Μαιών του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών, Στέλλα Λεοντίου στην Offiste On Air, αναφερόμενη σε μέτρα  και ενέργειες κατά της αύξησης του ποσοστού των καισαρικών στην Κύπρο.

H καισαρική τομή να μη αμφιβάλλουμε είναι σωτήρια εκεί που χρειάζεται, σημείωσε η κα Λεοντίου αλλά πρέπει οι γυναίκες να πληροφορηθούν για τις επιπλοκές που μπορεί να υπάρξουν, λαμβάνοντας υπόψιν τα πλεονεκτήματα της φυσικής γέννας.

Αυξημένα τα ποσοστά καισαρικών τομών στην Κύπρο

Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε ότι ανήλθαν στον 52.4% το 2019 οι καισαρικές τομές στην Κύπρο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που είναι δημοσιευμένα από την Στατιστική Υπηρεσία. Η χρονιά ρεκόρ καισαρικών γεννήσεων για την Κύπρο ήταν το 2009 και το 2015 με ποσοστό 56.9%.

Το 2014 έγινε μια μεγάλη εκστρατεία όσον αφορά την προώθηση του φυσιολογικού τοκετού κα ίσως να είχε κάποια θετικά αποτελέσματα αφού παρατηρείται μικρή μείωση ποσοστιαίων μονάδων στο 52,4% σήμερα.

Παρά το γεγονός όμως ότι έχει μειωθεί το ποσοστό των καισαρικών τομών, παραμένει υψηλό καθώς  το αποδεκτό όριο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι μέχρι 10% με 15%, σημείωσε η κα. Λεοντίου.

Οι λόγοι που μια γυναίκα επιλέγει την καισαρική για να γεννήσει 

Αναφερόμενη στους λόγους που έχουμε αυξημένες καισαρικές, η κα. Λεοντίου σημείωσε πως ένας από αυτούς είναι η αναστολή του νόμου των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων από το 2001 για την παρακολούθηση της εγκύου στις ιδιωτικές κλινικές που δεν ήταν σωστά στελεχωμένες. Όμως το 2019 επανήλθε ο νόμος και οι ιδιωτικές κλινικές έχουν το μέγιστο ποσοστό μαιών που χρειάζεται, εντούτοις όμως δεν είναι αρκετές, σημείωσε. «Πρέπει να είναι αρκετές για να μειώσουμε τις καισαρικές και να υιοθετηθεί το μαιευτικό μοντέλο φροντίδας το οποίο προωθεί τον τοκετό, την εγκυμοσύνη, την λοχεία και τον θηλασμό ,ως φυσιολογικά και υγιή συμβάντα, με την μαία να είναι εκεί για να υποστηρίζει», σημείωσε.

Η έλλειψη πληροφόρησης προς τις γυναίκες σε συνδυασμό με τον φόβο προς το άγνωστο, ειδικά όταν πρόκειται για την πρώτη γέννα, επίσης οδηγεί στην αποθάρρυνση τους για φυσικό τοκετό, σημείωσε. «Πρέπει να εξαλείψουμε και να εξομαλύνουμε αυτό τον φόβο για να μπορεί η γυναίκα να νιώθει έτοιμη να γεννήσει».

Επίσης, σημείωσε ότι ο τρόπος σκέψης της γυναίκας, η κουλτούρα, η θέση της αρχικά ήταν διαφορετική, με τον ρόλο της να περιορίζεται στο σπίτι και την ανατροφή των παιδιών της. Αργότερα προστέθηκε και η καριέρα στην εξίσωση.

Πρέπει να γίνει μια προσπάθεια ενδυνάμωσης της γυναίκας, σημείωσε η κα. Λεοντίου, θυμίζοντας της ότι έχει τα εφόδια, το σώμα και μπορεί να αποκτήσει την γνώση που χρειάζεται για ένα ανώδυνο τοκετό σε σχέση πάντα με τον σύντροφο της.

Η κα. Λεοντίου έκανε αναφορά και σε επαγγελματίες υγείας που ίσως  καθοδηγούν τις γυναίκες λόγω του ιατρικού πατερναλισμού. Τόνισε, ότι είναι ανορθόδοξο να συμβαίνει στην εποχή μας καθώς η πρόσβαση σε πληροφορίες πλέον είναι πολύ εύκολη με το «πάτημα ενός κουμπιού», ώστε να δούμε τι είναι σωστό και τι όχι για να φιλτράρουμε αυτά που διαβάζουμε και ακούμε. Πρέπει, υπογράμμισε, να δίνετε σωστή πληροφόρηση από τον γιατρό πότε επιλέγεται η καισαρική και τα μειονεκτήματα έναντι του φυσιολογικού τοκετού και να δίνεται ενυπόγραφη συγκατάθεση σε καταγεγραμμένες επιπλοκές οι οποίες μπορεί να προκύψουν από την καισαρική τομή.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι το 2017 δημιουργήθηκε σε επίπεδο Υπουργείου Υγείας μια ad hoc επιτροπή και θα έπρεπε να μπει σε εφαρμογή ούτως ώστε να μπορούν να τεθούν εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες τόσο από τον κρατικό τόσο από τον ιδιωτικό τομέα και να υπάρχει ίσως γνωμάτευση και από δεύτερο γιατρό για να αποφασιστεί καισαρική γέννα

«Κάπου στο τέλος ενοχοποιούσαμε τις γυναίκες ότι ήταν επιλογή τους, αλλά δεν είχε πληροφορηθεί σωστά για τις επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από την καισαρική γέννα», σημείωσε.

Οι κίνδυνοι που ενέχονται στην καισαρική γέννα

«Η καισαρική τομή να μη αμφιβάλλουμε είναι σωτήρια εκεί που χρειάζεται, αλλά για να φτάσουμε το 10-15% που εισηγείται ο ΠΟΥ σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη ερευνητική τεκμηρίωση», ανέφερε.

Η καισαρική τομή, σημείωσε δεν παύει να είναι μια χειρουργική επέμβαση που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν μετεγχειρητικές επιπλοκές, όπως αιμορραγίες, μόλυνση, θρομβωτικές καταστάσεις κ.α. «Από την στιγμή που δεν υφίσταται ο λόγος, δεν πρέπει να βάζουμε την γυναίκα σε πρόσθετο κίνδυνο».

Επίσης, ένα ακόμη μειονέκτημα είναι ότι έχοντας ένα παιδί να φροντίσει, έχει και μια τομή που πρέπει να φέρει εις πέρας.

Ακόμη, ίσως να υπάρχει διαστρέβλωση στο τι περιλαμβάνει ο φυσικός τοκετός, ότι πχ. αλλάζει το είδωλο της γυναίκας, που ούτως η αλλιώς θα αλλάξει κατά την πάροδο των χρόνων ακόμη και αν δεν γεννήσει, λόγω των ορμονών.

Έρευνες, έχουν δείξει ότι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί από καισαρική τομή είναι πιο ευάλωτοι σε διαβήτη κύησης, αυξημένες αλλεργίες, κυλιοκάκη, μεγαλύτερη έξαρση στο άσθμα και τελευταία φάνηκε και αυξημένα ποσοστά σε αυτισμό, σημείωσε.

Γιατί να επιλέξω τον φυσικό τοκετό

Την ίδια ώρα ο φυσικός τοκετός περιλαμβάνει πολλά οφέλη. Η γυναίκα βγαίνει ενδυναμωμένη μετά τον φυσικό τοκετό, ότι το έχει φέρει εις πέρας μαζί με τον σύντροφο της, αλλά και για το έμβρυο – τον μελλοντικό άνθρωπο. «Οι ψυχολόγοι δέχονται ότι είναι το δυσκολότερο ταξίδι που έχει να διανύσει μέσα στην ζωή του ο άνθρωπος από το πυελογεννητικό κανάλι, αλλά όταν ενημερώσουμε την γυναίκα με όλη την σωστή εμπειρία που πρέπει να έχει εκείνη την στιγμή και τα αισθήματα που μεταφέρονται στο έμβρυο του δίνουμε θετικά εφόδια για την ζωή του», ανέφερε.

Επίσης, το ανοσοποιητικό του νεογέννητου από φυσική γέννα είναι πιο δυνατό καθώς καταπίνει όλα τα μικρόβια που βοηθούν το γαστρεντερολογικό του σε σύγκριση με έμβρυο από καισαρική που είναι πιο ευάλωτο καθώς το περιβάλλον στο χειρουργείο δεν του δίνει όλα αυτά τα εφόδια.

Έλλειψη μαιών – Οι λόγοι

Η κα. Λεοντίου  σημείωσε ότι δεν υπάρχουν αρκετές μαίες.  Όπως εξήγησε, μια νοσηλεύτρια για να τελειώσει τη μαιευτική βάσει οδηγιών της κυπριακής νομοθεσίας (νόμος περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Κύπρου), που έχει εκσυγχρονιστεί με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, πρέπει να διενεργήσει 40 τοκετούς και δεν υπάρχουν αρκετοί φυσικοί τοκετοί, ώστε να μπορούν οι φοιτήτριές να ολοκληρώσουν το χρονοβόρο πρόγραμμα της μαιευτικής που ακολουθούν.

Ακόμη, ένα άλλο αίτιο είναι ότι τώρα οι τοκετοί έχουν στραφεί προς το ιδιωτικό τομέα μετά την δημιουργία του ΓΕΣΥ και αυτό έχει αποδυναμώσει την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτό για τις φοιτήτριες να τελειώσουν το πρόγραμμα μαιευτικής.

«Πρέπει να δοθούν κίνητρα στις φοιτήτριες και προτεραιότητα στους τοκετούς για να κερδίσουμε μαιευτικό προσωπικό που είναι δικαίωμα της ίδια αλλά και της μαίας για τον ρόλο που έχει να διαδραματίσει», σημείωσε.

Η κα. Λεοντίου επεσήμανε ένα ακόμη πρόβλημα που παρατηρείται από τον Ιούλιο του 2020, ότι μια γυναίκα για να μπορέσει να επισκεφτεί μια μαία, ενώ δικαιούται 6 προγεννητικές επισκέψεις, εντούτοις χρειάζεται παραπομπή ειδικού γιατρού / γυναικολόγου, πράγμα ανεπίτρεπτο ως προς τα δικαιώματα της γυναίκας αλλά και των μαιών ως επαγγελματίες.

Επίσης με αυτό τον τρόπο, οι μαίες δεν μπορούν να απαιτήσουν την αμοιβή τους μέσω του ΓεΣΥ και θα έπρεπε να διορθωθεί άμεσα.

Παρακολουθήστε την παρέμβαση της κας. Λεοντίου στην εκπομπή Offsite On Air:

Home