Πρωτοσέλιδα σήμερα (12/1): Τύπος & Online

Πρωτοσέλιδα σήμερα (12/1): Τύπος & Online

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 12/01/2022

Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για εργοδότηση ανέργων, η υπόθεση διεθνούς εντάλματος κατά δύο Κινέζων υπηκόων στην Κύπρο, οι δαπάνες της Κύπρου για αιτητές ασύλου, τα προβλήματα με τα δικαιώματα εργαζομένων από το ΤΚΑ, ο χθεσινός σεισμός και η προειδοποίηση της ΕΚΤ για τις τιμές των ακινήτων, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Τετάρτης.

BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:

OFFSITE: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι:

«Παζάρι εργασίας με περίπτερο στην Έκθεση» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα η «Αλήθεια» και γράφει ότι τρόπους για ικανοποίηση των αναγκών της αγοράς εργασίας με την εργοδότηση 13.000 ανέργων αναζητεί το υπ. Εργασίας, ώστε να μην υποχρεωθεί σε έκδοση αδειών απασχόλησης ατόμων από τρίτες χώρες, όπως ζητούν οι εργοδότες. Αλλού γράφει ότι η Ολομέλεια θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει τα νομοθετήματα για μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και ότι αν δεν εγκριθούν υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε πολλά εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι εγκρίθηκε από το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, ως αναμενόταν, η υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.  

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Η Κύπρος στις μυλόπετρες μεταξύ Πεκίνου - Ουάσινγκτον» γράφει ότι στη μέση σοβαρής, αλλά και περίπλοκης υπόθεσης με πολιτικές προεκτάσεις έχουν βρεθεί οι αρχές της Κύπρου και αναφέρεται σε δύο Κινέζους υπηκόους, μάνα και γιο, που εξασφάλισαν μόνιμη διαμονή στην Κύπρο και συνελήφθησαν στις 08/12 στη βάση διεθνούς εντάλματος από την Κίνα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εισαγωγή του μέτρου "test to stay" αναμένεται να αποφασίσει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, την ώρα που παγώνουν προσωρινά οι όποιες σκέψεις για μείωση της περιόδου καραντίνας των περιστατικών κορωνοϊού. Αλλού ο «Π» γράφει ότι οδηγούνται την Πέμπτη προς ψήφιση τα νομοσχέδια και οι κανονισμοί για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας.  

«€39 εκατ. για αιτητές ασύλου» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της εφημερίδας ο «Φιλελεύθερος» που γράφει ότι εκτοξεύτηκαν τα ποσά που δαπάνησε πέρσι η Κύπρος για τους αιτητές ασύλου, ενώ παράλληλα αυξήθηκε και η ευρωπαϊκή βοήθεια, λόγω της έκτακτης κατάστασης στην οποία βρέθηκε η χώρα. Αλλού ο «Φ» για γεννητούρια στις θαλασσινές σπηλιές στην Αγία Νάπα με τον αριθμό του σπάνιου είδους μεσογειακής φώκιας που φιλοξενεί η Κύπρος να ανεβαίνει στις 21. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οκτώ μήνες μετά από την τραγωδία στις τάξεις της Εθνικής και τον αδόκητο θάνατο του 32χρονου λοχαγού, Ξάνθου Κυριάκου, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης στρατιωτικής άσκησης στην Τροοδίτισσα, οι Αρχές αναμένεται να έχουν στα χέρια τους την έκθεση του εμπειρογνώμονα που εξέτασε το μοιραίο σχοινί και τεκμηριωμένη επιστημονική θέση για την κατάστασή του. 

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αν πάρει σύνταξη πληρώνει πέναλτι εάν δεν πάρει... και πάλι "πέναλτι"» γράφει ότι εργαζόμενοι 63 χρόνων και άνω δεν δικαιούνται επίδομα ασθενείας και ανεργίας και αν συνταξιοδοτηθούν πληρώνουν πέναλτι 12% καθώς και ότι άρση της αδικίας ζητά το ΑΚΕΛ. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι το "test to stay", αφορά τις επαφές κρουσμάτων, στην προκειμένη περίπτωση τους μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι αντί καραντίνας θα διενεργούν καθημερινά τεστ, για τρεις μέρες από την ημέρα εμφάνισης του κρούσματος και θα πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο. Αλλού γράφει ότι επαλήθευση της ανησυχίας και των φόβων που κατά καιρούς έχουν εκφράσει οι τοπικές Αρχές που βρίσκονται κοντά στις εγκαταστάσεις Βασιλικού αποτελεί η χθεσινή πολύ σοβαρή πυρκαγιά που ξέσπασε σε χώρο του τσιμετνοποιείου.  

«Ο "εφιαλτικός" σεισμός είχε επίκεντρο την Πάφο» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της αγγλόγλωσσης "Cyprus Mail" η οποία γράφει ότι οι κάτοικοι της Πάφου έκαναν λόγο για «εφιαλτικό σεισμό» την Τρίτη αφότου ένας από τους πιο ισχυρούς σεισμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Κύπρο ταρακούνησε το νησί τα ξημερώματα. Αλλού η "CM" γράφει ότι ο βετεράνος πολιτικός Ιωάννης Κασουλίδης επέστρεψε χθες στην ενεργό δράση μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια αφότου αποφάσισε να αποχωρήσει, αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Εξωτερικών από τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο οποίος παραιτήθηκε την Παρασκευή εν μέσω αντιπαράθεσης με το ΔΗΣΥ για τις υποψηφιότητες των Προεδρικών.  Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για τον αγωγό EastMed.

Η εβδομαδιαία οικονομική «Καθημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μνήμες φούσκας ξυπνούν οι τιμές ακινήτων» γράφει ότι ανησυχίες από την αυξητική τάση των τιμών των οικιστικών ακινήτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εκφράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και προειδοποιεί για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας φούσκας στον τομέα αυτό. Αλλού γράφει ότι για ολοένα και περισσότερα  άτομα υψηλής οικονομικής επιφάνειας στην Ελλάδα, όπως επιχειρηματίες, προτιμούν για τις μετακινήσεις τους είτε εντός της χώρας είτε προς κοντινούς προορισμούς να ναυλώνουν ιδιωτικά τζετ και ελικόπτερα. Σε άλλο θέμα η «Κ» γράφει ότι τεστ για τα ψηλά κτήρια ήταν ο προχθεσινός σεισμός, ότι το πέρασαν με επιτυχία και ότι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης τονίζουν ότι οι πύργοι είναι κατασκευασμένοι για να αντέχουν πολύ περισσότερα Ρίχτερ.  

Πηγή: ΚΥΠΕ/Brief.com.cy 

Home