Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τα Κυπριακά Πανεπιστήμια προχωρούν σε ολοκλήρωση εξετάσεων

Offsite Team
- 28.04.2020

Τα Κυπριακά Πανεπιστήμια προχωρούν σε ολοκλήρωση εξετάσεων

Thumbnail
Όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων Κυπριακών Πανεπιστημίων

Τα κυπριακά Πανεπιστήμια προχωρούν συντονισμένα προς την ολοκλήρωση των τελικών εξετάσεων σύμφωνα με το αρχικό χρονοπρογραμματισμό του κάθε Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων Κυπριακών Πανεπιστημίων, Πρύτανης Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, Καθηγητής Παντελής Σκλιάς.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σκλιάς είπε ότι όλα τα Πανεπιστήμια διακήρυξαν άμεσα την απόφασή τους να ολοκληρωθεί το εγκεκριμένο ωρολόγιο πρόγραμμα του ακαδημαϊκού εξαμήνου χωρίς εκπτώσεις στα ακαδημαϊκά πρότυπα αριστείας και αρνητικές συνέπειες προς την φοιτητική τους κοινότητα.

«Επομένως, προχωρήσαμε  ταχύτατα στην μετατροπή  του συμβατικού τρόπου διδασκαλίας σε παροχή εξ αποστάσεως μαθημάτων, διατηρώντας παράλληλα όλες τις ποιοτικές προδιαγραφές των Προγραμμάτων Σπουδών μας  σε αγαστή συνεργασία και συνεχή διαβούλευση με τον Φορέα ΔΙΠΑΕ. Επομένως το πρόγραμμα διδασκαλίας συνεχίστηκε κανονικά, οι ενδιάμεσες διαμορφωτικές αξιολογήσεις των φοιτητών μας υλοποιήθηκαν με εναλλακτικούς εξ αποστάσεως τρόπους εξέτασης και προχωρούμε συντονισμένα προς την ολοκλήρωση των τελικών εξετάσεων σύμφωνα με το αρχικό χρονοπρογραμματισμό του κάθε Πανεπιστημιακού Ιδρύματος», πρόσθεσε.

 

Σε ερώτηση για τους προγραμματισμούς των Πανεπιστημίων κατά τη νέα φοιτητική χρονιά, ο κ. Σκλιάς είπε ότι «η νέα ακαδημαϊκή χρονιά μας φέρνει αντιμέτωπους με σημαντικά ανοικτά θέματα, άλλα που μπορούμε να προβλέψουμε και άλλα όχι».  

«Έχοντας περάσει έως τώρα με επιτυχία την προσπάθεια μετατροπής της συμβατικής ακαδημαϊκής λειτουργίας σε εξ αποστάσεως μορφή – γιατί δεν πρέπει να αγνοούμε ότι η λειτουργία ενός Πανεπιστημίου δεν εξαντλείται μόνο στην παροχή διδασκαλίας, αλλά περιλαμβάνει ευρύτερη παροχή υπηρεσιών προς τη φοιτητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, όπως ερευνητικών, διοικητικών, γραμματειακών, οικονομικών, υποστηρικτικών ηλεκτρονικών λειτουργιών, βιβλιογραφικών, κλπ, - θεωρούμε ότι σε περίπτωση οιουδήποτε κακού σεναρίου σχετικά με την πανδημία τον Σεπτέμβριο είναι δυνατόν να συνεχίσουμε την συνολική λειτουργία μας σε ηλεκτρονική εξ αποστάσεως μορφή», πρόσθεσε.  

Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι ένα σημαντικό ανοικτό θέμα, το οποίο απαιτεί την δεδομένη άριστη συνεργασία όλων των Ιδρυμάτων «είναι η εισαγωγή των νέων φοιτητών μας από τις Παγκύπριες εισαγωγικές εξετάσεις ύστερα από μια δύσκολη και μειωμένης διδακτικής ύλης σχολική χρονιά».

«Έχουμε ήδη συζητήσει και συμφωνήσει με τον αξιότιμο Υπουργό Παιδείας τρόπους και διαδικασίες μέσω των οποίων θα επιτύχουμε την ομαλή ένταξη των παιδιών αυτών στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενεργοποιώντας πρόσθετους διδακτικούς πόρους προς την κατεύθυνση αυτή. Ανάλογο θέμα υφίσταται και για την πιθανή αύξηση του αριθμού των μετεγγραφομένων φοιτητών του εξωτερικού, οι οποίοι θα θελήσουν να συνεχίσουν ή ολοκληρώσουν τον προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στη πατρίδα μας. Και εδώ απαιτείται η γόνιμη και υπεύθυνη συνεργασία όλων των Ιδρυμάτων καθώς και της Πολιτείας με τους θεσμικούς φορείς της», συμπλήρωσε.  

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σκλιάς είπε ότι ως Σύνοδος των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πανδημίας, θέσαμε στη διάθεση του Κράτους και της κοινωνίας των πολιτών όλους τους πόρους μας, πλην των αναγκαίων για την εξασφάλιση της επιχειρησιακής ικανότητας και αποτελεσματικής λειτουργίας  μας.  

«Επομένως τα ερευνητικά μας κέντρα, όχι μόνο των Ιατρικών ή Νοσηλευτικών Σχολών μας, αλλά και των Σχολών Επιστημών Διοίκησης, Κοινωνικών Επιστημών, κλπ. , είναι αποφασισμένα να ενεργοποιηθούν σε στενή συνεργασία με το ΙΔΕΚ και άλλους ερευνητικούς επιστημονικούς οργανισμούς κινητοποιώντας και μοχλεύοντας τους διατιθέμενους  ιδιωτικούς, κρατικούς και αυξημένους κοινοτικούς πόρους και εργαλεία  προς τη κατεύθυνση αυτή», συμπλήρωσε.  

Ερωτηθείς για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μεταξύ εκπροσώπων του Διοικητικού Συμβουλίου ΔΟΑΤΑΠ, του ΥΠΠΑΝ, του Φορέα ΔΙΠΑΕ, της ΔΑΕ και του Προέδρου της Συνόδου των Πρυτάνεων, ο κ. Σκλιάς είπε ότι η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης σε συνέχεια και ως αποτέλεσμα της προηγούμενης συνάντησης μεταξύ των Υπουργών Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου.  

«Στην ημερήσια διάταξη μεταξύ άλλων σημείων ανταλλαγής απόψεων και συντονισμού τέθηκαν από τη κυπριακή πλευρά τα ζητήματα, τα οποία αφορούν την εφαρμογή των εναλλακτικών τρόπων διεξαγωγής των τελικών εξετάσεων για τους απονεμόμενους τίτλους των κυπριακών Ιδρυμάτων στη σημερινή συγκυρία και σχετίζονται με την διαδικασία αναγνώρισης ισοτιμίας με τους αντίστοιχους των ελληνικών Ιδρυμάτων. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη θετική αντιμετώπιση, ανταπόκριση και  συναντίληψη των Ελλήνων εκπροσώπων και λειτουργών με τις θέσεις μας, γεγονός που ολοκληρώθηκε και απαντήθηκε θετικά, όπως προέκυψε και ενδυναμώθηκε στη συνέχεια από τις σχετικές ανακοινώσεις του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ)  και του φορέα ΔΙΠΑΕ», συμπλήρωσε.  

Όπως είπε ο κ. Σκλιάς, «θέλουμε να τονίσουμε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θεσμικοί φορείς και λειτουργοί και στη πατρίδα μας και στην Ελλάδα στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, αντιμετωπίζοντας όλα τα ζωτικά θέματα με ιδιαίτερη ευαισθησία, αίσθηση ευθύνης και επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα».

«Αυτή η παρακαταθήκη είναι πολύτιμη για όλους μας και θεωρώ ότι θα είναι σημαντική παράμετρος για την αντιμετώπιση με αισιοδοξία και πίστη στις δυνάμεις μας της επόμενης δύσκολης ημέρας», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Home