Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τι αναφέρει η ΠΕΟ για νομοσχέδιο σύστασης Ενιαίας Υπ. Επιθεώρησης

Offsite Team
- 05.02.2020

Τι αναφέρει η ΠΕΟ για νομοσχέδιο σύστασης Ενιαίας Υπ. Επιθεώρησης

Thumbnail
Ανησυχίες ΠΕΟ για την τύχη του νομοσχεδίου για σύσταση Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης

Η ΠΕΟ «παρακολουθεί στενά και με ανησυχία τις εξελίξεις όσον αφορά την τύχη του σημαντικού για τις εργασιακές σχέσεις νομοσχεδίου» για τη σύσταση της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης «και, αν κριθεί ότι είναι αναγκαίο, θα συγκληθούν άμεσα τα καθοδηγητικά σώματα της Ομοσπονδίας και θα αναλάβει δράση με στόχο να εκφραστεί συντονισμένα και δυναμικά η αντίδραση των εργαζομένων».

Σε ανακοίνωση, η ΠΕΟ αναφέρει ότι «με λύπη έχουμε πληροφορηθεί ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος έχει καταθέσει τροπολογίες εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ, οι οποίες και πάλι εξουδετερώνουν το νομοσχέδιο για τη Σύσταση της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης, το οποίο μετά από δύο και πλέον χρόνια οδηγείται ξανά στην Ολομέλεια για ψήφιση».

«Οι τροπολογίες από την μια ξεκοκκαλίζουν τον νόμο, αφού αφαιρούν ένα βασικό εργαλείο των επιθεωρητών, δηλαδή τη δυνατότητα επιβολής διοικητικού προστίμου όταν παραβιάζονται βασικά εργατικά δικαιώματα, και από την άλλη με το σκεπτικό που κατατίθεται στις τροπολογίες αναιρείται η αντίληψη για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της επιθεώρησης εργασίας όπως αυτές είναι καταγεγραμμένες σε δεκάδες εργατικές νομοθεσίες. Πιθανή αποδοχή αυτών των τροπολογιών, στην πράξη θα σημαίνει κατάργηση του ρόλου της επιθεώρησης εργασίας», σημειώνει η ΠΕΟ.

Προσθέτει ότι «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως επισήμως δηλώθηκε στη συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας, είχε τη σύμφωνη γνώμη όλων των κοινωνικών εταίρων μετά από διαβουλεύσεις και αρκετές αλλαγές που επέφερε η Κυβέρνηση στο αρχικό νομοσχέδιο γεγονός το οποίο σύμφωνα με την πάγια πρακτική διαχείρισης τέτοιων εργασιακών ζητημάτων από την Βουλή, άνοιγε τον δρόμο για την ομόφωνη ψήφιση του από όλα τα κόμματα».

«Παρ’ όλα αυτά, με λύπη σημειώνουμε ότι η ενέργεια του Προέδρου του ΔΗΚΟ μόνο ως έλλειψη σεβασμού και παραγνώριση του θεσμοθετημένου συστήματος τριμερούς κοινωνικού διαλόγου πάνω στο οποίο στηρίχθηκε το σύστημα εργασιακών σχέσεων της Κύπρου από την γέννηση του μπορεί να ερμηνευτεί», αναφέρει.

Σημειώνει ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα, ολοένα και πιο συχνά οι εργαζόμενοι γίνονται μάρτυρες ενεργειών και πρωτοβουλιών είτε της Κυβέρνησης, είτε κομμάτων, είτε μεμονωμένων βουλευτών, οι οποίες, αντί να στοχεύουν στην ενίσχυση της συλλογικής διαπραγμάτευσης και του κοινωνικού διαλόγου καθώς και στην αποκατάσταση της κοινωνικής ισορροπίας στην αγορά εργασίας, προωθούν στην πράξη τη συντήρηση ή και την ενίσχυση της αυθαιρεσίας και της ασυδοσίας στις εργασιακές σχέσεις».

«Οι εργαζόμενοι αυτό που αναμένουν και απαιτούν από τους εκπροσώπους του λαού είναι παρεμβάσεις που να κατευθύνονται στην επαναρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και στην θεσμική και νομοθετική στήριξη, όχι των λίγων και οικονομικά ισχυρών, αλλά των πολλών και αδύνατων που είναι οι εργαζόμενοι», καταλήγει η ΠΕΟ.

ΚΥΠΕ

Home