Τα επόμενα βήματα μετά την ανατροπή στην υπόθεση Αθ. Νικολάου

Τα επόμενα βήματα μετά την ανατροπή στην υπόθεση Αθ. Νικολάου

Αλυσιδωτές εξελίξεις στην υπόθεση / Ζητεί το πόρισμα από τη Δημοκρατία ο δικηγόρος της οικογένειας

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Αλυσιδωτές εξελίξεις σημειώνονται στην υπόθεση θανάτου του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου 16 χρόνια μετά. Ο Νικολάου εντοπίστηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας  στις 29 Σεπεμβρίου 2005. .

Η ανατροπή που προέκυψε μετά από εξετάσεις σε ειδικό οστό, κατέδειξαν ότι ο θάνατος προήλθε από στραγγαλισμό. Για το λόγο αυτό η  οικογένεια ζητεί επίσημα τη διερεύνηση της υπόθεσης.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Όπως ανέφερε στην Offsite ο δικηγόρος της οικογένειας Λουκής Λουκαϊδης η ιατροδικαστική εξέταση που έγινε εκ μερους της οικογένειας αποκάλυψε ότι «στο λαιμό του θύματος υπήρξε σπασμένο κοκκαλάκι, άρα αυτό σημαίνει ότι υπήρξε έγκλημα μέσω στραγγαλισμού. Αυτό που δεν φάνηκε είναι που έγινε το έγκλημα και εάν το θύμα μεταφέρθηκε και αφέθηκε στο συγκεκριμένο σημείο».

Ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι στις αμέσως επόμενες μέρες θα αποστείλει επιστολή προς τη Νομική Υπηρεσία ζητώντας την εκ νέου διερεύνηση της υπόθεσης με τη σύσταση ανακριτικής ομάδας. Όπως ανέφερε, «αυτή η τακτική σημειώνεται και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις έστω και εάν έχουν περάσει αρκετά χρόνια».

Παράλληλα, ο κ. Λουκαϊδης ανέφερε ότι θα ζητήσει το πόρισμα του θανατικού ανακριτή και του ιατροδικαστή που ενήργησε εκ μέρους της .Δημοκρατίας (πληροφορίες φέρουν και αυτό το πόρισμα να έχει το ίδιο αποτέλεσμα).

Εξάλλου, όλα τα  στοιχεία που προέκυψαν από την εκταφή των οστών θα τεθούν ενώπιον του θανατικού ανακριτή, που διεξάγει τη θανατική ανάκριση. Ταυτόχρονα, τα στοιχεία αξιολογούνται και αναλόγως θα ληφθούν αποφάσεις για τυχόν περαιτέρω ενέργειες. Οπως πληροφορούμαστε υπάρχει αναμονή για τα αποτελέσματα που θα κρίνουν αρκετά για την υπόθεση. Πάντως,ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης βρισκεται στο εξωτερικό.

Η ολοκλήρωση της θανατικής ανάκρισης θα είναι καθοριστική αφού τα αποτελέσματα θα καθορίσουν εάν τα δυο πορίσματα που μιλούν για στραγγαλισμό του τότε εθνοφρυρού μπορούν να φέρουν νέα δεδομένα βάση ύποπτων συνθηκών θανάτου  και να οδηγήσουν σε: Πρώτο: Διενέργεια νέων ερευνών. Δεύτερο: Στο ενδεχόμενο διώξεων. Σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο θα έχει ο Γενικός Εισαγγελέας.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Σημειώνεται ότι την Πεμπτη 17 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκε  σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία, στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, των Εισαγγελέων υπεύθυνων του Ποινικού Τομέα και του Αστικού Τομέα αντίστοιχα, του Αρχηγού Αστυνομίας καθώς και άλλων μελών της ηγεσίας της Αστυνομίας.

Ο Θανάσης Νικολάου είχε εντοπιστεί νεκρός στις 29 Σεπτεμβρίου 2005 κάτω από τη γέφυρα της Άλασσας. Ο θάνατος του αποδόθηκε σε αυτοχειρία, η οικογένεια του ανέκαθεν πίστευε ότι επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια. Πριν από ένα χρόνο το ΕΔΑΔ   δικαίωσε την οικογένεια του Θανάση Νικολάου, κρίνοντας, με την απόφαση στην προσφυγή τους, ως ανεπαρκή την έρευνα που είχαν διενεργήσει για τον θάνατο του άτυχου νέου οι αρμόδιες υπηρεσίες. Καταδίκασε την Κυπριακή Δημοκρατία, υποχρεώνοντας την να καταβάλει αποζημιώσεις.

 

Home