Πρωτοσέλιδα σήμερα (13/1): Τύπος & Online

Πρωτοσέλιδα σήμερα (13/1): Τύπος & Online

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 13/01/2022

Οι χθεσινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν, η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας για το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, η αύξηση στην ΑΤΑ, τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση, η πτώση βράχων στο Σκαλί Αγλαντζιάς, εξαιτίας του σεισμού, και οι συζητήσεις για την Αρχή κατά της διαφθοράς, είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους οι εφημερίδες σήμερα Πέμπτη.

BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:

Η «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Διάλογος για νέα ρύθμιση της ΑΤΑ μετά την φετινή αύξηση 2,56%» πως για την αύξηση στην ΑΤΑ έχει ήδη κυκλοφορήσει εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών και πως οι συντεχνίες αναφέρουν πως στόχος του θεσμού είναι να παραμένει αναλλοίωτη η αγοραστική αξία των μισθών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε ανακύκλωση ονομάτων στο ΑΚΕΛ σε ό,τι αφορά το θέμα της επιλογής του υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές. Αλλού προβάλλει δήλωση του επικεφαλής Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για την COVID-19, Κωνσταντίνου Τσιούτη, σύμφωνα με τον οποίο αν συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει ο Ιανουάριος θα είναι πολύ θανατηφόρος μήνας.

OFFSITE: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι:

 Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Βαβυλωνία με συνεχείς αλλαγές πρωτοκόλλων» για σύγχυση από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για “test to stay” στα σχολεία. Αλλού αναφέρεται σε σημαντική συμφωνία που επιτεύχθηκε πρόσφατα μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Cyta και της διεύθυνσης του οργανισμού, με όφελος για 110 άτομα σε θυγατρικές της. Επίσης γράφει πως στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγούνται εντός Φεβρουαρίου τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ξεσπά θύελλα στα σχολεία» πως κόκκινο πανί είναι το “test to stay” για τους εκπαιδευτικούς και πως στο τραπέζι βρίσκονται ακόμη και απεργιακά μέτρα. Αλλού αναφέρεται στη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας που ζήτησε ο Υπουργός Υγείας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και γράφει πως σύμφωνα με νομικούς κύκλους αυτή δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί από τη μορφή των μέτρων που ήδη λαμβάνονται, δηλαδή με τον περιορισμό των δικαιωμάτων πολιτών, τα οποία στην ουσία στρέφονται σε βάρος των ανεμβολίαστων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην πτώση βράχων σε σπίτια στο Σκαλί Αγλαντζιάς εξαιτίας του σεισμού.  

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ξεδοντιασμένη Αρχή κατά της διαφθοράς θέλουν οι κυβερνώντες» πως στόχος της Κυβέρνησης είναι μια αρχή η οποία θα έχει προληπτικό, ενημερωτικό, συμβουλευτικό και εκπαιδευτικό ρόλο και πως το ΑΚΕΛ τόνισε πως δεν μπορεί να είναι απλώς ένα διακοσμητικό σώμα. Αλλού η εφημερίδα γράφει για κατολισθήσεις βράχων που καταπλάκωσαν σπίτια και αυτοκίνητα στην Αγλαντζιά. Σε άλλο θέμα γράφει πως στη Μελίνη μετά τις πυρκαγιές σημειώθηκαν καταστροφές από τις πλημμύρες.  

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ο Τζόνσον λέει συγνώμη για το πάρτι εν μέσω lockdown» πως ο Βρετανός Πρωθυπουργός απολογήθηκε την Τετάρτη για τη συμμετοχή του σε πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown στη Βρετανία. Αλλού αναφέρεται στις χθεσινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορούν τα μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας. Επίσης φιλοξενεί πρωτοσέλιδα φωτογραφία από την περιοχή των Βαρωσίων, με κτίρια που παραμένουν όπως είναι από το 1974.

Home