Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Θα περνάς και το σπίτι σου από ΜΟΤ - Τι εισηγείται το ΕΤΕΚ

Offsite Team
- 21.10.2021

Θα περνάς και το σπίτι σου από ΜΟΤ - Τι εισηγείται το ΕΤΕΚ

Τι προνοεί η πρόταση του ΕΤΕΚ για την επιθεώρηση των κτηρίων στην Κύπρο και πώς να βοηθάει το κράτος

Γράφει η Ξένια Προδρόμου

Επιτακτική ανάγκη να θεσπιστεί νομικά ο έλεγχος των παλιών κυρίως κτηρίων στην Κύπρο, επεσήμανε στην εκπομπή Οffsite Οn Αir, την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, ο κ. Πλάτωνας Στυλιανού, Πολιτικός Μηχανικός και Γενικός Γραμματέας ΕΤΕΚ.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Ο κ. Στυλιανού επεσήμανε ότι αντίστοιχα όπως τα αυτοκίνητα περνάνε από έλεγχο ΜΟΤ έτσι και τα κτήρια θα έπρεπε να επιδέχονται ελέγχου τονίζοντας και την οικονομική συμβολή του κράτους σε περίπτωση που κτήρια χρειάζονται διορθώσεις για να αποφευχθούν τα χειρότερα. 

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο κ. Πλάτωνας Στυλιανού στην εκπομπή Οffsite on air:

Επιτακτική η ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση για τακτική επιθεώρηση των οικοδομών, σημείωσε στην Οffsite Οn Αir ο κ. Στυλιανού, επισημαίνοντας ότι το ΕΤΕΚ έχει αποστείλει επιστολές και εισηγήσεις για το εν λόγω θέμα.

«Είναι μεγάλο το κτηριακό απόθεμα χωρίς αντισεισμικές πρόνοιες», σημείωσε καθώς ο Κυπριακός Αντισεισμικός Κανονισμός θεσπίστηκε το 1994, η υποχρεωτική επίβλεψη το 1999 και ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός το 2012.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Επομένως, ανέφερε όλα τα κτήρια πριν το 1994, ενδεχομένως να μη έχουν σχεδιαστεί / χτιστεί με αντισεισμικούς σχεδιασμούς, με αποτέλεσμα να έχουν μεγάλο ρίσκο σε ενδεχόμενο μεγάλο σεισμικό γεγονός.

Καλλιεργώντας κουλτούρα

Απαντώντας στην ερώτηση αν γίνονται τώρα ελέγχοι, ο κ. Στυλιανού, σημείωσε πως δεν γίνεται κάποιος έλεγχος και είναι αυτό που σαν Επιμελητήριο ζητείται από την Πολιτεία. «Να θεσπιστεί νομοθετική ρύθμιση για τακτική επιθεώρηση των παλιών οικοδομών, να γίνεται δηλαδή έλεγχος σε τύπο ΜΟΤ των κτηρίων , ώστε να ξέρουμε αν τα κτήρια μας είναι καλά και αντέχουν ή αν δεν είναι πως μπορούν να ενισχυθούν».

Με αυτό τον τρόπο, υπογράμμισε θα καλλιεργηθεί κουλτούρα συντήρησης / ενίσχυσης των οικοδομών που απουσιάζει από την πολιτική μας.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως, «Αν δεν ληφθούν μέτρα υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε κτήρια πολιτιστικής κληρονομιάς, ή ανθρώπινες ζωές που είναι και το πιο σοβαρό».

Η πρόταση της ΕΤΕΚ προνοεί όπως το υποχρεωτικό πιστοποιητικό να ισχύσει αρχικά για τα κτήρια που έγιναν πριν το 1994, όπου δεν υπάρχαν οι αντισεισμικές πρόνοιες, και ακολούθως να γίνει ρύθμιση και για νεότερα κτήρια κυρίως μέχρι το 2012. Μετά το 2012 τα κτήρια χτίζονται με ευρωκώδικες και δεν χρειάζονται τόσο νωρίς κάποιο έλεγχο. 

Επιπλέον η πρόταση προνοεί όπως αρχικά οι έλεγχοι αρχίσουν με κτήρια που φιλοξενούν μαζικά κόσμο όπως πολυκατοικίες με γραφεία, θέατρα, υπεραγορές κτλ και στη συνέχεια να περάσουν και σε σπίτια, κατοικίες δηλαδή. 

Ποιος θα ελέγχει κτήρια 

Κατά το ΕΤΕΚ, έχουν διενεργηθεί από το επιμελητήριο διάφορα σεμινάρια για αυτό το θέμα και έχουν εκπαιδευτεί πολιτικοί μηχανικοί ώστε να μπορούν να κάνουν αυτή την εργασία, αλλά πρώτα πρέπει να γίνει μια νομοθετική ρύθμιση. 

Το ΕΤΕΚ, πρόσθεσε, εκδώσει κα εγχειρίδια για οπτικούς ελέγχους των κτηρίων, σεισμικούς ελέγχους, τακτική επιθεώρηση κτηρίων τα οποία συνάδελφοι πολιτικοί μηχανικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

Το κράτος να συνεισφέρει οικονομικά στις διορθώσεις κτηρίων

Σε επίπεδο ιδιώτη, επεσήμανε ο κ. Στυλιανού, αν κάποιος πολίτης το θέλει μπορεί να απευθυνθεί σε πολιτικό μηχανικό, όμως πρέπει να έρθει το κράτος να δώσει κίνητρα.

Ειδικότερα για την συμβολή του κράτος ο κ. Στυλιανού υπέδειξε πως θα πρέπει ο κόσμος να μπορεί να χρησιμοποιήσει τους μηχανισμούς του ΚΟΤ της Κύπρου, για να ενισχύσει κατάλληλα τα κτήρια ώστε να έχουμε καλύτερη σεισμική θωράκιση της χώρας.

Επιδιορθώσεις αν δεν πληροί τις προϋποθέσεις το κτήριο

Αυτό που το ΕΤΕΚ προτείνει είναι πως σε περίπτωση που επιθυμεί ένας πολίτης να πουλήσει ή να ενοικιάσει ένα οικοδόμημα, θα έπρεπε να περάσει υποχρεωτικά από τον τακτικό έλεγχο επιθεώρησης και αν δεν περάσει τον έλεγχο να μην μπορεί να συνεχίσει την πράξη. Σε πρώτο στάδιο δηλαδή το Πιστοποιητικό επιθεώρησης θα είναι υποχρεωτικό μόνο σε περίπτωση που κάποιος πουλήσει ή ενοικιάσει και αργότερα να επεκταθεί σε όλες τις περιπτώσεις. 

Στην ερώτηση τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση που δεν περάσει το κτήριο τον έλεγχο επιθεώρησης, ο κ. Στυλιανου σημειώνει ότι θα μπορούσαν να γίνουν μικρές ενισχύσεις ή διορθώσεις για να θωρακιστούν καλύτερα για να αντέξουν σε ενδεχόμενο σεισμό.

Στόχος δεν είναι να τρομάξει ο κόσμος, αλλά να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και να πραγματοποιούνται ελέγχοι σε τακτικό χρονικό διάστημα, για παράδειγμα κάθε 5-6 χρόνια ή 7, ανάλογα με την σπουδαιότητα του κτηρίου. 

Επιχορήγηση από το κράτος για διόρθωση κτηρίων

Απαραίτητο είναι, πρόσθεσε, το κράτος να είναι αρωγός και να επιχορηγεί τα κτήρια που χρειάζονται για να γίνουν οι διορθώσεις, καθώς το κόστος του ελέγχου από πολιτικό μηχανικό μπορεί να είναι μικρό αλλά των κατασκευαστικών εργασιών που μπορεί να ακολουθήσουν μπορεί να είναι μεγάλο.

Που  εντοπίζονται τα παλαιότερα κτήρια

Ο κ. Στυλιανού απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως παλιά κτήρια βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την Κύπρο, σε όλες τις πόλεις και τα μεγάλα μας χωριά.

Όπως πρόσθεσε υπάρχουν σεισμικοί χάρτες, καθώς είναι μέρος των Ευρωκωδίκων και πλεόν οι μελετητές των νέων κτηρίων φροντίζουν να τα σχεδιάζουν ορθά.

Το επόμενο βήμα 

Σαν Επιμελητήριο, σημείωσε  ο κ. Στυλιανού αυτό που αναμένεται είναι η πρόταση του ΕΤΕΚ να πάει στη Βουλή για συζήτηση και στην πορεία να ψηφιστεί.

Δείτε όσα ανέφερε ο κ. Πλάτωνας Στυλιάνου στην εκπομπή Οffsite on air:

Home