Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ρίτα και Ειρήνη συμφωνούν για τα κενά στην εμπορία προσώπων

Offsite Team
- 16.12.2021

Ρίτα και Ειρήνη συμφωνούν για τα κενά στην εμπορία προσώπων

Οι θέσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως

Ένα πάρα πολύ δύσκολο φαινόμενο χαρακτήρισε το τράφικινγκ η βουλευτής του ΔΗΣΥ και βραβευμένη τέως επικεφαλής του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τη Ρίτα Σούπερμαν, το τράφικινγκ είναι, σαν έγκλημα, πολύ δύσκολο να εξιχνιαστεί και χρειάζεται πραγματικά συνεχής εξειδίκευση, επιμονή, τόλμη και ενδιαφέρον, καθώς και να τα βάζεις με πολλούς και πολλές φορές.

Η ίδια εντοπίζει κενά στο σύστημα, τονίζει ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ξεκάθαρη άγνοια τι συνιστά το αδίκημα και ότι οι υποθέσεις που έχουν,μέχρι στιγμής, εξιχνιαστεί είναι οι εύκολες. Εκφράζει, επίσης, την αναγκαιότητα οι υπεύθυνοι να είναι προορατικοί.

Σήμερα θεωρώ ότι θα έπρεπε να γίνεται διερεύνηση στο διαδίκτυο. Είναι μέσω διαδικτύου που γίνεται η εμπορία. Εμείς γιατί δεν μπορούμε να κάτσουμε μπροστά από ένα κομπιούτερ 24 ώρες, να βρούμε εκείνα τα στοιχεία που θα στοιχειοθετήσουν τις υποθέσεις μας

Σε παρέμβασή της στα DigitalNews στις 6/12, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είχε, τοποθετηθεί για την αδυναμία της πολιτείας στο ζήτημα καταδίκης των θυτών του τράφικινγκ.

Τα κυκλώματα εμπορίας προσώπων, το trafficking, είναι ποινικά αδικήματα τα οποία διώκονται διεθνώς και ενδιαφέρουν και ξένες υπηρεσίες. Γι΄αυτό μέσα από τη συνεργασία, όλα αυτά τα κυκλώματα εμπορίας προσώπων πρέπει να εξαρθρωθούν. 

Πολύ μικρός ως ανύπαρκτος ο αριθμός όσων καταδικάζονται. Και κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. 

Οι αναφορές Μαρίας Λοττίδου 

Σε περίπτωση που ένα άτομο αναγνωριστεί ως θύμα εμπορίας προσώπων, οδηγείται σε καταφύγια, στα οποία μπορεί να μείνει, με τη θέλησή του, από λίγους μήνες μέχρι και κάποια χρόνια, και χωρίς να είναι βέβαιο αν θα καταθέσει, τελικά, εναντίον του θύτη.

Μιλώντας στη Digital, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Λοττίδου, σημείωσε:

Οι δικές μας παρεμβάσεις ήταν να υπάρχει ψυχολογική κυρίως στήριξη ούτως ώστε τα θύματα να θέλουν ν’ ακολουθήσουν αυτή την περίοδο ανάρρωσης τους απ’ αυτές τις τραυματικές εμπειρίες που υπόκεινται και να μη φεύγουν απ’ αυτά με τον κίνδυνο να τις προσεγγίσουν ή να της απειλήσουν οι ενδεχόμενοι θύτες.

Περισσότερα στο βίντεο:

Home