Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σχολή Δικαστών:Πώς θα γίνονται οι διορισμοί–Τι λέει το Νομοσχέδιο

Του Χαράλαμπου Ζάκου
- 16.10.2019

Σχολή Δικαστών:Πώς θα γίνονται οι διορισμοί–Τι λέει το Νομοσχέδιο

Thumbnail
Ποιος θα είναι ο σκοπός, πώς θα γίνονται οι διορισμοί, αλλά κι άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τη Σχολή Δικαστών

Η ίδρυση Σχολής Δικαστών προνοείται ανάμεσα σε άλλα, στα νομοσχέδια που ετοίμασε το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη δομή των δικαστηρίων. 

Τα νομοσχέδια αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών από τον ίδιο τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Σαββίδη, στη συνεδρία της Τετάρτης 16 Οκτωβρίου. 

Αν και το όλο ζήτημα βρίσκεται ακόμη σε πρωταρχικό στάδιο - όπως μας τονίστηκε - το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ετοιμάσει τα νομοσχέδια τα οποία πρόκειται να συζητηθούν όπως αναφέραμε πιο πάνω στην Επ. Νομικών. 

Αναγκαία η ίδρυση Σχολής Δικαστών

Η ίδρυση Σχολής Δικαστών χαρακτηρίζεται ως αναγκαία μετά και τα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποίησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφορικά με την δικαστική επιμόρφωση στην Ευρώπη. 

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της μελέτης η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει σύστημα για τη συνεχή επιμόρφωση των Δικαστικών Λειτουργών, η οποία κρίνεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όχι απλά ως αναγκαία αλλά και υποχρεωτική. 

Ένεκα των πιο πάνω, και αφού και το ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο θεωρεί ως επιτακτική την ανάγκη ίδρυσης αυτού του είδους σχολής – το οποίο μάλιστα έκανε και κινήσεις τα τελευταία χρόνια δημιουργώντας το Τμήμα Επιμόρφωσης Δικαστικών Λειτουργών - αλλά και αφού η εκπαίδευση των δικαστών περιλαμβάνεται στις εισηγήσεις των Ιρλανδών εμπειρογνωμόνων αναφορικά με τη μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε με νομοσχέδιο που αφορά τη δια νόμου ίδρυση και λειτουργία της Σχολής Δικαστών.  

Μάλιστα, με το νομοσχέδιο θα προστεθεί και νέο άρθρο στον υφιστάμενο Νόμο με το οποίο θα θεσμοθετείται η υποχρέωση παρακολούθησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων από τους δικαστές.

Ποιός ο σκοπός της

Σύμφωνα λοιπόν με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η Σχολή Δικαστών θα έχει έδρα το Ανώτατο Δικαστήριο. 

Θα είναι υπεύθυνη για όλες τις πτυχές της επαγγελματικής κατάρτισης και επιμόρφωσης των δικαστών, αλλά και για την ανάπτυξη ερευνών σε θέματα που σχετίζονται με τη δικαιοσύνη. Παράλληλα θα έχει υπό την ευθύνη της τη συνεργασία και ενεργό συμμετοχή σε ευρωπαϊκές και διεθνείς ενώσεις ή/και οργανισμούς που προωθούν αντίστοιχους σκοπούς

Αξίζει να αναφερθεί πως μετά από έγκριση από το αρμόδιο Συμβούλιο που θα ιδρυθεί θα μπορούν να παρακολουθούν κάποιες διαλέξεις ή μαθήματα και δικηγόροι, αλλά και λειτουργοί άλλων νομικών επαγγελμάτων όπως οι δικαστικοί υπάλληλοι και οι Πρωτοκολλητές. 

Πώς θα γίνονται οι διορισμοί

Θα ιδρυθεί Συμβούλιο, του οποίου Πρόεδρος του θα είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου ή άλλο πρόσωπο που ο Πρόεδρος του Ανωτάτου θα υποδείξει. 

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου θα διορίζει μετά από συννενόηση με τα μέλη του Ανωτάτου, τα μέλη του Συμβουλίου τα οποία θα αποτελούνται από: 

  • Δύο δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου 
  • Ένα Δικαστή του Επαρχιακού Δικαστηρίου (με δικαιοδοσία σε πολιτικές υποθέσεις)
  • Ένα Δικαστή του Επαρχιακού Δικαστηρίου (με δικαιοδοσία σε ποινικές υποθέσεις )
  • Ένα Δικαστή του Διοικητικού Δικαστηρίου
  • Ένα Δικαστή Δικαστηρίου ειδικής δικαιοδοσίας
  • Τον Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και
  • Ένα ακαδημαϊκό νομικό 

Εξαιρουμένου του Προέδρου της Ένωσης Δικαστών, η θητεία των διοριζόμενων πιο πάνω μελών θα είναι πενταετής, με δυνατότητα επαναδιορισμού. Κανένας μέλος του Συμβουλίου όμως δεν θα δικαιούται να υπηρετήσει πέραν των δύο συνεχόμενων θητειών. 

Διορισμός του Διευθυντή της Σχολής Δικαστών

Ο διορισμός του Διευθυντή της Σχολής Δικαστών θα γίνεται από τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου μετά από συννενόηση με τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο οποίο είτε θα πρέπει να υπηρετεί σε ανώτερο δικαστικό σώμα ή έχει πρόσφατα αφυπηρετήσει από ανώτερο δικαστικό σώμα. 

Η θητεία του διευθυντή θα είναι τριετής, με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου όμως να μπορεί να την ανανεώσει για όση χρονική περίοδο θέλει. 

Ο διορισμός του Διευθυντή της Σχολής Δικαστών θα γίνεται μετά από αίτηση και θα είναι βάσει κριτηρίων και καθηκόντων που θα αποφασίζονται από τον Πρόεδρο του Ανωτάτου, ο οποίος επίσης θα μπορεί να καθορίσει και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. 

Όσον αφορά τυχόν παύση του Διευθυντή της Σχολής, αυτή μπορεί να γίνει από τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου όποτε το θεωρήσει αναγκαίο. 

Οι αρμοδιότητες του Διευθυντής της Σχολής Δικαστών

Ο Διευθυντής της Σχολής Δικαστών θα είναι υπεύθυνος ώστε να εκπροσωπεί τη Σχολή, να εφαρμόζει το νομικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Σχολής και ότι τη δημιουργία σε ότι σχετίζεται των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διδακτικό υλικό.  

Κάθε τρία χρόνια θα πρέπει να υποβάλλει προς έγκριση στο Συμβούλιο ένα τριετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που θα υποβάλλεται μαζί με τις οικονομικές ανάγκες για την πραγματοποίηση του. 

Να σημειωθεί πως το Συμβούλιο θα μπορεί να προχωρεί με οποιες αλλαγές θεωρεί ότι είναι απαραίτητες στο τριετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα. 

Σε γενικές γραμμές ο Διευθυντής της Σχολής Δικαστών θα είναι υπεύθυνος για την ενημέρωση των Δικαστών για σημαντικές νομοθεσίες, για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, για τη με το κράτος αλλά και άλλους οργανισμούς ώστε να αντλεί πληροφορίες που θα παρέχει στους Δικαστές ώστε να βοηθηθεί το έργο τους, αλλά θα είναι και υπεύθυνος και για τυχόν χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρώπης τα οποία μπορούν να προωθήσουν τη Σχολή. 

Από ποιους θα στελεχώνεται

Η Σχολή Δικαστών θα στελεχώνεται από έξι άτομα. 

Πιο συγκεκριμένα, από τον Διευθυντή της Σχολής, ένα νομικό λειτουργό πλήρους απασχόλησης, ένα διοικητικό λειτουργό πλήρους απασχόλησης, μια στενογράφο ή γραμματέα, ένα βοηθό γραμματειακό λειτουργό πλήρους απασχόλησης και ένα κλητήρα πλήρους ή μερικής απασχόλησης

Να σημειώσουμε πως τα καθήκοντα τους θα καθορίζονται από το Συμβούλιο μετά από εισήγηση του Διευθυντή. 

Από πού θα εγκρίνεται ο προϋπολογισμός της Σχολής  

Ο προϋπολογισμός της Σχολής θα εγκρίνεται για κάθε έτος από το Συμβούλιο και θα υποβάλλεται ως μέρος του προϋπολογισμού της Δικαστικής Υπηρεσίας στο Υπουργείο Οικονομικών. 

 

Home